ŞEHRİVAN ÖZEL: ŞABAN BEYAZSAÇ-HAMİT KARAKUŞ

Türkiye ile Ermenistan arasındaki diplomatik ilişkilerdeki sorunlardan kaynaklı yapılmayan uçuşlar, geçtiğimiz günlerde normalleşme adımları kapsamında yeniden karşılıklı olarak başladı. Ermenistan merkezli hava yolu şirketi Fly One’ın Erivan-İstanbul seferleri başlarken, Van-Erivan arasında da uçuşlar olur mu, beklentisi oluştu. Geçtiğimiz günlerde Tahran-Van uçuşları başlayan Van’da, Van-Tahran arasındaki uçuş seferleri konuşulurken, kentteki turizmciler de hava yoluyla farklı pazarların olması talebini dile getirdi. Şehrivan aracılığı ile görüş bildiren turizmciler Van-Erivan uçuşlarının Van’ın bölgenin merkezi olması ile ilgili misyona katkı sunacağını söylerken, diğer yakın ülkelerle uçuşların da önünü açabileceğini dile getirdi. Turizmciler bu uçuşlar için gerekli adımların ivedilikle atılması gerektiğini söylerken Alican Sınır Kapısı’nın açılması, Van-Şırnak Karayolu’nun da bitirilip Van’ı Irak’a bağlaması gibi konularda da çalışmaların hızlanması gerektiğini dile getirdi.

VAN-ERİVAN UÇUK SEFERLERİ VANLILARIN GÜNDEMİNDE

Önceki gün başlayan Erivan-İstanbul uçuşları Van’da da heyecan yaratırken, turizmciler hemen yıllardır dile getirilen talebi yineledi. Bu anlamda yıllardır Van-Erivan uçak seferleri için mücadele eden isimlerden birisi olan Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir, konuyla ilgili görüş bildiren isimlerden oldu. Tunçdemir konuyla ilgili olarak: “Kentin en büyük eksiklerinden biri de dış uçuşlarıdır. Bizim en önemli pazarlarımızdan biri İran pazarıdır. Bunun yanında uçuşların olması büyük katkıdır. Hem ekonomi anlamında hem de turizm anlamında büyük bir öneme sahip bu uçuşlar. Tabi, Erivan uçuşlarıya birlikte Erbil-Van seferlerini de konuşmalıyız. Kuzey Irak pazarı çok ciddi bir pazardır. Bunun yanında devamı olan bir pazardır. Daha sonra da Erivan ile yapılan uçuşları konuşmalıyız. Tabi ki bu uçuşlar Van için şarttır.” Dedi.

VAN-ERİVAN HATTI KURULABİLİR!

Çevrede bulunan ülkelere seferlerin düzenlemesi gerektiğini vurgulayan Tunçdemir, “Bu uçuşlar da dönem dönem yapılabilir. Biz bundan çok uzakta değiliz. Bizim ve Ermenistan için en önemli dönemleri olan ayin zamanında mutlaka uçuş seferleri yapılmalı. Özellikle yaz aylarında olabilir. Ermenistan’ın çok ciddi turizm potansiyeli yok. Ancak Avrupa’dan Ermenistan’a diaspora geliyor. Yani bu ülkenin dışarda yaşayan vatandaşları, her yıl mutlaka Erivan’a geliyorlar. İşte bundan dolayı da buradan da Van’a gelme olasılıkları çok fazla. Oradaki pazarı da Van’a çekme ihtimalimiz çok yüksek.”

BEYAZ: GEREKLİ ADIMLARIN İVEDİLİKLE ATILMALI

Ermenistan Pazarı’nın Van için çok önemli bir Pazar olduğunu hatırlatan için Turizmci Murat Beyaz ise konuyla ilgili olarak şu ifadelere yer verdi: “Şehrimize en çok İranlı turist geliyor. Ermenistan sınır kapımız açılırsa İranlıdan sonra en çok turist alacağımız ülke olacaktır. Dolaysıyla devletlerin başlattığı bu diyaloğu, bu görüşmeleri olumlu karşılıyoruz. Gerekli adımların ivedilikle atılıp önceki itibari ile uçuşlar başladı. Havadan serbest olduğu gibi karadan da serbest olmalı. Iğdır’da bulunan Alican sınır kapısının bu görüşmeler çerçevesinde uçakta sonraki adım olacağını umuyoruz. Sınır kapısı açılırsa hem buradan Ermenistan’a gitmek isteyen yerli turistlerimiz hem de Ermenistan’dan gelmek isteyen vatandaşlar olur. Ermenistan vatandaşları ile görüşme sağladığımızda onlarında buraya gelmek istediklerini anlıyoruz.”

“ALİCAN SINIR KAPISININ KARA YOLUNA AÇILMALIDIR”

Alican sınır kapısının açılması öncelik olması gerektiğini dille getiren Beyaz sözlerini şöyle tamamladı: “İki ülke arasında olan bu görüşmelerin bir noktası Alican sınır kapısının kara yolu geçişinin sağlanması, ticarete açılması, turistik ilişkilere açılmasıdır. Bununla beraber uçak seyahatinin de olması için çalışmalar başlatılabilir. Tabi burada öncelik olarak kara yolunun açılmasıdır. Kara yolu ile gelen turist profili farklı olur, ticaret farklı olur. Bunu hava yoluyla da desteklersek daha olumlu olacaktır. Bizim burada şehir olarak da bu konuyu sahiplenmemiz gerekiyor. Devletlerin başlatmış olduğu bu konuyu bizlerinde olumlu anlamda katkı sunmamız ve fikirler sunacak bir ses getirmemiz gerekiyor.”

ÖZKILIÇ: VAN-ERİVAN UÇUŞLARI İKİ ÜLKE ARASINDAKİ EN DOĞRU ROTA OLUR

Van-Erivan uçuşları ile ilgili görüş bildiren Flyone Turizm sahibi Enes Özkılıç ise, bu uçuşların Van’ı yeni bir merkez yapacağına işaret etti. Özkılıç, bu konuda girişimlerin gecikmeden yapılması gerektiğini vurgulayarak: “İran ile uçuşlarda nasıl Van merkez konumda olması gerekiyorsa ise Erivan uçuşlarında da benzer bir noktada olmalıyız. Üstelik sadece bununla da sınırlı kalınmamalı. Van Erivan’dan Bakü’den gelen birçok uçuşun Türkiye’de karşılandığı ilk alan olmalı. Tahran seferleri bu manada atılmış çok önemli bir adım. Civar ülkelerdeki bu tarz uçuşları Van’ı gerçek manada bir uluslararası destinasyona dönüştürür.” Dedi.

“BU FIRSATI KAÇIRMAYALIM”

Özkılıç sözlerini şöyle sürdürdü: “Van’da geçmişten bu yana Van-Erivan uçuşları ile ilgili bir çaba oldu. Dönem dönem bu anlamda girişimler arttı fakat zayıf kaldı. Bence iki ülke ilişkilerinin normalleşmesi sonrası çok tarihi bir fırsat yakalanmış durumda. İran ile ilgili kararda da geç kalında ama nihayetinde oldu. Van-Tahran seferlerini takriben Van-Erivan, Van-Azerbaycan gibi uçuşları getirebilirsek kent açısından muhteşem bir atılım gerçekleşmiş olur. Üstelik Van-Şırnak Karayolu gibi önemli bir çalışma da var. Uçuşlar ve bu yol Van’ın onlarca yıllık bir bağlantı şehri olmasının gerçekleşmesi demek. Bence kentteki tüm kurum, kuruluşlar bu konunu takipçisi olmak için bir masada buluşmalı. Van bu fırsatı değerlendirirse turizmde beklediğinden daha büyük bir sıçrama gerçekleştirebilir.” Dedi.

Editör: TE Bilisim