Van Büyükşehir Belediyesi'nin pilot belediye olarak belirlendiği İstihdam için Koordinasyon ve Eğitim Teknik Destek Projesi (İSKEP) programı kapsamında "İşgücü piyasası analizleri çalıştayı" yapıldı.

 

Avrupa Birliği ile Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) tarafından hazırlanan ve Van Büyükşehir Belediyesi'nin pilot belediye olarak yer aldığı İstihdam için Koordinasyon ve Eğitim Teknik Destek Projesi (İSKEP) programı kapsamında "İşgücü piyasası analizleri çalıştayı" yapıldı. Yapılan çalıştayda Van ilinde yapılan iş gücü piyasa analizi raporu sunuldu.

 

VAN’IN YÜZDE 63’Ü ÇALIŞABİLİR

Tüm kurumlarından veriler alınarak hazırlanan raporu İstihdam Uzmanı Nurgül Öğüt sundu.  Van'ın Sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında  75.il, iller arası rekabetçilik endeksi sıralamasında 57'inci, ticari beceri ve üretim potansiyeli endeksinde  30'uncu, Erişebilirlik endeksinde 58'inci, markalaşma becerisi ve yenilikçilik endeksinde 67'inci, beşeri sermaye ve yaşam kalitesi endeksinde ise 67'inci sırada olduğunu söyledi. Van nüfusunun üçte ikisinin dört ilçede yaşadığını aktaran Öğüt, Van'ın en fazla göç veren 12'inci ili olduğunu söyledi. Kent nüfusunun yüzde 63'ünün çalışabilir yaştaki nüfus olduğunu aktaran Öğüt, kayıtlı işsiz sayısının ise 99 bin 500 kişi olduğunu, bunların yüzde 55'inin erkek, yüzde 45'inin ise kadın olduğunu söyledi.

 

‘20 MESLEKTE ELEMAN BULUNMUYOR’

Van'da 20 meslek grubunun işçi bulmada sıkıntılar yaşadığını aktaran Öğüt, bunların; pazarlamacı, aşçı, iş makinesi operatörü, ön muhasebeci, satış temsilcisi, taş ve tuğla duvarcısı, hamurkar, hemşire, garson, bilgi işlem destek elemanı, sağlık memuru, alimünyum doğramacı, poliklinik hemşiresi, komi, muhasebeci, elektrik mühendisi, kasiyer ve elektrikçi olduğunu aktardı. Van'da en az bir engeli bulanan kişilerin nüfusa oranın 5,2 olduğunu, bunların erkeklerin 4.7'si, kadınların ise 5.7'si olduğunu söyleyen Öğüt, Van'da engelli çalıştırma yükümlülüğü olan iş yeri sayısının 51 olduğunu, bu kurumların toplam istihdam etmesi gereken engelli sayısının 261 olduğunu ancak sadece 222 engellinin istihdam edildiğini aktardı. Yapılan sunumların ardından bundan sonra yapılması gereken çalışmalarla ilgili sunumlar ve tartışmalar yapıldı.

Editör: TE Bilisim