ŞEHRİVAN HABER: SERCAN CANSIZ-ORHAN SAĞLAM

Dünyayı kasıp kavuran korona virüs salgınına karşı en etkili silah aşı olurken, Türkiye son birkaç haftada aşılamaya hız verdi. Önceki gün rekor aşılama sayılarına ulaşılırken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın önceki akşam SGK kaydı bulunan tüm herkesin de aşı yapabileceği haberinden sonra randevusuz aşılamanın da startı verildi. Açıklama sonrası Van’da Sağlık İl Müdürlüğü bünyesinde hızlı bir süreç başlarken Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinde pandemiyle mücadele kapsamında randevusuz aşı uygulaması kentin işlek noktalarında start aldı. Vanlı ilk günden aşıya büyük ilgi gösterdi. Covid-19 aşısı olmak isteyen vatandaşlar, randevu almadan 6 kişilik gruplar halinde aşı oldu. Aşı olan vatandaşlar, aşı oldukları için mutlu olduklarını ifade ederken, işyeri sahipleri de tüm çalışanları ile birlikte aşı olmak için sıra da bekledi. Sadece çalışanların değil daha önceden aşılanmayan yaşlıların da ciddi oranda aşılandığının görüldüğü Van’da bu kampanya ile son açıklanan 100 binde 50’lerde olan ortalama vaka sayısının da düşmesi bekleniyor.

VAN’DA AŞILAMA SÜRECİ BAŞLADI

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Ahmet Şen, sırası gelenlerin korona virüs aşısını randevu almadan yaptırmaları çağrısında bulundu. Korona virüse karşı aşı olmanın önemine vurgu yapan Dr. Şen, özellikle pandeminin yeniden yükseklere ulaşmaması ve yeniden pik yapmaması için herkesi aşı yapmaları yönünde duyarlı olmaya davet ederek, “Herkesin korona virüs hastalığına yakalanmamasını aşılanmaya borçluyuz. Burada aşının koruyuculuğu çok önemlidir. Bu nedenle de biz hastane çalışanları olarak hepimiz gönüllü olarak aşılarımızı yaptırdık. Şu an gerek ülkemizde gerekse tüm dünyada korona virüse karşı elimizde bulunan en güçlü silahımız aşıdır." Dedi.

“YÜZDE 83'Ü İKİNCİ DOZ AŞILARINI OLMUŞ DURUMDADIR”

Van olarak genelde aşılama programına uyum konusunda en önde giden iller arasında olduklarını aktaran Dr. Şen, "Son rakamlar itibarıyla özellikle 65 yaş üstü vatandaşlarımızın yüzde 86'sı birinci doz korona virüs aşılarını, yüzde 83'ü ikinci doz aşılarını olmuş durumdadır. Biz aşı olmayan bütün vatandaşlarımızı aşılayarak bu oranı yüzde 100'e çıkarmak istiyoruz. Ayda 30 bin kişinin aşılanması demek, Van ve ilçelerinin kısa sürede aşılanması anlamına gelmesi demektir. Uluslararası seyahatlerde aşı önemli, aşısız yurt dışına belki de çıkamayacağız.” Diye konuştu.

DOÇ. DR ÇELİK, “CİDDİ BİR YAN ETKİ GÖZLEMLEMEDİK”

Hastane Başhekimi Doç. Dr. Sebahattin Çelik virüsten kurtulmanın tek yolunun aşılanma olduğunu söyledi. Çelik, “İlk başlarda aşıya yönelik vatandaşımızda bir tereddüt vardı. Bu endişe aşılandıkça, yan etkilerinin olmadığı görüldükçe daha da azaldı. Güvenle aşı yapılabileceğini belirtmek istiyorum. Hastanemizde 6 bine yakın personelimiz her iki doz aşıyı yaptı. Bazı personellerimizde hafif kızarıklık şeklinde yan etkiler oldu. Şu ana kadar ciddi bir yan etki gözlemlemedik. Aşı alanımızda da 7/24 hazır bulunan bir acil müdahale ekibimiz bulunmaktadır. Herhangi bir yan etki söz konusu olursa hızlıca müdahale edilmektedir. Bu anlamda vatandaşlarımıza sırası geldikçe randevusuz aşılanmalarını öneriyoruz” ifadelerini kullandı.

“AŞIDAN KORKMAYALIM”

Edremit Belediye Başkan Yardımcısı Ercan Karahan da, “Bu hastalıktan korunabilmemiz için tek can yeleğimiz aşı. Aşıdan kaçmanın anlamı yok. Aşı zararlı olsa hastane çalışanlarımızın tamamı aşı olmazdı. Aşıdan korkmayalım. Bir an önce sırası gelen vatandaşlarımızı aşı olmaya davet ediyorum.” Dedi.

“ÇOK MEMNUNUZ”

Edremit Belediye Başkan Yardımcı İmadettin Çiçek ise aşı oylaya geldiğini belirterek, “Sıramız geldi ve aşımızı olduk. Çok memnunuz. Başta İl Sağlık Müdürümüz Prof. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu ve Hastane Başhekimimiz Doç. Dr. Sebahattin Çelik ve ekibinden Allah razı olsun. Korona virüsten korunmak için aşı yaptırılması gerekir. Herkes gelip aşı olsun." Şeklinde konuştu.

VATANDAŞ, TEK ÇARE AŞI DİYOR!

Valilik önünde kurulan çadırda Covid-19 aşısı olan vatandaşlardan Halil Arslan, herkesi aşı olmaya davet ettiğini belirterek şunları söyledi: “Tek kurtuluşumuz aşı ve bizim bu aşıyı olmamız lazım. Yoksa diğer türlü bağışıklık kazanamayız. Valilik önüne çadır kurulmuş ve altı kişilik gruplarla aşı olunuyor. Birkaç ay önce aşı uygulaması başlamıştı. Gördüğümüz ve duyduğumuz kadarıyla çok fazla bir yan etki gözükmüyor. Eğer yan etkisi olsaydı veya ciddi bir sorun çıksaydı, zaten kimseyi aşılamayacaklardı. Virüsten kurtulmamın en iyi yolu bu, yoksa kendiliğinden yok olacak gibi durmuyor.”

“AŞIYA KARŞI ÖN YARGILAR KIRILMALI”

Öncesinde içinde biraz tedirginlik olduğunu dile getiren Hamza Yahşi, “Herkesin daha hızlı aşı olması için gerekli bir uygulamaydı. Daha pratik ve hijyenli bir şekilde vatandaşlar aşı oluyor. Öncesinde altı kişilik bir grup kuruyorlar. Aşı olduktan sonra da herhangi bir yan etkisinin gözükmesi durumunda 15 dakika orada bekletiyorlar. İyi ki de aşı oldum ve önyargısı olan herkesin bu kalıplarını kırmasını istiyorum. Gördüğümüz kadarıyla insanlar ön yargılarını kırmış durumda ve yoğun bir var. Bu şekilde devam ederse kısa sürede eski hayatımıza dönebiliriz.” Cümlelerini kullandı.

VATANDAŞ AŞIDAN MUTLU!

Aşının artık zorunlu olması gerektiğini vurgulayan vatandaşlardan Haşim Aydın, “Çadırların kurulduğunu gördük ve aşı olmak için arkadaşımla birlikte geldik. Ama iki kişi olduğumuz için aşı sırasına giremedik. Çünkü altı kişilik grupla alınıyor. Bizde yoldan dört kişiyi daha getirdik. İnsanlar bu hastalıktan kurtulmak için can atıyor. İlacın kapağı açıldıktan sonra altı kişinin aşı olması lazım. Yoksa bozuluyor dediler. Açıkçası ilk aşı olmaya geldiğimde içimde biraz korku vardı. Ancak iki senedir salgın derdini çektiğimiz için korkumu yenerek aşı oldum. Açıma hissi, yan etki ve benzeri durumlar yok. O yüzden rahatlıkla aşı olunmasın gerektiğini söyleyebilirim. Birkaç gün sonra aşı olmayanları resmi yerlere almayabilirler, HES koduna işlenme gibi bir durumda söz konusu.” İfadelerine yer verdi.

DÖRT BİR YANA COVİD ÇADIRI KURULSUN

Aşı çadırlarının kurulmasını sevinçler karşılan Yusuf Bedir, hastanenin yanı sıra çarşı merkezlerinde de bu çalışmalarının yürütülmesinin çok önemli olduğunun altını çizerek şöyle devam etti: “Sadece hastane de aşı çalışması olsaydı, çok fazla yoğunluk olabilirdi. Çadırların kurulması hem hastane yoğunluğunu azaltacak hem de aşılama çalışmaları çok hızlı ilerleyebilecek. Van’ın dört bir yanına kurulması lazım ki tez zamanda bu hastalıktan kurtulalım. Tavsiye ederim herkes gelip aşısını olsun.”

Editör: TE Bilisim