ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN- TUNCAY KAYA

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir dizi ziyaret ve açılışlarda bulunmak üzere bugün Van’da bulunacak. Ziyaret öncesi kentte büyük bir hazırlıklar yapılırken, ziyaretten günler önce kentin dört bir yanında törenler için hazırlıklar yapıldı. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi Erdoğan’ın bu ziyareti de Van adına oldukça önemli bir ziyaret olarak yorumlanırken birçok kesimden ziyarete dair açıklamalar ve paylaşımlar yapıldı. Yıllardır sorunları çözülmeyen ve bitirilmeyen bir kent haline gelen Van için sivil toplum örgütleri ve derneklerden talep listesi oluşturulurken, vatandaşlardan da sorunların çözümü çağrısını yerel medya aracılığı ile dile getirmeye çalıştı. Kentin en büyük sorunu haline gelen işsizlik ve çevre yolu gibi devam ederken, vatandaşlar da Şehrivan aracılığıyla Kapıköy Sınır Kapısı’ndaki ticaretten üretime, akaryakıttan pahalılığa, tarımdan hayvancılığa, fatura fiyatlarından geçim sorununa kadar birçok konuyu yorumlayarak kalıcı çözümler beklediklerini söyledi.

İKİ AYRI AÇIKLAMA İLE EN ÖNEMLİ BAŞLIKLAR ZİYARET ÖNCESİ KAMUOYU İLE PAYLAŞILDI

Erdoğan’ın ziyareti öncesi iki ayrı açıklama yapan Van Ticaret Sanayi Odası, ve VATSO Derneği en önemli ve hayati meselelerde talepler sıraladı. Van TSO 9, VATSO derneği ise 8 ana başlıkta Cumhurbaşkanı Erdoğan’a kentin en önemli sorunlarını iletirken bu konularda çözüm beklediklerini ifade etmişti. Van TSO Van’ın taleplerini, “Van Çevreyolunun tamamlanması Kapıköy Sınır Kapısı'nın 7/24 esaslı çalışması ve İhtisas Yetkisi verilmesi Kesintisiz demiryolu hattının yapılması Havayolu ulaşımında sefer sayılarının arttırılması Şehrimize yeni stadyum yapılması İran Konsolosluğunun ve İran banka şubesinin ilimizde açılması Turizm yatırımlarının desteklenmesi Güzeldere ve Kuskunkıran tüp geçitlerinin yapılması Hakkari Üzümlü ve Van Başkale Gelincik Sınır Kapıları'nın açılması” şeklinde sıralamıştı.

EKONOMİK TALEPLER AĞIRLIKTA

Öte yandan VATSO Derneği ise; “Çarpanak Adası'nın turizme kazandırılması. Van'da Dışişleri Bakanlığı Yurtiçi Temsilciliğinin Açılması. Çilli ve Gelincik Sınır Kapılarının Açılması. Halk Bankası Van Bölge Koordinatörlüğünün Kurulması Halk Bankası Van Bölge Koordinatörlüğünün kurulması, KGF Doğu Anadolu Bölge Temsilciliğinin yeniden açılması, Kuskunkıran Geçidinin Çift Tüplü Olması, Van'da Teknoloji Geliştirme Merkezinin (TEKMER) Kurulması, Van’da spor yatırımları, Atatürk Şehir Stadyumu’nun yapılması gibi talepler sunmuştu.”

“BU ŞEHRİN KADERİNİ ÜÇ ŞEY DEĞİŞTİRİR”

Öte yandan dün yazdığı bir paylaşım ile kentin en önemli üç sorununa değinen Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva ise, şu mesajları paylaştı: “Esasında üç şey şehrimizin kaderini değiştirebilir: 24 saat açık Kapıköy gümrük kapısı, bir-kaç ihtisas yetkisi (cam, gıda vb.) Tamamlanmış Van-Şırnak-Habur karayolu. Kesintisiz Demiryolu bağlantısı.”

VANLILARIN DA CUMHURBAŞKANINDAN TALEPLERİ VAR

Yapılan bu iki çağrıdan sonra Vanlılar da Şehrivan aracılığı ile dertlerini dile getirdi. Ziyarette çözüm ve müjde bekledikleri konuları paylaşan vatandaşlar, en önemli konularla ilili taleplerini sıraladı. Bu isimlerden birisi olan ve pahalılıktan dert yanan vatandaşlardan Hüdeyra Nazlı, Cumhurbaşkanından şu taleplerde bulundu: “Her şey çok pahalı. Ne bir şey alınıyor ne de bir şey satılıyor. Herkes gariban gariban aç karnıyla evinde oturuyor. Ben Sayın Cumhurbaşkanının millete biraz destek olmasını istiyorum. Millet perişan bir halde şu anda. Ben emekliyim ve ayda 2 bin 500 TL maaş alıyorum fakat bin 200 lira kira veriyorum, bin lira doğal gaz faturası ödüyorum, 600 lira da elektrik faturası ödüyorum ve bunun sonucunda cebimde 5 kuruş para kalmıyor. Bu yüzden bende kaldığım yeri terk ederek Van’a geldim. Ancak Van’ında diğer şehirlerden eksik yanı yok. Herkes durumdan şikayetçi şu anda. Artık ekmek bile alamıyoruz. En kısa zamanda bunların düzelmesini temenni ediyorum.”

VATANDAŞ PAHALILIKTAN YANA DERTLİ

Cumhurbaşkanından talebimiz, fiyatların düşmesidir diyen vatandaşlardan Mahsun Allahverdi, devamında şunları söyledi: “Biz evimize ekmek götüremiyoruz. Akşama kadar çalışıyoruz fakat 1 kilo et bile alamıyoruz. Sebze meyve alamıyoruz. İş yok. Fiyatları düşürmesini istiyoruz. Ülkede durumu kötü olan insanlarla ilgilensin istiyorum. İşsizlik çok fazla ve Van’da geçim çok zor. En kısa zamanda düzelmesini temenni ediyoruz. Pandemi döneminde bile bu kadar sorun yaşamadık. Son iki yıldır zamlardan başımızı kaldıramaz hale geldik. Artık bu zamların durmasını istiyoruz. Böyle devam ederse insanlar açlıktan birbirlerini soymaya başlayacak.”

İŞSİZLİK KENTİN EN BÜYÜK MESELESİ

Van’ın en büyük sorunu haline gelen işsizlik konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan vatandaşlardan Hazime Kaya, “Benim oğlum 4 yıl üniversite okumuş ve işsiz bir şekilde evde oturuyor. Biz milletin işçisi olmuşuz. Ben geçimimi sağlamak için burada akşam namazına kadar pancar satıyorum. Ben akşam namazına kadar burada satış yapmaya çalışıyorum ki eve ekmek götürebileyim. Cumhurbaşkanımızdan isteğimiz, çocuklarımıza iş versin, görev versin. Cumhurbaşkanından tek talebim budur. Gençlerimiz işsiz ve umutsuz bunlara umut olmak gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

“VAN’IN SORUNU ÇOK”

Vanlıların son günlerde tek gündemi olan pahalılık sorunu devam ederken, vatandaşlar da kentte gelecek Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’a talep sıraladı. Diğer vatandaşlar gibi Hasan Talay da pahalılıktan dert yanarak, “Sayın Cumhurbaşkanından isteğimiz, bu hayat pahalılığı, bu akaryakıt fiyatları, enflasyonun düşmesidir. Biz hiçbir şey alamaz duruma geldik. Cumhurbaşkanı bu duruma çözecek bir çare bulsun. Mazotun litre fiyatı 30 lira olmuş, arabamızı çıkaramıyoruz. Çarşıya gelip yaya eve gidiyoruz. Çarşıda hiçbir şey alamıyoruz. İşsizlik hat safhada. İran’a gidilmiyor, Irak’a gidilmiyor, sınırlar kapalı. Çıkmaz sokakta gibiyiz. Van’ın çok sorunu var. Van çıkmaz bir sokak gibi her yer kapalı. Kapıköy’den ticaret yapılmıyor. Nereden baksanız sorun.”

ESNAFLAR DA TALEPLERİNİ SIRALADI!

İşsizliği en büyük sorun olarak gören esnaflardan Faruk Yılmaz da Cumhurbaşkanından işsizlikle ilgili çözüm bulunması gerektiğini söyledi. Yılmaz, “Van’da yeterli derecede işyeri yok, fabrikalar gençlerimizi sömürüp hak ettikleri ücretleri vermiyor. Genelde Van’ın gençleri hep dışarda çalışıyor. Bu tarafa da bir yatırım yapılırsa iyi olur. Fabrika olsun, iş merkezi olsun. İsteğimiz bunlardır. Öte yandan Hayvanlık ve tarım kentiydik son yıllarda onu da kaybetmeye başladık.” Latif Yıldız adlı bir vatandaş ise; “Esnafın bu kentte iyi olması için birkaç sebep var. Bunlar Kapıköy’ün seri çalışması. İran konsolosluğu kurulması, tarım ve hayvancılıkta desteklerin artması ve gerçek bir tarım hayvancılık yapılması. Van bu tür yatırımlar olunca üreten bir kent. Bu alana yönelim olmalı.” Dedi.

“KAPIKÖY TAM TEŞEKKÜLLÜ ÇALIŞMALI”

Van’ın depremini hatırlatan esnaflardan Bahattin Deniz, “Ülke de üretim de yok. Tarım ülkesi olmamıza rağmen ülkede tarımda yok. İnsanlar çok zor bir durumda şu an. Bunların çözülmesi için Cumhurbaşkanımıza taleplerde bulunuyoruz. Van çok güzel bir şehir ama yaşamı gittikçe zorlaşıyor. Buraya daha fazla desteklerin verilmesi lazım.” Esnafların yaşadıkları sorunları dile getiren bir diğer vatandaş ise, “Bu kentin en büyük gücü turizmdir, sınır ticaretidir. Kapıköy’ün tam teşekküllü çalışması lazım. Hala mesaiye tabi çalışıyor. Bir türlü ihracat-ithalat kapısı olmuyor. Bu kentin 20-30 yıl önce yakaladığı ivmeyi cumhurbaşkanımız çok iyi bilir. Turizm, konusunda da ha keza bir program oluşturmalı. Şu an hayvancılık ve tarım bitti. Tek gücümüz turizm bu alanda yatırımlar yapılmalı.”

ÇEVRE YOLU VE İMAR BÜYÜK SORUNLAR

Şehrivan’a görüş bildiren bir diğer isim olan Harun Kaska ise, “Çevre Yolu bu kentin en büyük problemi. Artık bitmesi gerekiyor. Şu an şehir sıkışıp kalmışsa, imar bu hale gelmişse sebebi çevre yolu. Kamulaştırma ile yapılmadı tam 10 yılı aşkındır çözümü bekliyor. Cumhurbaşkanımızdan ricamız bu işi çözmesidir. Bunun yanında şu anki imar problemi çözülmeli ve nihayete erdirilmelidir. Trafik konusu çözülmüyor. Bu işin bitmesi lazım. Öte yandan yeni caddeler, yeni yollar ihtiyaç. Cumhurbaşkanımızın halkı dinlemesi halinde sorunların benzer olduğunu görecektir.” Dedi.

Editör: TE Bilisim