ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-MEHMET ALİ EKİNCİ

Dünya mirası Van Gölü'nü korumak için inşa edilen Merkez İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisinde sona gelindi. 2050 yılına kadar kent merkezi için 1 milyona yetecek nüfus planlamasına göre hazırlanan tesis, Van Gölü’nü kirlenmekten kurtaracak. Yaklaşık 30 yıl önce Van Gölü sahilinde yaptırılan Van Atık Su Arıtma Tesisi, kapasite ve teknolojik yetersizlikler nedeniyle arıtamadığı tonlarca suyu her gün göle bırakarak kirliliğe neden oluyordu. İçişleri Bakanlığınca görevlendirme yapılan Van Büyükşehir Belediyesi ile Van Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü (VASKİ), bu durumun önüne geçebilmek amacıyla, "Van Merkez İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi" projesini hazırladı. Gölün mavi ve temiz kalmasını sağlayacak tesisin açılışı için günler sayılırken, kentteki yerel ve ulusal basınla bir araya gelen VASKİ Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan, İskele Mahallesine yapılan tesisi dolaşarak işleyişi hakkında bilgiler verdi. Kaplan, “Van Gölü Koruma Eylem Planı Projesi’nin olacağı zamana arıtma tesisimizin açılışını denk getirerek Van’a ve Türkiye’ye müjdesini vermek istiyoruz.” Dedi.

VASKİ GENEL MÜDÜRÜ KAPLAN ARITMA TESİSİNİN İŞLEYİŞİNİ ANLATTI

Kentteki yerel ve ulusal basınla bir araya VASKİ Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan, İskele Mahallesine yapılan tesisi ziyaret etti. Kaplan, tesisin son hali hakkında bilgiler paylaşarak şunları belirtti: “Bugün burada 2018 yılında VASKİ Genel Müdürlüğü tarafından ihalesi yapılmış. Yaklaşık 177 milyon bedelle bitirilen Atık Su Arıtma Tesisimizi gezmek için bulunuyoruz. Atık Su Arıtma Tesisi kapasite olarak 700 bin olan merkez nüfusu kaldıracak ve 200 bin metreküp kapasitesinde bir tesis konumundadır. İleri Biyolojik Arıtma Tesisi, 2026 yılına kadar ama tahmin yürüterek 2020 yılına kadar birinci etap olarak kapasitesi yeterli ve 2046 yılında ikinci etapla beraber 1 milyon 50 bin merkez nüfusa yetecek bir tesis olacaktır.”

“ESKİ TESİSİ KAPATARAK YENİ TESİSİMİZE SU ALACAĞIZ.”

Van Gölü’nün gitgide kirlenmesine vurgu yapan Kaplan, “Su arıtma tesisimizi bitişi çok sembolik bir tarihe denk geldi. Hem Van Gölü Sempozyumu’nun yapıldığı hem de Sayın Cumhurbaşkanının eşi Emine Erdoğan’ın sahiplendiği ve bizlerinde birlikte yürüttüğü Van Gölü Koruma Eylem Planı Projesi’nin olacağı zamana denk geliyor. NASA’nın fotoğraf yarışmasında Van Gölü’nün birinci seçilmesi de çok önemli noktalardan biri oldu. Buna bağlı olarak STK’lar, basın, Van halkı ve tüm Türkiye ile beraber Van Gölü’ne dikkat çektiğimiz bir noktada da arıtma tesisimizin de bittiğinin müjdesini vermek istiyoruz. Şuanda Atık Su Arıtma Tesisimiz, temiz suyla su testleri gerçekleştiriliyor. Van Valisi Mehmet Emin Bilmez’in daha önceki açıklamalarında olduğu gibi Nisan ayı içinde eski tesisi kapatarak yeni tesisimize su alacağız.”

“ESKİ TESİS ŞEHİR KANALİZASYONUNUN YÜZDE 25’İNİ ARITIYOR”

Cümlelerini sürdüren Kaplan, yeşillendirme ve ağaçlandırma çalışmalarının devam ettiğini söyleyerek şunları kaydetti: “Birlikte bir ağaçlandırma çalışması da yapacağız. Mayıs ayı itibariyle ya da Haziran ayı itibariyle açılışımızı da programlıyoruz. Açılış konusunda da talimat bekliyoruz. Daha öncelerden de belirttiğim gibi 2008 yılından beri beridir eski arıtma tesisimiz kapasitesini doldurmuş ve yeterli arıtma yapamamaktadır. Yaptığımız ölçümlerle şehir kanalizasyonunun şuan da yüzde 25’ini arıtabilmekteyiz. Bu da uzun yıllardır sahipsiz bırakılan bir arıtma sistemiyle gölün tabanına çamur dolmasına sebep oluyor.”

DİP ÇAMUR TEMİZLİĞİNİ BAKANLIK YAPACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2018 yılındaki Van ziyaretlerinde göl dip çamur temizliğini bakanlık olarak üstlendiklerini hatırlatan Kaplan, “Bundan 15 gün önce bakanlıktan bir heyet Gülşen Orhan hanımefendi başkanlığında ve Van Valisi Mehmet Emin Bilmez’le beraber gölün dip çamur temizliği konusunda bir toplantı gerçekleştirildi. Biz bu tesisi bitirip devreye aldıktan sonra gölün temizliği içinde bakanlık tarafından çalışmalar başlatılacak. Temennim odur ki; kısa bir süre içinde Van ve Van Gölü eski haline dönüşecek. İskelede, üniversite kampüsünde veya Tuşba Belediyesi tarafından yapılan sahip parklarında tekrar göle girebileceğiz bir ortamın oluşmasını hayal ediyorum. Bununda çok uzak olduğunu zannetmiyorum.” Diye ekledi.

TESİSİN AÇILIŞI YAKIN…

Son hakkedişleri yapıp geçici kabulün yapılacağı seviyeye geldiklerinin altını çizen Kaplan, “Finansmanımızın tamamı yüzde yüz kredi. Tabi İller Bankası Genel Müdürlüğü, Çevre Şehircilik Bakanı ve Cumhurbaşkanı destekleriyle alındı. 2018 yılında 20 milyon TL, 2019 yılında 25 milyon TL ve 2020 yılında ise 132 milyon TL bir finansmanımız var. Tesis gayet büyük ve 112 dönüm üzerine kuruludur. Çok uzun bir süre geçmeden burada çok büyük bir açılış planlayıp, devlet büyüklerini de buraya davet ederek Van’a ve Türkiye’ye hayırlısı olmasını dileyeceğiz. Öte yandan buraya gelmek isteyen herkesle birlikte ağaç dikelim. Tabi öncesinde bir ağaç hazırlığı yapalım. Ondan sonra önümüzdeki günlerde bu çalışmayı gerçekleştirelim. Yapraklı ağaç çok fazla tercih edilmiyor. Çünkü yaprakların havuzlara düşmesi durumunda bununda temizlenmesi gerekiyor. Bundan dolayı iğne ağaçlar veya yaprak dökmeyen ağaçlar tercih ediliyor.” Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim