ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ORHAN SAĞLAM

Dünyanın enerji üretiminde son yıllarda en büyük yatırımı yaptığı yenilenebilir enerji kaynakları birçok alanda konuşulmaya ve tartışılmaya devam ediyor. Özellikle güneş enerjisinden faydalanmak için ciddi bir çaba harcanırken, enerji üretiminde bu alanda ciddi yatırım alanları oluşturuluyor. Van da bu anlamda Türkiye’de güneş enerjisinden faydalanabilecek ilk 5 şehir arasında gelirken güneş üretiminde hakettiği yatırımları almak için bekleyişini sürdürüyor. Güneşin şehri olarak bilinen Van’da güneş enerjisinden faydalanma anlamında yatırım ve çalışmalar sürerken Vanlı bir genç güneş enerjisinden faydalanarak heyecan verici bir icat yaptı. Vanlı genç elektrik mühendisi İlhami Değer, Türkiye’nin en çok güneş gören illerinden biri olan Van’da, güneş enerjisinden faydalanarak güneş enerjili araç üretti. Ürettiği araç heyecan yaratan Değer, ilk demecini Şehrivan aracılığı ile verirken, ürettiği araç ile ilgili detayları paylaştı. Değer, aracın yapım aşamasını Şehrivan’a konuşarak ileriki zamanlar için yetkili isimlerden destek istedi.

“KÜÇÜK YAŞTAN BERİ İLGİM VARDI”

Ürettiği araç ile ilgili olarak konuşan Değer, Şehrivan’a verdiği görüşte çok küçük yaştan itibaren elektrik ve elektronikle uğraşmaya başladığını ve bunu gelecek yıllarda da sürdürdüğünü dile getirdi. Şu anda da bir kurumda elektrik mühendisi olan Değer, güneş enerjisinden faydalanan ve üzerinde panel olan aracı da akaryakıta gelen zamlardan sonra yapmaya karar verdiğini belirtti. Aracın yaklaşık maliyetinin 20 bin TL olduğunu ifade eden Değer, yetkililerden gelecek desteklerle kendi markasını kuracağının da altını çizdi.

DEĞER: AKARYAKIT ZAMLARINDAN SONRA BUNU YAPMAYA KARAR VERDİM

Sözlerine aracı yapmaktaki amacını dile getirerek başlayan Değer, “Akaryakıt fiyatları gün geçtikçe artıyor. Ben de baktım ki akaryakıt fiyatları çok pahalı, alamıyorum. Arabam da var. İşe arabayla gidip geliyorum. Hesaplandığımda haftalık bin liranın yola gittiğini gördüm. Ben haftalık bin lira kazanmıyorum. Akaryakıt zammından sonra böyle bir şey yapmaya karar verdim. Akaryakıt zamlanmamış olsaydı arabamı sürerdim, bu aracı da yapmazdım. Ben kamu kurumunda çalışıyorum. Hesapladığımda bana çok pahalıya patladığını gördüm. Sonra şöyle bir şey aklıma geldi. Dedim ki, ‘Çok şükür Allah bize çok güzel bir güneş vermiş. Ben de güneşten enerji kazanayım.’ Bu şekilde başladım. Sonra gittim gittim bir heykel buldum. Bunu ikiye böldüm. İkiye böldükten sonra direksiyon kısmına bir aracın direksiyonunu koydum. Motoru 72 voltluk su motorunun desteğiyle onun içindeki sargıları düşürerek 24’e çevirdim. Bir panel getirip 12 volt üzeri bir panel kurdum. Sonra sonra tüm malzemeleri bir araya getirip aracımı kullanılır hale getirdim” şeklinde konuştu.

“KAPORTA ALACAK GÜÇTE DEĞİLİM”

Değer, Van’da kaporta temin edemediğini ve bu konuda destek beklediğini vurgulayarak, “Bu şarj kontrol cihazı sayesinde zaten dolduğu zaman duruyor. Güneş olduğu sürece, boşaldığı zaman dolduruyor ve yoluma tekrar devam ediyorum. Akşamleyin 130 kilometre net yolumu giderim. İlk kez kullandığımda bazı hatalar verdi. Şarj etmeme, gölgelerde beklememek gibi. O hataları telafi etmek için kristal güneş panellerini de kullandım. Daha önce kristal değildi güneş görmeyen yerleri. Şarj etmiyordu ama şu anda hata buldukça o hataları düzelttim. Şu anda herhangi bir hatayla karşılaşmadım. Van’da şu an kaporta temin edemiyorum. Kaporta bana 450 bin liraya mal oldu. Bunu alacak güçte değilim. Bununla ilgili destek bekliyorum” diye konuştu.

DEĞER: BU İŞİ İLERLETMEK İSTİYORUM

Arabayı gören vatandaşların güzel tepki gösterdiğini dile getiren Değer, “İnsanlar aracı görünce çok seviyor. Nerede dursam fotoğraf çekiyorlar. Gelip nasıl yaptığımı soruyorlar anlatıyorum. Şaşıranlar oluyor. Nasıl yaptığıma şaşırıyorlar. Zaten çevredekiler alıştılar bu tür şeyler yapmama. Bana sen uzay aracı mı yapacaksın diyorlar. Ben de gülüp geçiyorum. Çevreme, vatandaşlara böyle bir aracı kesinlikle tavsiye ediyorum. Gelecek hedeflerim çok yüksek eğer destek görürsem ve gücüm olursa. Bu işi ilerletmek istiyorum. Herkese de tavsiye ediyorum. Çünkü doğaya bir zararı yok. Tamamen güneşte şarj edilecek bir araç. O yüzden herkese tavsiye ediyorum” ifadelerini kullandı.

“MARKA HALİNE GETİRİRİM”

Değer, gelecek hedefleri için yetkililerden destek beklediğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: “Gelecek hedeflerim için devletten, yetkililerden destek istiyorum. Destek verirlerse ben bu aracın daha güzelini yaparım. Buna çok inanıyorum. Daha iyisini yaparım. Bunu bir marka haline getirerek insanlara da satarım. Van’da belli bir yerde bunun üretiminin olmasını isterim. Ayda bir tane yapsam çok güzel olur. Hem devlete hem de vatandaşa katkı olur. O yüzden desteklenmek istiyorum. Eğer bana destek verilirse çok daha farklı projelere de imza atacağım.”

GÜNEŞE YÖNELİM ARTIYOR…

Enerji, günümüzde bütün dünyanın en önemli sorunlarının başında gelirken, enerji ihtiyacı da gün geçtikçe artıyor. Bunun başlıca nedenleri arasında teknolojik gelişmeler, nüfus artışı, sanayileşme geliyor. Her ülkenin yaşadığı bir problem olan enerji sıkıntısı adeta bir küresel sorun haline gelirken, bu durumda üretim ile tüketim arasındaki fark da açılıyor. Enerji sorunu, bu sıkıntıların yanı sıra küresel ısınmaya, toprağın ve suların kirlenmesine, bitki örtüsünün zarar görmesine ve çölleşmeye de sebep oluyor. Ülkeler, son yıllarda bu sorunların baş göstermesiyle birlikte alternatif yeni yollar aramaya başladı. Güneş başta olmak üzere rüzgâr, jeotermal, hidroelektrik ve hidrojenden faydalanmak isteyen ve bu yönde çalışmalar yapanların sayısı artış gösterdi.

Editör: TE Bilisim