ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ / ÖMER FAUK TOKTAŞ-  Hem Türkiye’de hem de Van’da yerel seçimle ilgili işlemlerin bir çoğu tamamlandı. Batıda İstanbul tartışılmaya devam ederken, Van’da da İpekyolu Belediyesi dışında tüm belediye başkanları mazbatalarını alarak işe başladı. Seçim öncesi bir birinden önemli ve kentin önemli sorunlarına yönelik projelerle ilgili vaatler veren başkanlar belediye başkanlığı koltuğuna otururken, Şehrivan çalışmaların başlaması öncesinde vatandaşlara yeni süreci sordu. Vatandaşlar yeni başkanların Van’a ne gibi yatırım ve hizmetlerin yapılması gerektiğinin altını çizerken en çok ön plana çıkan konu işsizlik oldu. Türkiye’nin işsizlik rakamlarının zirveye çıktığı son günlerin de gündemi olurken vatandaşlar yerel yönetimlerden en çok istihdam alanı üretmesini beklediğini söyledi. Ardından da ulaşım ve kentin turizmle ilgili yatırım alanlarının artırılması gerektiğini vurgulayan vatandaş en önemli vurguyu ise belediye başkanının nasıl olması gerektiği noktasında yaptı. Vatandaşa göre belediye başkanları mutlaka halkın içinde olmalı ve halkla birlikte hareket etmeli.

Türkiye’deki yerel seçimler 1 Nisan tarihi itibari ile sona erdi. Ve kazanan isimler artık netleşti. Van’da 14 belediyede ise birkaç belediye dışında yeni başkanlar mazbatalarını alarak göreve başladı. Vatandaşlar ise yeni başkanların Van’a ne gibi yatırım ve hizmetlerin yapılması gerektiğini Şehrivan Gazetesine anlattı. Vanlı esnafın geneli yeni başkanlardan Van’ın refah bir düzeye ulaşması için yeni çalışmalara imza atılması gerektiğini vurguladı.

İŞBİLİR: ÜRETİMİN OLACAĞI İŞ ALANLARI OLUŞTURULMALI

Van’da esnaflık yapan Burhan İşbilir, özellikle yeni belediyelerden çevre temizliği, iş ve aş gibi hizmetlerin yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Refah dolu bir hayat ve demokrasi istiyoruz. Ayrımcılığın olmadığı bir yönetim olsun. Çeşitli etkinliklerle insanlar bir araya gelsin istiyoruz. Evet belki buruk bir seçim yaşadık, insanlar kırgın. Her kesimden insanlar kırgınlık yaşıyor. Özellikle üretimin olacağı iş alanları oluşturulmalı. Kırgınlıkların olmadığı bir ortam olsun istiyoruz.” Dedi.

“ÖZELLİKLE İŞ VE İSTİHDAM ALANLARINDA ÇALIŞMALAR YAPILSIN”

Mahir Bal isimli vatandaşta Şehrivan’a verdiği demeçte, daha çok memnuniyet beklediklerini belirterek, “Mahallelerimizde bozuk yollar çok fazla var. Onlar düzeltilsin isteriz. Özellikle mahallemizde yollarda çok fazla hız yapılıyor. Hız kesiciler yapılabilir. Özellikle iş ve istihdam alanlarında çalışmalar yapılsın. Turistlerin daha fazla gelmesi için çeşitli etkinlikle gibi çalışmalar yapılsın.” Diye belirtti.

“HALKIN GÖRÜŞÜ ÖNEMLİDİR”

Cuma Bal isimli esnaf da yaptığı konuşmada, “Halkın iradesine saygı duyulsun isteriz. İradeye saygı duyulursa işlerde yolunda gider. Halkın görüşü önemlidir. Hangi parti olursa olsun saygı duyulsun. Daha aday başvurusu yapıldığında bir hata yapıldıysa gerekli uyarı yapılmalıydı.” Dedi.

“BAŞKANLARIN HALKIN İÇİNE KARIŞMASINI İSTİYORUZ”

Yeni seçilen belediye başkanlarının dürüst bir şekilde çalışma yapması gerektiğini belirten Çiğdem kaya isimli esnafta yaptığı açıklamada, “Yeni başkanların halkın içine karışmasını istiyoruz. Halkçı bir politika izlensin istiyoruz.” Diye konuştu.

“BÜYÜK İŞLER LAZIM BU KENTE”

Van’da hediyelik eşya ticareti yapan Erdal Kurt da Şehrivan’a verdiği demeçte, “Şehrimize gelen turistler için farklı etkinliklerin yapılmasını istiyoruz. Özellikle bir gölümüz var ki dünyada eşi benzeri olmayan. Sahil kenarlarında çeşitli yatırımlar yapılarak turist çekilmeli. Otel ve konaklama yerlerindeki fiyatlar makul bir yere çekilerek turist akını sağlanabilir. Kentin en önemli sorunlarından olan çevre yolu acilen çözüme kavuşturularak trafik rahatlatılmalı. Stat şart bu kente. Van’a yakışır bir stat acilen yapılmalı. Küçük değil büyük işler lazım bu kente. Van olarak potansiyeli çok yüksek bir konumdayız. Bunu iyi değerlendirmek lazım.” Şeklinde konuştu.

“YERLİ TURİST ÇEKİLMELİ”

Nevzat Kurt ise yaptığı açıklamada, kente yerli turistin çekilmesi için farklı çalışmaların yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Van her alanda tanıtılmalı. Yerli turist çok önemli. Yaz ayları geliyor. Sahilimiz ve gölümüz var iyi bir şekilde değerlendirilmeli. Biz kent olarak turizme açık bir alandayız. Bu çok iyi değerlendirilmeli. Yeşile ihtiyacımız var. Park ve bahçeler alanında çalışmalar yapılmalı.” İfadelerini kullandı.

“ALTERNATİF YOLLAR ŞART”

Van’da terzilik yapan Sülhattin Fidan da verdiği demeçte, seçimlerin bittiğini ifade ederek, insanların hala seçim sendromunu atlatamadığını söyledi. Fidan, “Ben bir an önce bu seçim kargaşalarından kurtulup Van’ın sorunlarına yönelmemiz gerektiğini düşünüyorum. Belediye kimde olursa olsun vatandaşın beklediği şey hizmettir. Van’ın ulaşım sorunlarına bir an önce el atılmalıdır. Nüfusumuz her geçen gün artıyor. Van’a yapılacak alternatif yollar ile bu trafik yükü İpekyolu Caddesi ve Maraş Caddesi gibi yollardan kaldırılmalıdır. Çevre yolu ihtiyacımızın apaçık bir şekilde ortada olduğu kesindir ama bunun için harekete geçmek yerine biz hala A partisi B partisi kavgası yapıyoruz. Van’ın elbette parklara yenilenen yollara da ihtiyacı var ama bir stadımız, bir çevre yolumuz, bir kütüphanemiz olmadıktan sonra elde bulunan yerlerin yenilenmesinin pek bir anlam ifade edeceğini düşünmüyorum.” Şeklinde konuştu.

“VAN KAZANSIN İSTİYORUZ”

Van’da oto yıkamacılık yapan Servet Furat da Şehrivan’a şunları anlattı: “Yıllardır seçimler oluyor ve bitiyor. Her seçim dönemi öncesi farklı isimler gelip bizlere ümit verici vaatler sunuyor. Seçimlerden önce oluşan heyecan sandıktan çıkan sonuç ne olursa olsun bir anda bitiveriyor. Bugüne kadar sadece seçim dönemlerinde yapılan vaatlerin yarısı hayata geçirilseydi Van şu an hayal bile edemeyeceğimiz konumlarda olurdu. Bizim nüfusumuzun yarısına sahip olan şehirler bizden çok daha iyi belediyecilik hizmetlerine sahipler. Van’a bakıyorsunuz birkaç park ve yenilenen yollar dışında bir şey göremiyoruz. Birçok müsabakaya ev sahipliği yapabilecek potansiyelde olan Nur Tatar Spor Salonu var ama biz hala burada bir faaliyet göremiyoruz. Neden hem Edremit’imizi tanıtacak hem de Van’a birçok fayda sağlayacak ev sahipliklerimiz olmasın? Kimin neyi kazandığından ziyade bir seçimi de artık Van kazansın istiyoruz.”

“ÖĞRENCİLER İÇİN YENİ SOSYAL ALANLAR OLUŞTURULMALI”

Berat Arvas isimli vatandaş ise “Yüzüncü Yıl Üniversitesi Türkiye’nin en büyük kampüsüne sahip. Burada dışarıdan gelen ve yerli olan binlerce öğrenci var. Baktığınızda Van’ın öğrencilere hitap eden çok fazla imkânı yok. Yenilenen sokaklarda bulunan kafeler her ne kadar sosyal alanları genişletmiş olsa da ders çalışabileceğimiz çeşitli projeler ve deneyler için kullanabileceğimiz en basitinden bir kütüphane yok. Bunu belediye yapabilir mi bilmiyorum ama başta kütüphane olmak üzere özellikle öğrenciler için yeni sosyal alanlar oluşturulmalıdır. Ulaşım konusunda da çeşitli zorluklar yaşadığımızı söyleyebilirim. Takip ettiğim kadarıyla bazı şehirlerde öğrencilerin üniversiteye ulaşımı için tahsis edilen servisler mevcut. Bunu Van’da da üniversitemizin ve belediyemizin iş birliği ile mevcut hale getirebiliriz diye düşünüyorum.” İfadelerini kullandı.

İKİ NİSAN ÖRNEĞİ

Van’da kuyumculuk yapan Bahtiyar Aydın ise Şehrivan’a verdiği demeçte, “Van artık bir turizm şehri haline getirilmelidir. Festivaller ve konserler ile yerli ve yabancı turistleri şehrimize katmalıyız. Kendim kuyumcuyum belki dışarıdan gelecek olan turistler benim sektörüme direkt olarak bir fayda sağlamaz ama ben Van’daki piyasaya büyük ölçüde artılar sağlayacağına inanıyorum. Seçimleri bir an önce geride bırakıp artık kırgınlıkların olmadığı herkesin el ele olduğu bir belediyecilik görmek istiyoruz. Eski yapıların yerini yeni modern yapılar aldıkça Van’ın bir metropol şehri olacağını düşünüyorum. İki nisan Caddesi’nde yapılan ufak dokunuşlar ile birlikte bugün nasıl bir hal aldığını görüyoruz. Bu ve buna benzer hamlelerle şehrin unutulmaya yüz tutmuş yerleri daha işlek hale getirilmelidir. Şehir merkezi dediğimiz kavramın Van’ın geneline yansımasını istiyoruz. İnsanların işlerini halletmesi için tek bir caddeye bağımlı kalmaması gerektiğini düşünüyorum.” Dedi.

Editör: TE Bilisim