ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM- Sağlık Bakanlığı tarafından düzenli olarak açıklanan vaka sayıları haritasında Van kentinin vaka sayısında daha da kötüye gittiği gözler önüne serilirken, aşılama oranında da düşük olması dikkatlerden kaçmıyor. İnsanların çarşı ve pazarlar da maske ve mesafe kuralarına riayet etmemesi, kent halkının salgını unuttuğunu akıllara getiriyor. Durumdan rahatsız olan vatandaşlar Şehrivan aracılığıyla pandemi kurallarına uyulması konusunda çağrıda bulundu.

Van’da son normalleşme kararından sonra sessiz kalan sokak ve caddeler yaz aylarının gelmesiyle de hareketlendi. Pandemi döneminde süreci kontrol altına alan Van, vaka sayılarında da en iyi kentlerin başında geliyordu. Son zamanlarda ise artan vaka sayılarıyla gündeme gelen Van, adeta pik dönemi yaşıyor. Son açıklanan verilere göre, Van’da 17-23 Temmuz arasında illere göre her 100 bin kişide görülen korona virüs vaka sayıları 126,03 iken, 24-30 Temmuz'da her 100 bin kişide görülen Kovid-19 vaka sayısı ise 266,07 olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde aşı oranının düşük olduğu kentte, maske ve sosyal mesafe kuralları ise aksine unutuldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, tarafından düzenli olarak paylaşılan vaka haritasında Van’ın diğer illere oranla sürecin daha kötüye gittiği gözler önüne serilirken, vatandaşlardan da maske ve mesafe kurallarına uyulması için çağrılar gelmeye devam ediyor. Buna rağmen tedbirsizlik sürerken hastanelerin patladığı kentte durumun şimdiye kadarki en sıkıntılı hale gelmesinden korkuluyor.

DURUM KÖTÜYE GİDİYOR!

Her geçen gün durumun kötüye gittiği Van’da haftalık vaka sayısının 3 binlere dayanması kentteki durumun şu ana kadarki en sıkıntılı noktada olduğu gerçeğini de ortaya koydu. Türkiye genelinde vaka sayısının 25 binlere vardığı süreçte Van’da da her hafta katlanarak artan vaka artışı tedirginliği de beraberinde artırıyor. Aşılamada da hala yüzde 55 civarında bir durumda olan kent mavi renkli olarak sınıflandırılmanın da uzağında iken kente dair çağrılar da ardı ardına gelmeye başladı. Önceki gün Van’da gerçekleştirilen toplantıda hem Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati hem de Van Valisi Mehmet Emin Bilmez kente aşı çağrısı yaparken Vali Bilmez aynı zamanda Van’ın şu anda en kötü illerden birisi olduğuna işaret etti. Pandemi boyunca birkaç kez en kötü ve en iyi il olma süreçlerini yaşayan Van’da bu istikrarsız durum kentin tamamında sıkıntılar yaşamasına neden oluyor.

VAKALAR ARTIYOR VATANDAŞ DA TEDİRGİN

İnsanların maskeyi kollarını ve çenesini korumak için taktığını söyleyen Erhan Yıldız, vatandaşların maskeyi göstermelik taktığını belirtti. Yıldız,  “Aşılama hız kazandı ama insanlarda rehavet oluştu. Aşılanmayanda baya çok vatandaşımız var. Ama bence artık insanlar korona virüsü önemsemiyor. Yani bunu artık kabullenmeliyiz. Salgınla yaşamayı alışkanlık edinmeliyiz. Tabi insanlarda da bıkkınlık var. Bence salgın hiçbir zaman için hayatımızdan çıkmayacak. Boşlamak hiç doğru değil. Biz çok rahat davranıyoruz. Bir kişi maskesi takmayınca uyarılarda bulunacağımıza bak o takmıyor biz de takmayalım meselesine getiriyoruz. Böyle devam ederse ileri de daha ciddi vaka sayılarıyla karşı karşıya kalabiliriz. Bunun yolu maske, mesafe ve aşıdan geçiyor. Elhamdülillah hiçbirini yapmıyoruz. ” Dedi.

“PANDEMİ SALGINI DEVAM EDİYOR”

Mesafe kuralına hiç kimse uyulmadığını belirten Necmettin Er, “Maske de takılmıyor sadece resmi dairelerde maske kuralına uyuluyor. Vaka sayılarında ki artışın nedeni mesafe kuralı ve maske takılmamış olmasıdır. Normalleşme döneminden sonra insanlar rahata ulaştı. Kurallar hiçe sayılıyor. Havalar sıcak farkındayız ama. Pandemi salgını devam ediyor. Genelleme yapmak doğru değil. Çünkü maskesini takan ve kurallara uyanlar var. Aşılama konusunda da çok gerilerdeyiz. Aslında buralardaki insanlar aşı yapmaktan korkuyor. Yani aslında çok güvenemiyorlar. Ancak tek çare aşı olarak gözüküyor. İleri de yasaklar gelirse aşı yapmak zorunda kalacaklar. Bence daha erken davranmakta fayda var.” İfadelerini kullandı.

“BİR TÜRLÜ AYAR TUTMADIK”

Van’da maske takmayan insanların oranı gittikçe çoğaldığını öne süren vatandaşlardan Doğan Genç, insanların duyarsızlığından dert yanarak şunları söyledi: “Yaklaşık iki senedir pandemi ile mücadele içerisindeyiz. Bu süre zarfında can kayıpları da oldu. Hayatlarımız tepe taklak devam ediyor. Vaka sayıları arttığı zaman maske takmaya özen gösteriyoruz. Ama vakalar azalınca hemen maskeler çıkarılıyor. Buradan maskesini takmayan ya da takmak istemeyen insanlara çağrıda bulunmak istiyorum. Lütfen maske takmaya özen gösterelim. Eğer biz bu kurallara uymazsak, kış ayının gelmesiyle tekrar eski günlere dönebiliriz. Esnafın durumu zaten kötü. Kapanma gelirse herkesin psikolojisi bozulur. Bir türlü ayar tutmadık.”

“POLİSLERİN İNSANLARI UYARMASI VEYA CEZA KESMESİ GEREKMİYOR”

Maske konusunda çağrı da bulunan Yunus Aydın, insanların bu konuda daha da bilinçlenmesi gerektiğini vurgulayarak şöyle devam etti: “Korona virüs salgının ilk aylarında da maske ve mesafeye çok uyulmuyordu. Daha sonra vakalar gittikçe artmaya başladı. Ölümler çoğaldı. İnsanlar bu sefer durumu ciddiye alarak maske takmaya başladı. Belli bir süre bütün kuralara uyuluyordu. Bu son normalleşme kararından sonra ipler koptu. Aslında insanlarımız normalleşmeyi salgının bittiği gibi görüyor. Her şey serbest, eski normal hayat olarak görüyorlar. Bu yanlışın derhal farkına varılması gerekiyor. Çarşıda sürekli polislerin insanları uyarması veya ceza kesmesi gerekmiyor. Kendimiz de karar verebilir ve sağlığımızı düşünebiliriz.”

“ASLINDA İNSANLAR DA HAKLI AMA SAĞLIKTA ÖNEMLİ”

Maskelerin toplum üzerindeki etkisinden söz eden Yahya Canlı, “Eskiden hastalığa karşı ciddi bir önlem vardı. Şimdi ise toplum da eskisi gibi değil. Alışmışlık var diyebilirim. İnsanların artık maske takmadığına hep şahit oluyorum. Bunun en büyük nedeni ise aşı yapması ve bencil davranması. Aşı olan çoğu insan hastalığı taşıdığının farkına varmıyor. Bir taraftan aşırı bir sıcaklık var. Ağızda maskeyle dolaşmak ve çalışmak çok zor oluyor. Bir taraftan da bıkkınlıktan dolayı takmıyorlar. Aslında insanlar da haklı ama sağlık da önemli. Ne olacak gerçekten bizde bilmiyoruz.” Görüşlerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim