Orhan AŞAN - Şehrivan

 


 

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi bünyesinde Organ Nakli Merkezi kuruldu. Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, bölgedeki ilk merkezin organ nakli bekleyenlere umut olacağını söyledi.

Akdeniz Üniversitesi ve Türkiye'nin diğer organ nakli merkezlerinde eğitim gören Organ Nakli Merkez Müdürü Doç. Dr. Özgür Kemik, Organ Nakli Merkez Sorumlu Müdürü Doç. Dr. Aziz Sümer, 8 hemşire ve 7 personel, merkezdeki mesailerine başladı. Tıp Fakültesi Eğitim Araştırma Hastanesi bünyesinde kurulan 13 odalı merkezde, önümüzdeki ay içerisinde de organ nakillerinin yapılacağı belirtildi.

 

NAKİL BEKLEYENLERE UMUT OLACAK

 

Merkezin açılışını yapan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, bölgede yaklaşık 3 milyon insana hizmet ettiğini ve organ bağışı konusunda herkesin duyarlı olması gerektiğini belirterek, “Üniversitemiz her gün biraz daha büyümeye devam ediyor. Bugün de bölgemizde büyük ihtiyaç duyulan organ nakli merkezini hizmete açtık. Hocalarımız, Türkiye'nin en iyi merkezlerinde eğitimlerini aldı. Sağlık Bakanlığı da yaptığı incelemelerin ardından merkezimize onay verdi. İnşallah önümüzdeki ay ilk ameliyatlara da başlayacağız. Merkezimiz öncelikle böbrek nakli bekleyen hastalarımıza ümit olacaktır.” Dedi. 

HASTA SAYISI ARTACAK

Bundan böyle Van’da sağlık turizminin de harekete geçmesiyle birlikte hastanelerinde hizmet görecek olan hasta sayılarının 7-8 milyonu bulacağını belirten Battal, “Bundan böyle 7-8 milyon hastamıza hizmet vermeye devam edeceğiz. Ben merkezimizin bu sürece kadar gelmesine katkı sunan herkese teşekkür ediyorum. Çok vasıflı bir işe bugün adım attık. Bu merkezde hastalarımıza hizmet verecek olan arkadaşlarımızın altyapıları çok güçlü ve Türkiye’de böbrek naklinde söz sahibi olan hocalarla beraber çalıştılar. Bu konuda hocalarımız oldukça tecrübeli ve deneyimli. Organ nakli aşağı yukarı bir kardeşlik, bir vatandaşlık görevi haline geldi. Böbrek hastası olan vatandaşlarımızın yakınlarının o hastalarına böbreklerini nakledebilmeleri ve hibe edebilmeleri hususunda biraz daha rahat olmalarını ve ayrıca ömrünü tamamlayıp değişik vesilelerle hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarının da organ nakli ile ilgili artık bazı adımlar atması gerekiyor. Zira artık hepimiz için ne zaman hangi bölüm, hangi organ gerekli olacak kestiremiyoruz. Bu anlamda en önemli kaynağı biz oluşturuyoruz.” İfadelerini kullandı.

TÜRKİYE’DE YILDA 3 BİN NAKİL YAPILIYOR

Organ Nakli Merkezi Genel Cerrahı Doç. Dr. Aziz Sümer ise Türkiye’de yaklaşık 60 bin organ nakli bekleyen ve diyalize giren hasta olduğunu ifade etti. Sümer, “Türkiye’de organ nakli son dönemler gelişen ve Avrupa standartlarına ulaşan hem medikal hem cerrahi hem de fotopedia bakımı açısından dünya standartlarına ulaşan bir birim departman oldu. Türkiye genelinde maalesef yılda 3 bin böbrek nakli yapabiliyoruz. Yılda bekleme listesinde olan 5 bin ile 7 bin arasında hastamızı da böbrek nakli beklerken kaybediyoruz. Bizim maalesef Türkiye’de böbrek naklinde yüzde 80’e yakın canlı vericiden böbrek nakli yapılıyor. Fakat kadavradan böbrek nakli sayımız çok düşük. Yaklaşık yüzde 20 böbrek nakli yapılabiliyor. Artık bölgemizde bir böbrek nakli yapabilecek bir merkez oluşturduk. Bu merkezde Doç. Dr. Özgür Kemik ile birlikte çalışacağız. Buradaki vatandaşlarımızın il dışına, bölgeden farklı yerlere gidip organ nakli yaptırmalarına artık gerek kalmadı. Böbrek nakillerini biz burada başarılı bir şekilde yapacağız diye ümit ediyoruz.” Daha sonra Organ Nakli Merkezi’ni dolaşan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, merkez hakkında bilgi aldı.

Editör: TE Bilisim