Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Van Bölge Müdürü Özer Coşğun, "Van ilinin de dâhil olduğu TRB2 bölgesinde ise etek 14,12 ile en çok zamlanan ürün iken, onu yüzde 12,78 oranındaki artışla domates takip etti" dedi. 


2016 Nisan ayına ait Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) rakamlarını açıklayan TÜİK Van Bölge Müdürü Özer Coşğun, TÜFE’nin bir önceki aya göre yüzde 0,78 artış, bir önceki yılın aynı ayına görede yüzde 6,57 oranında artış gösterdiğini söyledi. TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkâri) bölgesine ait TÜFE’de ise bir önceki aya göre yüzde 0,28’lik bir artış olduğunu dile getiren Coşğun, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 6,14 oranında artış meydana geldiğini kaydetti. Coşğun, “Çekirdek enflasyon olarak tabir edilen özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden, mevsimlik ürünlerin hariç olduğu A grubunda yıllık değişim yüzde 7,65; enerji, gıda, alkollü-alkolsüz içecekler, tütün ürünleri ve altının hariç olduğu I grubunda ise yıllık değişim yüzde 9,41 oldu. Ana harcama grupları itibariyle aylık olarak en yüksek artış ülke genelinde yüzde 12,60’lık oran ile giyim ve ayakkabı grubunda olurken, en fazla düşüş gösteren grup ise yüzde 1,48 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu. TRB2 bölgesinde ise ana harcama grupları itibariyle aylık en yüksek artış yüzde 5,57‘lik oranla giyim ve ayakkabı grubunda, en çok düşüş ise yüzde 1,23’lük oranla gıda ve alkolsüz içecekler grubunda oldu” dedi.


“VAN’DA NİSAN AYININ ZAM ŞAMPİYONU ETEK OLDU”

Coşğun, madde bazlı değerlendirme yapılırsa yurt genelinde spor müsabakalarına giriş ücretinin yüzde 42,79 ve bayan ceketinin yüzde 28,56’lık oranlarla fiyatı en çok artan maddeler olduğunu söyleyerek, “Van ilinin de dâhil olduğu TRB2 bölgesinde ise etek 14,12 ile en çok zamlanan ürün iken, onu yüzde 12,78 oranındaki artışla domates takip etti. Sivri biber ise yüzde 54,80’lik bir oranda değer kaybederek nisan ayında TRB2 bölgesinin fiyatı en çok düşen ürünü oldu. Türkiye genelinde de yüzde 53,93 oranında değer kaybeden sivri biber, en fazla ucuzlayan ürün oldu. Öte yandan Yurt İçi ÜFE’de bir önceki aya göre yüzde 0,52‘lik bir artış gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre ise 2,87 oranında artış oldu. Sektörel bazda aylık olarak elektrik ve gaz sektöründe yüzde 0,53 düşüş, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,58 artış, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 1,37artış ve su sektöründe ise yüzde 0,13 artış meydana geldi. Ana sanayi gruplarında en yüksek aylık artış yüzde 0,92’lik oranla dayanıklı tüketim mallarında, en yüksek yıllık artış ise yüzde 10,37’lik oranla dayanıklı tüketim mallarında gerçekleşti” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim