ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ / ORHAN SAĞLAM- Van’da geçtiğimiz Büyükşehir Belediyesi döneminde yenilenerek prestij kazanan iki cadde olan İskele ve İkinisan Caddesi Prestij çalışmalarından sonra yeni dönemde bir cadde için de benzer karar alındı. İki caddenin kentin yeni gözdesi olmasından sonra Büyükşehir bu kez de son dönemlerin en popüler merkezlerinden birisi olan Milli Egemenlik Caddesini baştan sona yeniledi. Caddenin son hali göz kamaştırırken, yapılan çalışmalarda ise sona gelindi. Şehrivan Gazetesi olarak görüşlerine yer verdiğimiz cadde esnafı genel olarak çalışmalardan memnun olduklarını ifade ederken, caddenin son halinin Van’a ayrı bir hava katacağına dikkat çekti.

Van’da son yıllarda başlayan değişim-dönüşüm atağı hız kesmeden sürüyor. Geçtiğimiz dönem Büyükşehir Belediyesi ile İpekyolu ve Edremit Belediyeleri eliyle kent birbirinden önemli yatırımlara kavuşurken bu anlamda özellikle Büyükşehir Belediyesi ile İpekyolu Belediyesi kente birçok yeni alternatif cadde ve sokak kazandırdı. Büyükşehir Belediyesi eliyle yıllar sonra yeniden çift yöne dönüştürülen İskele Caddesi göz kamaştırırken, yenilemeden sonra cadde adeta canlanarak ticaretin yeni merkezi haline geldi. Büyükşehir’in el atıp yenilediği bir diğer cadde ise İkinisan oldu. İkinisan Caddesi de depremden sonra bulunduğu ölü halden kurtulurken dönüşüm sonrası kentin en popüler ve en büyük markalarının yer aldığı yeni bir cadde haline geldi. Mehmet Emin Bilmez başkanlığındaki Van Büyükşehir Belediyesi yeni dönemde Van’a yeni güzellikler katmak için çalışmalarını hızlandırdı. Van’a yeni çalışmalar katmak için kolları sıvayan Van Büyükşehir Belediyesi başlattığı prestij cadde çalışmalarını tamamlamak için tüm hızıyla devam ediyor. Van’ın yeni gözdelerinden olan Milli Egemenlik Caddesindeki çalışmalarında sona gelinirken, caddenin son taşları konuldu ve asfaltlar dökülmeye başlandı. Şehrivan Gazetesi olarak görüşlerine yer verdiğimiz cadde esnafı genel olarak çalışmalardan memnun olduklarını ifade ederken, caddenin son halinin Van’a ayrı bir hava katacağına dikkat çekti.

“YOLLAR KENTİ GÜZELEŞTİYOR”

Esnaflardan Nihat Tanış, “Yolların yenilenmesi Van’ı güzelleştirdiği gibi cadde ve sokakları da güzelleştiriyor. Fakat yol çalışmasının uzun sürmesi ve çalışmaların aksaması biz esnafları da kötü etkilemeye başladı. Yol çalışması hakkında vatandaşın ve esnafların fikrini alan vali yardımcısı yolların bizim istediğimiz gibi yapılmasını söylemişti. Öyle de oldu yollar temizlendi, kaldırımlar yenilendi ama bunlar tabi ki daha iyi yapılabilirdi. Aslında bu süreçte esnafların yola değil desteğe ihtiyaçları var, yollar için fikir almaya gelmeleri çok güzel ama birazda halimizden anlasalar daha da iyi olacağını düşünüyorum.” Dedi.

YENİLİK BERABERİNDE YOĞUNLUĞU GETİREBİLİR

Yolun eski halinden şikâyetçi olan Agit Öztunç isimli esnaf, Şehrivan’a şunları söyledi: “Yolların eski hali berbattı diyebilirim, tozdan çamurdan geçilmiyordu. Yollar yenilendi hem esnaf hem vatandaş hem de servis araç sahipleri bu yeniliklerden memnunlar. İleride bu caddeye milletin yoğunluk göstereceğini ve daha işlek bir cadde olacağına inanıyorum. Belki de bu caddenin daha eksik yanı var ama zamanla hepsinin düzeleceğine inanıyorum. Misal trafik ışıkları bu cadde için çok eksik hal böyle olunca da karşıdan karşıya geçmekte vatandaşlar için daha zor oluyor.”

“YOLUNUZ YOKSA ÖLÜSÜNÜZ DEMEKTİR”

Yolların daha sağlam ve ömürlük yapılması gerektiğini vurgulayan vatandaşlardan Nurettin Erbaş, “Yol bir devletin bir şehrin ve bir ilçenin her şeyidir. Yolunuz yoksa ölüsünüz demektir. Çünkü bu zamanlarda yol medeniyettir, yolu bozuk, dağınık veya yolu hiç olmayan bir yere kim gider ya da kim gitmek ister. Yol konfordur, yol amaçtır ve en önemlisi yol ihtiyaçtır. Bundan dolayı Van’ın her caddesine her sokağına yol yapılıyorsa ilk önce yüzeysel yapılmamalı, caddenin eski yollarından eser yok. Demek ki yol bir caddenin görünümünü bile değiştirebiliyor. Aslında çalışma yapılan alanların yolları ve kaldırımları biraz daha genişletilebilir. Bazen de yollar çok geniş kaldırımlar çok dardır bunların da düzeltilesi gerekir. Tabi en önemlisi, bu süreçte yollar belki biraz daha geri planda kalabilirdi yine de dediğim gibi yol bir şehrin kaderidir ama pandemi salgınından dolayı halkın ekonomik refahı çok düşük bundan dolayı biraz daha esnafa da yardım eli uzatmak gerekir.” İfadelerini kullandı.

“KALDIRIMLAR DAR OLSAYDI TAFİK İÇİN DAHA RAHAT OLABİLİRDİ”

Yolların bu süreçte düzeltilmesi vatandaşları ve esnafı üzdüğünü aktaran esnaflardan Nuri Güvener, “Eskiden toz toprak içindeydik şimdi birazda olsa o toz ve topraktan kurtulduk ancak kaldırımların bu kadar geniş yapılması esnaflardan tarafından hoşnut değil. Çünkü burası sahil yolu değil, bisiklet yolu değil bu kadar geniş yapılmasını anlamadım. Biz esnaf olarak kendi dükkânlarımıza ne bir yük taşıyabiliyoruz ne de bir yük indirebiliyoruz, bu durumda çok sıkıntı çekiyoruz. Bu cadde ayrıca Cumhuriyet Caddesi’ni de rahatlatabiliyor. Fakat dediğim gibi kaldırımların genişliği trafiği daha fazla tıkayabilir, eğer kaldırımlar biraz daha dar olsaydı trafik için daha rahat olabilirdi. Yolların eski hali fena değildi ama yenilik her zaman güzeldir.” Diye ekledi.

SÜRE UZAMASAYDI İYİ OLACAKTI…

Caddenin son hali yenilik için önem arz ettiğini belirten Mehmet Bayram isimli esnaf şunları söyledi: “Yolların yapılması veya yenilenmesi kentler için önemlidir. Ama bunun zamanında yapılıp bitirilmesi ise vatandaşları veya esnafı zora sokmaz. Yolların yenilenmesi gerektiğinin taraftarıyım fakat ne zaman bir yol yapılırsa mağdur olan taraf hep biz esnaflar oluyoruz. Aslında yolları yapanlardan ve çalışanlardan razı değiliz, yoksa Van’daki her yol düzeltilmeli ve yenilenmeli. Madem bir çalışma yapılacak o zaman insanları düşünerek bir çalışma yapılsın çünkü bu durumda kimse mağdur olmaz. Müteahhitler esnafı ve halkı düşünerek yolları yapmıyor, onların derdi para kazanmak yetkililer bu tür durumlara müdahale etmeli.”

“YOLLAR YAPILSIN AMA ESNAFA DA DESTEK VERİLSİN”

 Son olarak gazetemizde değerlendirme de bulunan Lokman Dik, “Yollarda yapılsın ama gerekli esnafa da gerekli desteğin verilmesi gerekir. Aslında yollar yapılmasın demiyorum,  zaten yapılmalı yenilik ve güzelleşmek adına bunlar şart. Çünkü bu pandemi sürecinde kendi işinden olanlar da oldu. Devlet desteğinden faydalanmayan da oldu bundan dolayı esnaf çok zor durumda. Buradaki caddenin toz ve çamur içinde kalması buradan vatandaşların geçmemesi anlamına geliyordu. Şimdi ise cadde ve sokaklar yenilendi bu cadde de diğer caddeler gibi insan akınına uğrayacak diye düşünüyorum.” Şeklinde konuştu.

VANLILAR CUMHURİYET VE MARAŞ TEKELİ BİTSİN İSTİYOR!

Bilindiği gibi Van on yıllardır en çok öne çıkan Cumhuriyet ve Maraş Caddeleri ile biliniyor. Kentteki en önemli iki cadde en çok yatırım alan caddeler öne çıkarken, bu caddelerden dolayı şehrin diğer caddeleri bir türlü beklenen ilgili görmüyor. Kira fiyatlarının uçtuğu, vatandaşın yer bulamadığı caddenin durumu kentin trafiğini de, ekonomisi de yoğun bir şekilde etkilerken yıllardır artık bu caddelere alternatif caddeler yapılması çağrısı yineleniyor. Son dönemlerde AVM’nin yapıldığı Sebze Hali yolu, İkinisan gibi caddeler bu alternatifsizliği bozsa da kent sakinleri sık sık yeni cadde ve sokakların kent için şart olduğunu ve şehrin artık mevcut sıkışıklığın içine çıkması gerektiğini vurguluyor. Bu anlamda farklı caddelere yönelen Büyükşehir’in yeni prestij ve cazibe caddeleri de destek alırken, kısa zamanda da kentteki esnafların ve vatandaşın da ilgi odağı oluyor.

Editör: TE Bilisim