ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖMER FARUK TOKTAŞ- Yeniden değerleme oranının belli olmasıyla yeni yılda vergi, harç ve cezalarda yüzde 22.58 oranında zam yaşanması beklenirken trafik kurallarına uymayan sürücüleri bekleyen ağır fatura da belli oldu. En ağır ceza alkollü araç kullanmaya gelirken alınan bu cezaya itiraz edilmesi halinde bile 3.516 TL’ye kadar itiraz cezası alınabilir. Trafik cezalarına yapılan zamları yorumlayan Vanlılar ise olaya başka bir pencereden bakarak insan canının korunması adına kararların oldukça yerinde olduğunu ifade ettiler. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan vatandaşlar “Elbette ki bu cezalar ciddi cezalardır ama bu hatalara düşmedikten sonra kimsenin konuyla ilgili bir şikâyeti olmamalıdır. Zaten caydırıcılık denen şey de budur. Bunların tümü de insanlar adına faydası olan ve insan canına gereken önemin verilmesi adına alınmış kararlar ve bu yöndeki cezalar. Bilinçli olan tüm sürücülerin de uyacağı ve uyması gereken kurallardır.” Şeklinde konuştular.

“SİGARA YASAĞINI YERSİZ BULUYORUM”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan vatandaşlardan Hüseyin Batur “Yeni yılın başlaması ile birlikte bu cezaların hepsi daha da arttı. Bu alandaki artışları keşke başka cezalarda da görsek. Artık araçlarımızı daha dikkatli kullanıyoruz. Kimse hız sınırını biraz aştı diye kalkıp 250-300 liralık paralar vermek istemez elbette. Bunun yanında yeni düzenlemeler de yapılıyor her geçen gün. Örneğin bu en son alınan araç içerisinde sigara içme yasağı da bunlardan bir tanesi ve bana göre çok gereksiz bir durum. Elbette ki vatandaşları kötü alışkanlıklardan sigaradan uzaklaştırmak istiyor olabilirsiniz ama insanların şahsi alanlarına kadar da sınırlama getiremezsiniz. Bu yüzden kararı biraz yersiz buluyorum ama onun dışında yapılan düzenlemeler insan canı için kıymetlidir ve caydırıcıdır yerinde kararlardır.” İfadelerini kullandı.

“CAYDIRICILIK AÇISINDAN DOĞRU KARARLAR”

Kararların caydırıcılık açısında yerinde karar olduğunu belirten vatandaşlardan Recep Yıldırım “Şimdi trafikte neye ceza veriliyor diye baktığınızda alkollü araç kullanmak, hız sınırını aşmak ve kırmızı ışık ihlalleri gibi maddeler çıkıyor karşınıza. Aslında bunların tümü de insanlar adına faydası olan ve insan canına gereken önemin verilmesi adına alınmış kararlar ve bu yöndeki cezalar. Bilinçli olan tüm sürücülerin de uyacağı ve uyması gereken kurallardır. Elbette ki bu cezalar ciddi cezalardır ama bu hatalara düşmedikten sonra kimsenin konuyla ilgili bir şikâyeti olmamalıdır. Zaten caydırıcılık denen şey de budur. Özellikle Van gibi bir yerde ve Kış aylarında bunlar büyük önem arz etmektedir. Yollarda meydana gelen buzlanmalar ve düşen görüş açısı kazaları arttırmaktadır. Bu yüzden bu cezalar oldukça yerinde kararlardır.” Diye ekledi.

“RAKAMLAR YÜKSEK AMA SÖZ KONUSU İNSAN CANI”

Cezaların yüksek rakamlar olduğunu fakat konunun insan canı olduğu göz önünde bulundurulduğunda haklı kararlar olduğunu belirten Suat Kahraman ise “Valla sizin de bildiğiniz gibi arabası olan bir insanın rahata kavuşması gerekirken şu son zamanlarda tam aksine derdi bitmiyor. Kış geliyor lastikleri değiştiriyorsunuz, aracın bakımını yaptırmanız gerekiyor ve her sabah uyandığınızda Van gibi bir yerdeyseniz aracınızı temizlemek için sabah uğraşmak zorunda kalıyorsunuz. Bunların da yanında aracınızı zaten alırken vermiş olduğunuz vergiler aracın kendi değerinin kat be kat üstünde. Şimdi trafik cezaları konusunda da zamlar yapılmış. Aslında düşünüldüğünde bunlar insan canı için kıymetli kararlardır fakat bu kadar artmasına gerek yok diye düşünüyorum. Çünkü zaman zaman insan elinde olmadan bu cezalara maruz kalabiliyor ve hiçbir şekilde de düştüğünüz hata tolere edilmiyor.” Dedi.

“BİR KURAL VARSA BU HERKES İÇİN GEÇERLİ OLMALIDIR”

Trafik cezalarını kamuya ait araçların yer yer ihlal ettiğini belirten vatandaşlardan Samet Tuğrul ise “Şimdi bu cezalar bizim için önemli kararlardır kıymetli kararlardır fakat herkes uyarsa kıymetlidir. Resmi araçlar zaman zaman bu kuralları rahatlıkla çiğneyebiliyor ve bir cezaya da maruz kalmıyorlar. Örneğin ambulanslar bir hastane dönüşünde de içinde hasta olmamasına ve bir hastaya doğru gitmemesine rağmen kırmızı ışıktan çok rahat bir şekilde geçebiliyor. Eğer bir yaptırım uygulanacaksa bu herkes için uygulansın yani insan canını tehlikeye atan kim olursa olsun aynı muamele gösterilmelidir.” Şeklinde konuştu.

“BEN DE YAPILAN DÜZENLEMELERİ DESTEKLİYORUM”

Tuğrul açıklamalarının devamında şu ifadeleri kullandı: “Cezalar ile ilgili yapılan düzenlemeler ve fiyat artışları oldukça yerinde kararlardır. Sonuçta bu cezalar trafik kurallarının ihlal edilmesinin önüne geçilmek için alınmış kararlardır. Trafik kurallarını da ihmal edip gerçekten kazalara mahal vermenin hiçbir anlamı yok. Kış ayındayız zaten araçların Van yollarında hâkimiyetini sağlamak oldukça güç bir durum. Bu nedenle hem hız sınırına, hem kırmızı ışığa hem de lastiklerimizin kışlık olmasına ve gereken yerlerde zincir takılmasına gayret etmeliyiz. Ben de cezaların dediğim gibi yerinde kararlar olduğunu düşünüyorum.”

PEKİ, YENİ TRAFİK CEZALARI NE KADAR?

Yeni düzenlemelere göre belirlenen en yüksek ceza 3.516 TL ile alkollü araç kullanma olurken hız sınırını aşmanın cezası da 1.228 liraya kadar çıkıyor. İşte yeniden değerleme oranlarının belli olmasıyla birlikte trafik cezalarına gelen zamlar:

Emniyet Kemeri Kullanmamak : 132 TL

Seyir Halinde Cep Telefonu Kullanmak : 288 TL

Kırmızı Işıkta Geçmek : 288 TL

Hız Sınırını %10-30 Aşmak : 288 TL

Hız Sınırını %30-50 Aşmak : 598 TL

Hız Sınırını %50’den fazla Aşmak : 1228 TL

Araç Kullanmak (1.Defa) : 1228 TL

Araç Kullanmak (2.Defa) : 1539 TL

Alkol Testine İtiraz Etmek : 3516 TL

Editör: TE Bilisim