Van Büyükşehir’in temel sorunlarından birisi olan ve araçların artması ve kentteki yolların yetersiz kalması ile zirveye çıkan ulaşım sıkıntısı için çalışmalar başladı. Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) uzun süredir beklenen hamleleri yapmak için harekete geçerken, yeni büyükşehir otobüsleri ile ilgili çalışmalardan sonra komisyon şimdi de toplu taşıma ve otopark sorunu için de önemli görüşmeler yaparak adımları hızlandırdı.

Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Aralık ayı kurul gündem toplantısını gerçekleştirdi. Kurul; depremde yıkılan kamu binalarının yerlerinin otopark olarak kullanılması, yaz tatillerinde okul bahçelerinin otopark olarak kullanılması, kent merkezindeki otoparkların yeniden düzenlenmesi, korsan taşımaya son verilmesi, polis ve askeri araçların çarşı merkezinde çıkarılması gibi önemli görüşmeler yaptı. Kurul ayrıca tüm minibüslerin engellilere uygun hale getirilme zorunluluğu getirdi.

UKOME HAREKETE GEÇTİ!

Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Aralık ayı kurul gündem toplantısını gerçekleştirdi. Önemli kararların alındığı toplantıda kentte yaşanan korsan taşımacılığın önüne geçmek için kararlar alındı. Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Aralık ayı kurul gündem toplantısını Van Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Dairesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirdi. Toplantının başkanlığını UKOME Başkanı ve Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sedat Töre yaparken, toplantıya Van Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Dairesi Başkanı Öner Yiğit, Van Şoförler ve Otomobilciler Odası üyeleri, Emniyet, Jandarma Trafik, Karayolları, Devlet Demir Yolları, Deniz yolları ve kurul üyeleri katıldı. UKOME kurul gündem toplantısının açılış konuşmasını yapan Töre, kentte ulaşımın istenilen düzeye çıkması için UKOME olarak kendilerine büyük görevlerin düştüğünü ve bu sorumluluk bilinci ile kentte trafiğin ve ulaşımın çözümü için başlattıkları çalışmalara devam edeceklerini söyledi. Yine kentte yaşanan korsan taşımacılığın yarattığı sıkıntılara değinen Töre, korsan taşımacılığa müsaade etmeyeceklerini belirtti.

UKOME KURULU SARAY’DA Kİ KORSANA ‘DUR’ DİYECEK!

UKOME kurul üyeleri Aralık ayı gündem maddelerinin görüşüldüğü toplantıda ilk olarak Kapıköy Sınır Kapısı, Saray, Özalp ve Van güzergâhları arasında korsan bir şekilde yolcu taşımacılığı yapan minibüsleri gündeme aldı. Daha önce yaşanan olaylarda 1 kişinin ölmesine neden olan ve uzun bir süre yurttaşların mağduriyetine yol açan sorunun çözülmesi için kurul üyelerine bilgilendirmeler yapıldı. Yapılan bilgilendirmede Kapıköy Sınır Kapısı, Saray,Özalp ve Van güzergahı arasında korsan taşımacılık yapan minibüslerin hem halkı hem de resmi bir şekilde taşımacılık yapan kooperatifi mağdur ettikleri belirtilerek, korsan taşımacılık yapan bu minibüslerin gerekli yaptırım ve cezalara tabi tutulması istendi. Görüşmeler ardından Kapıköy Sınır Kapısı, Saray, Özalp ve Van güzergahı arasında korsan taşımacılık yapan minibüslerin korsan taşımacılık yapmamaları için gerekli ortak karar alındı. Karar da korsan taşımacılık yapan minibüslerin trafikten men edilmeleri ve haklarında yasal işlem başlatılması kararı alındı.

BOŞALTILAN KAMU BİNALARININ YERLERİ GEÇİCİ OTOPARK OLACAK

Kurul bir diğer gündem maddesi olan ve kentteki otopark sorununa geçici de olsa bir çözüm yaratacak olan yıkılan kamu binalarının geçici olarak otopark yapılması talebini görüştü. Ulaştırma Dairesi Başkanlığı’nın talebi olan ve UKOME yönetmeliğinin 18. maddesinde yer alan kamu kurumlarına ait olan yerlerin geçici olarak otopark yapılmasına ilişkin görüşler tartışıldı. Van Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan sunum da, kentte 100’ün üzerinde otoparka uygun olmadığı halde otopark olarak kullanılan yerlerin olduğu, yine bu yerlerin yüzde 75’inin ruhsatsız olduğu belirtildi. Kent merkezinde yaşanan ulaşım sorunun çözülmesi için acilen otoparkların yapılması gerektiği belirtilen bilgilendirmede, yaşanan otopark sorunun geçici de olsa çözülmesi için deprem de yıkılan ve boşaltılan eski devlet hastanesi, eski defterdarlık binası ve eski merkez komutanlığı yerlerinin geçici otopark haline getirilmesi talep edildi. Yapılan görüşmeler ardından ilgili yerlerden görüş alındıktan sonra bu yerlerin sahiplerine veya üçüncü şahıslara işletilmesi için izin verilmesi talebi görüşüldü. Yapılan görüşmeler ardından talep oy birliği ile kabul edildi. Karar gereği geçici otoparka dönüştürülen yerlerde kentte ki trafik yoğunluğunda büyük bir oranda azalma olacak. Bu yerler sayesinde 4 bin araca otopark alanı sağlanılacak. Yine tatil zamanlarında kentte bulunan okul bahçelerinin de otoparka dönüştürülme talebi de oy birliği ile kabul edildi.

MİNİBÜSLERE ENGELLİLER İÇİN ENGELLİ RAMPASI BULUNDURMA ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ

Ulaşım Dairesi Başkanlığı tarafından kurula talep edilen ve kentte ki engelli yurttaşların seyahatine yönelik önemli kararlar alındı. Talebe göre, kentte “M” plakalı minibüslerin 15+1 kişilik tek tip, tek renk ve yüksek model olarak değiştirilmesi yine engelli yurttaşların minibüslere rahat bir şekilde binmeleri için engelli rampalarının bulundurma zorunluluğu getirilmesi kararlaştırıldı. Kurul üyeleri de konu hakkında görüşleri belirterek, kararın oldukça önemli olduğunu ve bu karar ile birlikte engelli yurttaşların da rahat bir şekilde yolculuk yapacağını ifade ettiler. Yapılan görüşmeler ardından karar oy birliği ile kabul edildi. Yine kentte ki korsan taşımacılığın önüne geçilmesi ve resmi olarak taşımacılık yapan yolcu minibüslerinin tek renk haline getirilmesi önerildi. Van Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Hizmetleri Daire Başkanı Öner Yiğit, önerge hakkında kurul üyelerine bilgi verdi. Önerge ile birlikte korsan taşımacılık yapanların önüne geçileceğini ifade eden Yiğit, "Örneğin Van-Edremit güzergahında yolcu taşımacılığı yapan minibüslerin renkleri beyaz kuşak üzerine sarı olacak. Edremit’e gitmek isteyen yurttaşlar sadece bu araçları kullanacak ve bu araçların Edremit’e gideceğini bilecek. Bu hem farkındalık yaratacak hem de korsan taşımacılık yapanların önüne geçmiş olacak. Van Şoförler ve Otomobilciler Odası ile görüşerek bu kararın alınması için çalışma yapacağız ” dedi. Yapılan bilgilendirmeden sonra kurul üyeleri de talebi olumlu bularak oy birliği ile kabul etti.

ASKER VE POLİS ARAÇLARININ ÇARŞI MERKEZİNDE KALDIRILMASI İÇİN GÖRÜŞMELER YAPILACAK

Ulaşım Dairesi Başkanlığı tarafından kurula talep edilen ve kentte özellikle Beşyol Kavşağı’nda araç ve yayaların geçişlerini engelleyen Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı’na ait araçların bekleme yerlerinin belirlenmesi talebi görüşüldü. Özellikle Kobanî eylemlerinden sonra kentte daha sık yeralmaya başlayan güvenlik güçleri zaman zaman kentte de tartışma konusu olurken bu araçların bekleme yerlerinin yeniden düzenlenmesi için emniyet ve jandarmaya Ulaşım Dairesi Başkanlığı nezdinde yazı yazılacak, gerekli cevabın ardından karar verilecek. Ulaşım Dairesi Başkanlığı tarafından bir diğer gündem maddesi olan ve UKOME kurul kararı ile tespit edilen ilçelere ait mesafe ücretlerine ilişkin yeniden karar alınması talebi görüşüldü. Yapılan görüşmeler ardından Van-Hizan ve Van-Bahçesaray ulaşım ücreti 20 TL, Van-Çatak ulaşım ücretinin ise 15 TL olarak belirlenmesi kararlaştırıldı.

Editör: TE Bilisim