AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, Türkiye’nin önemli basın kuruluşlarına mensup gazetecilerle Van’ın turistik mekânlarına çıkarma yaptı. Gazetecilere Van’ın İnanç Turizm’ine dair değerlendirmelerde bulunan Kayatürk, Van’ın geleceğinin turizmde olduğuna vurgu yaptı. Kayatürk özellikle inanç turizmi ile önemli bir noktaya dikkat çekti fakat şimdiye kadar Van’ın birçok alandaki stratejik önemi dile getirilmesine rağmen halen hiçbir aşama katedilmedi… Gazetecilerin Van’ın inanç turizmindeki potansiyelini ön plana çıkarması üzerine değerlendirmede bulunan Kayatürk, bu seçim öncesinde de yeni bir proje ile gündeme geldi. Kayatürk’ün yeni projesinin adı: Kültür yolu projesi…

 

KAYATÜRK’TEN YENİ PROJE: KÜLTÜR YOLU PROJESİ…

Tarih boyunca birçok medeniyete başkentlik etmiş ve tarihin önemli virajlarında önemli bir merkez olmuş Van’ın tarihi, jeopolitik, stratejik ve turistik konumu seçimlerin gelmesiyle birlikte bir kez daha konuşulmaya başlandı. Daha önceki seçim arifelerinde de sık sık sahip olduğu potansiyeller konuşulan fakat şimdiye kadar inanç turizmi anlamında sadece Akdamar’ın kısmı olarak yararlanıldığı kentte halen onlarca kilise ve 3 adadaki 3 ayrı dini merkez onarılmayı ve turizme açılmayı bekliyor… Bunun gibi önemli ve tarihi merkezleri artık gün ışığına çıkmayı ve kente ekonomik katkı sunmayı beklerken bir grup gazetecinin Van’a gelişi ile bir kez daha Van gündeme geldi. Van Milletvekili Burhan Kayatürk’ün misafiri olarak Van’a gelen gazeteciler Van’ın tarihi ve turistik yerlerini gezerken özellikle Hıristiyan alemi için önemli merkezler olan Akdamar ve diğer kiliseler ve merkezler ziyaret edildi. Önemli kuruluşlarda görev yapan gazeteciler ‘Van gözünü inanç turizmine dikti’ yorumu yaparken ev sahibi Kayatürk ise bir kez daha turizme dair önemli söylemlerde bulundu. Kayatürk; “Bölgede, yıllardır yaşanan terör olayları nedeniyle adeta unutulan tarihi eserlerin restore edilerek bölge turizmine katılması için düğmeye basıldı. "Kültür Yolu" ismi verilen projede çoğunluğunu Ermenilerden kalan kilise ve medreselerin oluşturduğu tarihi binaların aslına uygun restore edilmesi amaçlanıyor.” Dedi.

 

“VAN EKONOMİSİ NEDEN GELİŞMİYOR?”

AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, gazetecilerle birlikte Van’a bir gezi düzenledi. Şehrin inanç turizmine dikkat çekmek, tarihi ve kültürel değerlerini tanıtmak için düzenlenen gezide ulusal basından birçok gazeteci Kayatürk'e eşlik etti. Güne meşhur Van kahvaltısıyla başlayan grup, daha sonra Akdamar ve Çarpanak adalarını gezdi. İki gün boyunca Van'ın birçok yerini ziyaret eden gruba açıklamalarda bulunan Kayatürk, Van'ın gelişimine vurgu yaptı. Kayatürk, "Sahip olduğu pek çok avantaja ve içerdiği potansiyele rağmen, 'Van ekonomisi neden dilediğimiz oranda gelişmiyor?' diye bir soru sorulduğunda, onlarca mazeret sayabilirsiniz. Ancak mazeretlere takıldığımızda, mevcut zorluk düğümlerini daha baştan çözemeyeceğinizi kabullenmiş ve olduğunuz yerde saymaya razı gelmiş olursunuz. Oysa önemli olan zoru başararak ilerleme sağlamaktır.” Dedi. Kayatürk, seçim öncesi turizm adına yeni ve önemli bir projenin de ipuçlarını verirken Van’da ‘Kültür Yolu’ adlı bir proje ile bu tarihi merkezleri turizme kazandırma çalışmaları başlatacaklarını açıkladı.

 

"KÜLTÜR YOLU" PROJESİ

Kayatürk, bölgedeki tarihi eserlerin restore edilerek turizme kazandırılması için düğmeye basıldığını belirtirken; “Kültür Yolu ismi verilen projede bazıları eskiden askeri bölgeler içinde kalan ve ihmal edilen çoğunluğunu Ermenilerden kalan kilise ve medreselerin oluşturduğu tarihi binaların aslına uygun restore edilmesi amaçlanıyor.” Dedi. Kayatürk proje ile ilgili olarak ayrıca; "Tarihte pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan Van'da  birçok tarihi eser var. Ancak bölgede yaşanan terör olayları nedeniyle yıllardır bunlar adeta unutuldu. Yüzlerce hatta binlerce yıllık eserler ihmal edildi ve zarar gördü. Bu eserlerin pek çoğu Hıristiyan toplumu için dini ve manevi değeri olan eserler. Dolayısıyla bu bölge onlar için çok önemli. Bu eserlerin aslına uygun restore edilmesini sağlayarak bölgenin turizm potansiyeli arttırmayı planlıyoruz. Van, 1 saatlik uçuş mesafesinde 180 milyonluk bir nüfusa ulaşabilecek bir konumda. Kentle aynı adı taşıyan Van gölü her türlü su sporu organisazyonuna ev sahipliği yapabilecek nitelikte. 1 700 metre yükseklikte adeta bir deniz. Bu turizm potansiyelini mutlaka kullanılmalı" dedi.

 

FARKLI TURİZM KONSEPTLERİ OLUŞTURMAK

Kayatürk, konuşmasında ayrıca şu noktalara değindi; “Van, turizm potansiyeli çok yüksek bir kent. Bu potansiyeli canlandırmak için de çeşitli konseptler oluşturabilir ve bu konseptler üzerinden adımlar atılabilirsiniz. Van'a İnanç Turizmi de böyle bir konsept. Akdamar adasının, şehrimiz için dünyaya ve tüm Türkiye'ye açılacak bir anahtar olduğunu düşündük. Öyle ya bu ada daha şimdiden dünyadan ve Türkiye'den, Ermeniler ağırlıkta olmak üzere her din ve milletten turisti çeken bir merkez olmuştu. Dolayısıyla Akdamar'ın bu bilinirliğinden yararlanarak Van'ın farklı değerlerine dikkat çekebilirdik… Akdamar'ın bu inanç ve kültür turizmi potansiyelini tamamlayacak neler olabilir diye düşündük. Var olan ama kullanılmayan, bir türlü hak ettiği şekilde değerlendirmeyen değerlerimizi gözden geçirdik. Van üzerinde Akdamar dışında 3 ada daha var (Çarpanak, Kuş, Adır) ve hepsinde de Akdamar adasında olduğu gibi birer kilise yer alıyor. Bunun dışında Başkale ilçemizde yine Atina'daki Akropol'ü andırır şekilde bir tepe üzerine kurulu olan devasa büyüklükteki Saint Bartholomeus kilisesi var. Nitekim Saint Bartholomeus kilisesi, bugüne kadar askeri bölge içinde olduğu için ziyaret edilemiyordu.”

 

EKOLOJİK KALKINMA MODELİ

“90'lı yıllardan 2000'lere gelirken Doğu ve Güneydoğu'da öne çıkan iki kent oldu: Güneyde, Gaziantep ve bağlantılı olarak Kahraman Maraş, kuzeyde ise Erzurum... Gaziantep ve Maraş kentleri, başta tekstil olmak üzere, o donemin yükselen sektörlerinin önemli bir kalesi haline geldi. Jeopolitik konumları nedeniyle sınır ülkelerine ihracat yapmaları kolaydı, sosyolojik yapıları nedeniyle de ucuz işgücü avantajına sahiplerdi... Bütün bu unsurlar iki kenti yukarıya çekti. Öte yandan Erzurum, sanayisi ile değil, kış turizmiyle dikkat çekti. 2000'lerden 2010'lara gelirken ise diğer 3 kente Malatya eklendi. Bu kent ekonomik olarak öne çıktı. Komşu illerden, özellikle Adıyaman'dan göç aldı. 2015'teyiz ve artık bu kentlerimiz, ucuz işgücü avantajını yitiriyor ve hızla yeni yönelimlere adapte olmaya çalışıyor. Çünkü dünya ekonomisinde sanayii üretiminin merkezi haline gelen Çin ve Hindistan ucuz işgücü açısından daha avantajlı. İşte bu nedenle Van gibi illerde kalkınma konusunda farklı stratejiler uygulamak ya da denemek gerekiyor. Bunlardan biri de çevreyi kirletmeyen, insan sağlığına zarar vermeyen ekolojik ekonomi üzerinden bir yol almak. Bize göre bu ekonominin en önemli unsuru turizm. Bu anlamda Van'da turizme büyük önem veriyoruz.”

 

ORTADOĞU İÇİN BİR NEFES ALMA KENTİ

“Van'a inanç turizmi projesi, siyaset üstü bir projedir. Dolayısıyla herkesi bize bu konuda destek olmaya çağırıyoruz. Van ekonomisinin gelişmesi ve Van halkının yaşam standartlarının daha yukarıya çekilmesi açısından önemli bir proje bu. Bu sayede turizm yatırımcılarını şehrimize çekebiliriz. Biz bir sınır kentiyiz, komşu ülkelerin başkentlerine, çok kısa uçak mesafesinde yer alıyoruz. Van havalimanının uluslararası olmasıyla halinde Tahran'da yaşayanlar 1 saat 28 dakikada, Tiflis'te yaşayanlar 59 dk'da, Erbil'de yaşayanlar ise 49 dakika Van'da olabilecekler. Bu konumu, kentin yeni turizm konseptlerine ne kadar elverişli olduğunun da bir göstergesi. Van kentimiz, Ortadoğu ve Kafkas ülkeleri için bir nefes alma merkezi haline getirilebilir. Çünkü Türkiye ekonomik anlamda daha modern bir yapıya sahip olduğu gibi, bulunduğu coğrafyada, demokrasi ve özgürlükler açısından da batılı ülkelere en yakın ülke. Dolayısıyla Van, Ortadoğu'da bir alışveriş merkezi ve aile eğlence merkezi haline gelebilir. Buna inanıyoruz ve yaklaşık olarak 1 milyon 85 bin nüfusa sahip olan Van için buna yöndeki yeni stratejilerimizi hayata geçirmeye devam edeceğiz."


KAYNAK-ŞEHRİVAN-DHA-İHA

Editör: TE Bilisim