Van'da bu yıl 7.'si gerçekleşen "Turizm ve Seyahat Fuarı" kapsamında kentin yöresel yemekleri ilk kez ulusal platformda "Van Mutfağı Yarışıyor" adıyla yarıştı.

 

Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu'na (TAŞPAKON) bağlı Van Pastacılar ve Aşçılar Derneği'nin (VANPAD) organize ettiği "1. Van Ulusal Aşçılar ve Pastacılar Şampiyonası"na, konfederasyona bağlı 66 ilden dernek üyeleri katıldı.

 

Aşçıların birinci olmak için kıyasıya mücadele ettiği, 3 kategoride gerçekleşen şampiyona, renkli görüntülere sahne oldu. Yapılan birbirinden leziz yemekler, 10 farklı ilden gelen jüri üyesinin değerlendirmesinin ardından fuara katılan misafirlere ikram edildi.

 

Yarışmada, "Erişte Aşı", "Acem Köftesi" ve "Kalbura Bastı Tatlısı" menüsü ile şampiyon olan gruba altın madalya, "Ayran Aşı", "Tuzlu Balık" ve "Un Helvası" menüsüyle 2. olan gruba gümüş madalya, "Keledoş", "Bulgur Aşı" ve "Demir Tatlısı" menüsüyle 3. olan gruba da bronz madalya verildi.

 

 Şampiyon olan grup üyelerinden Nihat Işık, Van'ın 5 bin yıllık geçmişi olan kadim bir kent olduğunu belirtti. Van'ın tarihi zenginliği kadar mutfak zenginliğiyle de adından sıkça söz ettirdiğini ifade edene Işık, şöyle konuştu: "Kentimiz adına böylesine anlamlı ve önemli bir yarışmada ekip olarak yarışmaktan ötürü hem heyecanlandık hem de gururlandık. Şampiyonaya katılmamızı sağlayan VANPAD Başkanı Sinan Pulat'a ve bize desteğini esirgemeyen kahvaltı salonu İşletmecisi Yusuf Konak başta olmak üzere emeği olan herkese çok teşekkür ediyorum. Van mutfak kültürümüzün tanıtılması adına bu tür etkinliklerin daha sık yapılmasını diliyor ve şampiyonaya katılan tüm yarışmacıları tebrik ediyorum. Kaybedeninin olmadığı bu şampiyonada asıl kazananın Van kültürü ve mutfağının olduğuna inanıyorum." 

Editör: TE Bilisim