Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki çocukların geleneksel sokak oyunlarından haberdar olmaları ve bilgisayar oyunlarından sıyrılmaları amacıyla hayata geçirilen “Oyun Karavanı Projesi” kapsamında Vanlı çocuklar gönüllerince eğlendi. 
Aile ve Sosyal Politikalar ile Çevre ve Şehircilik bakanlıkları, Çocuk Oyunları ve Spor Kulüpleri Federasyonu, Çocukları Kurtarın Vakfı ve Ümraniye Belediyesince yürütülen ve 8 ilde uygulanacak projenin dördüncü durağı Van oldu. İskele Caddesi üzerinde bulunan Atatürk Anadolu Lisesi bahçesinde çocuklarla buluşan oyun karavanı, ebeveynleri çocukluk yıllarına götürürken, çocukları ise hem bilinçlendirdi hem de doyasıya eğlendirdi. 


Palyaçoların yüzlerini boyadığı çocuklar, geleneksel çuval, çizgi, ip çekme, mendil kapmaca ve balon patlatma gibi oyunları doyasıya oynayarak eğlendiler. Ailelerin de eşlik ettiği çocuklar, şarkılar söyleyerek kendilerine verilen çeşitli hediyelerden aldı. Çocuklar, bir dönemin bu güzel oyunlarıyla tanışırken, veliler de çocukluklarını hatırlayıp mutlu oldular.
Burada konuşan Van Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Abdurrahman Çohaz, temel amacın çocukları adeta esir alan telefon, tablet, bilgisayar gibi iletişim araçlarındaki oyunlardan bir nebze de olsa uzaklaştırmak ve geleneksel sokak oyunlarıyla buluşturmak olduğunu belirtti. Çohaz, “Buradaki temel amaç, bu çocukların oyun oynamalarını sağlamak ve diğer dezavantajlı çocuklarla kaynaşmalarını sağlamaktır. Aile ve Sosyal Politikalar ile Çevre ve Şehircilik bakanlıkları, Çocuk Oyunları ve Spor Kulüpleri Federasyonu ile birlikte bir proje hazırlamışlar. Diyarbakır’dan başlamak suretiyle gezmekte ve bu bölgedeki çocuklarımıza bu oyunlar sergilenmektedir” dedi.


Bu oyunlarla çocukluklarına olan özlemlerini giderdiklerini ifade eden Suna Kızcan ise, “Bu tür oyunlar bizlerin eskiden beri oynadığımız oyunlar. Sokak kültürümüz, çocuklar için daha faydalıdır. Çocuklar tablet, telefonla uğraşacaklarına bu tip etkinliklerin olması daha faydalıdır” diye konuştu.
Buralara kadar gelip çocukları eğlendiren ekibe teşekkür eden Ahmet Koçak da, çocukların devlet büyüklerinin sevgileri ile büyütülmesi gerektiğini ifade ederek, “Sayın Cumhurbaşkanımızın da öncülüğünde bu çocuklar devlet sevgisi ile yetiştirilmeli ve mutlu olmaları sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.


Program organizatörü ve sunucusu Koray Akdemir de, gittikleri her ilde çocukların yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını ifade ederek, “Amacımız Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki çocuklarımızı bu oyunlarla buluşturmaktır. Oyun karavanımızla 8 ili geziyoruz. Oradaki çocuklarımıza halat çekme, mendil kapmaca, yağ satarım bal satarım gibi oyunları, unuttuğumuz oyunları çocuklarımıza öğretiyoruz. Aynı zamanda hediyeler dağıtıyoruz. Palyaço ve şişme zıp zıplarımızla ikişer gün illerimizde kalarak çocuklarımıza güzel anılar bırakıyoruz” dedi.


Burada çok eğlendiklerini ifade eden çocuklar ise, birbirinden güzel etkinliklerle güzel zaman geçirdiklerini ve mutlu olduklarını ifade ederek, emeği geçenlere teşekkür ettiler.

Editör: TE Bilisim