ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ – HAMİT KARAKUŞVan’da iki yıla yakın süreçte İpekyolu Belediyesi ve kayyum olarak görev yapan Cemil Öztürk eliyle yapılan çalışmalarda yeni cadde ve sokaklar en çok dikkat çeken çalışmaların başında geldi. Van’da bir çok sokak yenilenirken İpekyolu bir taraftan da kentte esnaflara yeni ticari alanlar kazandırdı. Kentin bir çok noktasında oluşturulan butik sokaklar yeni istihdam ve iş alanları olurken aynı zamanda kente gelenlerin de ilk uğrak yerleri oldu. Özellikle geri dönüşüm sokağı, Kültür Sokak, Şemsiye sokak gibi çalışmalar Van’da değişim yaratırken bir talep de bu kez Vanlı köftecilerden geldi. Van’da yıllardır Cumhuriyet Caddesi’nin alt sokaklarında köftecilik yapan ve köfteci sokağı olarak bilinen sokak sakinleri de İpekyolu’nun fark yaratan hizmetine talip oldu. Seslerini Şehrivan aracılığı ile duyuran esnaflar belediyeden sokaklarına değer katacak bir çalışmanın yapılmasını istedi.

 

 

2 yıl önce Van’ın merkez ilçesi İpekyolu Belediyesi başkan vekilliğine getirilen Cemil Öztürk, göreve başladığı günden bu yana halkın gönlünde yer edindi. Özellikle yaptığı butik sokak çalışmalarıyla Van’a ayrı bir hava katan Öztürk, her geçen gün halkın gönlünü kazanmaya devam ediyor. Son olarak Kahvaltıcılar Sokağını baştan dizayn eden İpekyolu Belediyesi ekipleri, öte yandan yol çalışmalarına da ara vermeden devam ediyor. Van’da köfteciler sokağında esnaflık yapan köfteciler Şehrivan Gazetesi aracılığıyla İpekyolu Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk’e seslendi. Sokak esnafının Öztürk’e verdiği mesajda “Bizde bir Kültür Sokak tarzı bir çalışma isteriz” diyerek, köfteciler sokağının dizayn edilmesini talep etti.

 

 

TOPRAK: KÖFTECİLER SOKAĞINA EL ATILMASINI TALEP EDİYORUZ

 

Şehrivan Gazetesi olarak konuştuğumuz sokak esnafından Fehmi Toprak, bulundukları sokağın köftecilere ait bir sokak olmasını istediklerini belirterek, “Köfteciler sokağının daha modern, daha temiz ve daha doğal olmasını istiyoruz. Dış yapı ve kaldırımların daha bakımlı ve modern olmasını talep ediyoruz. Diğer illerde bulunan köfteciler sokağına baktığınızda o şehrin yapısına uygun bir tasarımla yapıldığına rastlamışsınızdır. Bursa, İzmir ve İstanbul’da köfteciler sokakları tek tip modern sokaklarla o şehrin ekonomisine katkı sağladıklarını biliyoruz. Bu gibi şehirlerde yapılan çalışma sonucu modern ve tek tip sandalye ve masaların insanlara hitap ettiklerini görüyoruz. Bizde köfteciler sokağının daha otantik, daha temiz ve daha modern bir görüntüye sahip olmasını ve Van’da yapılan diğer butik sokaklar gibi bizimde köfteciler sokağına el atılmasını talep ediyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

 

AKKAYA: BELEDİYE DİLEKÇE YOLUYLA BAŞVURUDA BULUNDUK

 

Sokaktaki bir diğer köfteci Mustafa Akkaya da yaptığı konuşmada, İpekyolu Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk’e seslenerek, “Köfteciler sokağımızın daha hijyenik daha temiz bir görüntüye kavuşmasını istiyorum. Şuan ki durumda bulunan sokağımızın göze hitap etmesini müşterilerin rahat köfte yiyebilecekleri bir ortamda olmasını istiyorum. Köfteciler sokağı olarak bilinen sokağımız, neden bir kültür sokağı ya da şemsiyeli sokak olmasın, bizim sokağında böyle modern olmasını istiyorum. Köfteciler sokağının modern bir çalışma ile isim yapması hem şehrimiz hem halkımız hem de bizim için daha iyi olacaktır. Belediye dilekçe yoluyla başvuruda bulunduk. Belediyeden, parke taşlarının yenilenmesi, dış cephenin yenilenmesi, kanalizasyon yani alt yapının yapılması ve yayalar için kaldırım çalışması yapılmasını bunun gibi taleplerin olduğu bir dilekçeyle belediyeden talep ettik. Şuan ki mevcut belediyeden talebimiz sokağımıza el atılması yönünde.” Diye belirtti.

 

 

KUŞ: DAHA MODERN BİR GÖRÜNTÜ İSTİYORUZ

 

Köfteciler sokağının daimi müşterilerden olduğunu söyleyen Zeki Kuş, “Uzun yıllardır köfteciler sokağının müşterisiyim. Sokak esnafından genel anlamda memnunum. Sokağın daha modern bir görüntüye kavuşmasını bir müşteri ve bir vatandaş olarak Belediyeden talep ediyorum.” Dedi.

 

 

NEDEN BİR KÜLTÜR SOKAĞI OLMASIN

 

Sokağın bir diğer esnafı Cevdet Emre Şehrivan’a verdiği demeçte, “Köfteciler sokağının Kültür Sokağı ve Şemsiye Sokağı gibi benzer bir çalışmanın bizim sokakta yapılması istiyorum. İnsanların daha çok rağbet edebileceği, ailelerin çocuklarıyla gelip hijyenik bir ortamda köfte yiyebileceği ve vakit geçirebileceği bir ortam olmasını istiyoruz. Sokağımızda genel görüntü olarak dış yapı alt yapı çalışması ve kaldırımların yenilenmesi yönünde bir çalışma yapılması yönünde. Şuan ki köfteciler sokağı arabanın hiç uğramadığı ve arabaların geçmediği bir ilçeye benziyor. İpekyolu Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk’ten talebimiz, bulunduğumuz sokakta alt yapı yok. Yemek yenilen bir ortam bu anlamda sokağın daha temiz olmasını istiyoruz. Misal sokağımız daha nezih, daha göze hitap eden ve insanların talep edebileceği bir sokak olmasını talep ediyoruz.” İfadelerini kullandı.

 

EMRE'DEN ELAZIĞ ÖRNEĞİ

 

Emre, konuşmasının devamında, “Elazığ’da bulundan köfteciler sokağı insanların talep ettiği daha temiz, daha modern bir sokak. İnsanların aileleriyle gidip nezih bir ortamda yemek yiyebilecekleri bir ortam var. Bizdeki köfteciler sokağında herkes kendi iş yerini temiz tutmaya çalışsa da sokak söz konusu olunca kimse bu yanaşmıyor. Sokak herkesin ortak kullandığı bir ortam olduğundan ortak bir fikirde buluşamıyoruz. Sokak’ta farklı bir çalışma yapmaya çalışsak ta ortak fikirde buluşamadığımızdan dolayı adım atamadık. Belediyenin diğer sokak örneklerinde olduğu gibi bizim de sokağa el atmasını talep ediyoruz.” Dedi.

 

 

ÇINAR: KAHVALTICILAR SOKAĞI VAN’A YAKIŞIR BİR GÖRÜNÜME KAVUŞTU

 

Köfteciler sokağının iki tarafından bulunan caddeler de doğalgaz geçmesine rağmen kendi bulundukları sokakta herhangi bir çalışmanın yapılmadığına vurgu yapan Mahmut Çınar isimli esnaf, “Bizim sokakta doğalgaz çalışması yapılması yönünde bir talebimiz var. Köfteciler sokağımızda modern parke taşlarının kullanıldığı, modern bir görüntüye çalışmasına istiyoruz. İpekyolu Belediyesi tarafından kahvaltıcılar sokağı çok güzel ve modern bir görüntüye kavuşmuş, bizim köfteciler sokağın da bu şekilde bir çalışma ile insanlara hitap edebilecek bir çalışmanın yapılaması yönünde talebimiz var. Şuan sokağımızda alt yapı sorunu var. Mevcut alt yapı şuan yetersiz ve kokuya neden oluyor. Yemek yenilen bir ortam buda insanların bu sokağa talepte azalmasına neden oluyor. Daha önce belediye başvuruda bulunduk. Sokağın parke taşları yenilendi, ama zaman aşımına uğradı ve yıprandı. İpekyolu Belediyesi tarafında proje kapsamında alından Kahvaltıcılar Sokağı Van’a yakışır bir görünüme kavuştu. Sokakta üst tarafların kapatılması tek tip olması sokağa farklı bir hava vermiş. Bizim sokakta da böyle bir çalışma yapılabilir. Sokakta üst tarafların kapanıp açılır bir sistemle yağış havalarda sokaktaki canlılığın devamı için böyle bir çalışmada yapılabilir.” Diye konuştu.

 

 

BİLİR: İPEKYOLU BELEDİYESİ’NDEN TALEP EDİYORUZ

 

Ali Bilir isimli bir diğer esnafta yaptığı konuşmada, “Köfteciler Sokağı daha temiz, daha göze hitap edebilecek ve herkesim gelip rahat rahat yemek yiyebileceği bir ortama kavuşmasını istiyoruz. Şuan ki mevcut durumda olan sokağımıza aileler pek rağbet göstermiyor. Sokak’ta bulundan alt yapı sorunu ve Van’a yakışır bir görüntüye kavuşması yönünde, İpekyolu Belediyesi’nden talep ediyoruz.” Dedi.

 

 

ÇAKIR: BENİM DÜKKANIMA NE MASRAFI VARSA KARŞILAMAYA HAZIRIM

 

İpekyolu Belediyesinden taleplerinin sokağın daha temiz ve diğer sokaklarda yapılan çalışmaların kendi sokaklarında da yapılması yönünde olduğunu kaydeden Uğur Çakır İsimli esnaf, “Talebimiz sokağımızın daha temiz her kesimin gelip köfte yiyebileceği bir ortama kavuşması yönünde bir isteğimiz var. İnsanların sokaktan geçerken, hijyensiz bir ortam görüntüsünden kurtulmasını istiyoruz. Köfteciler sokağı Van’da kendini kanıtlamış bir sokak. Van’da kime sorarsanız sorun bizim sokağı herkes bilir. Bu sokakta bulunan esnaf için avantaj ama bunu dezavantaja çevirmemek içinde, sokağın daha temiz ve daha modern olması lazım. Bu iş sadece sokakla da bitmiyor. Bizimde temiz hijyenik olmamız lazım. Birkaç defa başvuruda bulunduk. Ama herhangi bir yanıt alamadık. Kimisi çıkmaz sokak dedi. Oysaki iki taraftan giriş-çıkış sağlanıyor. Kimisi de doğalgaz gelmiyor birkaç defa başvuruda bulunduk ama olumlu ya da olumsuz bir yanıt alamadık. Sokak yapılacak çalışma ile ortaya halı atacağıma ve oturak atacağıma, daha oturaklı güzel bir ortam oluşturabilirim. Kahvaltıcılar Sokağı ve Kültür Sokağı çok güzel olmuş neden bizimde böyle olmasın ki? Kendi adıma konuşur olursak, tüm masrafları belediye karşılasın yönünde bir talebimiz yok. Benim dükkânıma ne masrafı varsa karşılamaya hazırım. Bizimde talebimiz sokağımızın daha modern temiz olmasının yönünde.” Diye belirtti.

 

 

ACAR: BELEDİYEDEN TALEBİMİZİN SOKAĞIN YENİLENMESİ YÖNÜNDE

 

Şehrivan’a konuşan bir diğer esnaf Emrah Acar ise şunları söyledi: “Belediyeden talebimizin sokağın yenilenmesi yönünde. Sokakta yeni bir çalışma ve proje yapılarak yenilenmesi herkese hitap edecek canlanması istiyoruz. Sokağımızın daha temiz daha modern her kesimin ve elit kesiminde gelip köfte yiyebileceği bir ortama kavuşmasını talep ediyoruz.”

 

 

ÇAKIR: SOKAKTA DAHA İYİ BİR HİZMET SUNMAK İSTİYORUZ

 

Sokağın bir diğer esnafı Ubeydullah Çakır da Şehrivan’a yaptığı konuşmada, “Köfteciler Sokağı’nın şuan ki görüntüsünden hiç memnun değiliz. Biz sokak esnafı olarak sokakta daha iyi bir hizmet sunmak istiyoruz. Ama sokağın şuan ki durumu alt yapı sorunu iyi bir hizmet sunmamızın önüne geçiyor. Sokak’ta alt yapı sorunu kaldırımların zaman aşımına uğrayarak yıpranması ve hijyenik görüntüsünün Belediyenin duyarlı davranması ve diğer sokak örneklerinde olduğu gibi bizim sokağa el atması sokak esnafı olarak talep ediyoruz.” Dedi.

Editör: TE Bilisim