ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-ŞABAN BEYAZSAÇ

Genç iş insanı Veysel Ürüm’ün yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Vefa Group Van’a bölgenin en büyük kömür işletme tesisini kazandırdı. Türkiye genelinde önemli iş ve yatırımlar hayata geçiren şirket kısa süre önce Gürpınar’da ciddi bir kömür işletme tesisi kurdu. Yapılan yatırım kısa sürede üretime dönerken bin 967 hektarlık işletme ruhsat sahasında saptanan kömür rezervinin çıkarılması hedef olarak belirlendi. Açık ocak işletmeciliği ile üretim faaliyeti gerçekleştiren kömür ocağında yılda 300 bin ton kömür üretilmesi hedefi ile çalışmalar hızla başlandı. 600 milyon öz sermayeyle yapılan ocağın toplam işletim ömrü ise 10 yıl olarak hesaplanırken yapılan tesis istihdam alanında da büyük bir katkı sağladı. Yatırım üretime dönüşürken, Vefa Grup Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Ürüm de Gürpınar ilçesine bağlı Topçudeğirmeni Mahallesi’nde kurduğu kömür ocağında basın mensuplarıyla ağırladı. Burada yapılan çalışmalar hakkında gazetecilere açıklamada bulunan Ürüm, Türkiye’nin önemli bir kömür ocağını hizmete açmanın mutluluğunu yaşadığını belirtti.

VEFA GROUPTAN VAN’A VEFASINI ÜRETİM ÜSSÜ KURARAK GÖSTERDİ

Basın toplantısında konuşan VEFA Group Gürpınar Kömür İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Ürüm, “Kömürümüz, Türkiye’nin en önemli linyit yataklarından biri linyit kömür özelliğine sahip değerli bir maden. Kalorisi orijinal bazda 4 bin 500 kalori. Evsel anlamda bu kömür 5 bin 500-6 bin kaloriye kadar dayanmaktadır. Kalorisi zaten Türkiye standartlarının çok üzerinde olup yılda 300 bin ton kömür üretilecek. 600 milyon öz sermaye ile bu tesis yapıldı. Sayın Cumhurbaşkanımızın da işaret ettiği üzere yerli ve milli olması bizim için de çok önemli bir husus. Bu doğrultuda bütün AR-GE çalışmalarımızı tamamladık. Üretim planlarımızı gerçekleştirdik. Çok kısa bir süre içerisinde tam kapasite ile öyle ilimize, sonra bölgemize sonra da ülkemize çok güzel bir yatırım kazandırmak için elimizden gelen bütün çabayı gösteriyoruz. İnşallah ileriki zamanda 2023 yılı içerisinde çok daha büyük rezervler ile karşınıza çıkacağız” dedi.

YENİ TESİS İSTİHDAMA KATKI SAĞLAYACAK!

Yeni açılan tesisin istihdam açısından önemli olduğunu belirten Ürüm, şunları söyledi: “Kömür Rusya’dan ithal ettiğimiz kömürün muadili. Yeşil enerjiye sahip. Yüzde 1 oranında kükürtte sahip. Bu da çevre kirliliği bakımından çok önemli bir husus. Kömürün kalorisi 4 bin 500. Türkiye standartlarının çok üzerinde. Tesiste yaklaşık 200 tane personel istihdam ediyoruz. 2023 yılında hedefimiz 500 personel. Bölgenin ekonomisine çok önemli katkılar sunacak bir tesis. Böylelikle inşallah Doğu’da linyit yatağı olarak var olmayan bir tesisi ülkemize kazandıracağız. Bununla ilgili bütün çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnşallah ileriki günlerde daha güzel projelerle, daha büyük yatırımlarla kapasitemizi arttıracağız”

ÜRÜM: ÖNCELİK İŞ EĞİTİMİ

İş eğitiminden söz eden Ürüm, “VEFA Grup olarak ürettiğimiz ocaktan getirdiğimiz tesise kadar bütün makina, altyapı tamamen kendimize ait. Bunun yanında iş makinaları, kamyonlar vb. araç gereçlerde bize ait. Kalifiye elemana olan ihtiyaç çok fazladır. Ancak, bölgemizdeki mesleki yetersizliğe rağmen büyük bir çaba ile biz bu işi kapasiteli bir şekilde arttırmaya devam edeceğiz. İstihdamı deneyimli iş arkadaşları yetiştirerek oluşturacağız. Çünkü tesis büyük bir maden ocağı. Öncelikle iş eğitimi vereceğiz. Yetiştireceğiz. Sonra devlete, millete hayırlı insanlar kazandırmış olacağız. Ar-Ge çalışmalarımız bir buçuk yıldır devam ediyor. Hâlâ yüzde 60’lardayız. İnşallah 2023 yılının sonuna kadar tam bir rezerve açıklaması yapacağız.” Şeklinde konuştu.

“ÇEVRE İLE ALAKALI HİÇBİR SORUNUMUZ YOK”

Tesisin tahmini rezerv kapasitesi hakkında bilgi veren Ürüm, maksimum düzeyde çalışılırsa 10 yıla kadar yeterli kapasitede rezerv olduğunu söyledi. Kömür sevkiyatı hakkında konuşan Ürüm, “Van başta olmak üzere İç Anadolu’ya, Marmara’ya kadar kömür sevkiyatı olacak. Kömür Türkiye standartlarının çok üzerinde olduğu için özellikle sanayi bölgeleri bu kömüre çok yoğun ilgi gösteriyor. Kömürü zenginleştirip satacağımız için belli bir kalorinin üzerine çıkartacağımız için bir taraftan talep olacak. Bizim ocağımız açık işletme. Kapalı işletme değil. Tamamen iş makinaları ve kamyon yardımıyla piyasaya çıkarttığımız bir kömür. Bizim şu an ürettiğimiz kömür dünya standartlarına kabul görmüş yüzde 1 kükürttün altında ve çevre ile alakalı hiçbir sorunumuz yok. Biz kömürü çıkarttığımız zaman belli alanlar oluşturuyoruz. O kömürü çıkarttıktan sonra tekrar doğaya ve halka tekrar kazandırıyoruz. Bu tür çalışmaları 10 yıl sonraya bekletmiyoruz. Orada işimiz bittiği an üzerini tekrar kapatıp eski halinden daha verimli bir hale getiriyoruz.”

“AVRUPA’DAN CİDDİ ANLAMDA BİR TALEP ALIYORUZ”

Ürüm, “Tesisimiz kış şartları göz önünde bulundurularak yapıldı. Tesis yüzde 90 oranında tamamlandı ama altyapı çalışmalarımızda devam ediyor. Bununda en kısa zamanda tamamlayıp maksimum düzeyde üretime geçeceğiz. Öte yandan sosyal yardımlaşma kömürlerinden 5 milyon vatandaş yararlanıyor. Van’da da 400 bin kişiye bir kömür yardımı yapılıyor. Bizde bu tesisi 2 aylık bir süreçte oluşturduk ve canla başla çalışıp kömürlerin zamanında dağıtılmasını sağlayacağız. Sosyal yardımlaşma kömürleri ülke genelinde bir gecikmeye uğradı. En kısa sürede ise bu iş hallolacaktır. Dünyanın ortak sorun olan enerji krizi büyüyor. Biz bu kömürü sobalarda yakarken Avrupa insanlar hayatlarını devam ettirebilmek için kullanıyor. Yardım kömürlerin gecikmesinin nedeni de enerji kriziydi. Bizim ülkeye hitap edecek bir kömürümüz var. Biz bu kömürü de zenginleştirip piyasaya süreceğiz. Avrupa’dan ciddi anlamda bir talep alıyoruz. Ancak önceliğimiz ülkemiz ve iç piyasadır.” Diye ekledi.

“BU TESİS 10 YILLIK KÖMÜR REVERVİNE SAHİPTİR”

Ürüm, son olarak cümlelerini şöyle tamamladı: “Vefa Group ailesinin yarım asırlık tecrübesi üretim, istihdam, insani değerler, çevreye hassas yaklaşım ve hep birlikte dayanışma kültürünün oluşturulması üzerine kuruldur. Vefa Group ailesi olarak, birlikte daha güçlü olacağımıza olan inançla geleceğe güvenle bakmaya devam ediyoruz. Vefa Group Gürpınar Kömür İşletmeleri 50 dönüm saha üzerine kuruludur. 1 adet 300 ton saat kırma elem tesisi, saatte 150 ton tam otomatik paketleme, 20 ara nakliye tırı, 2 adet 40 ayak tır, 10 adet iş makinesi 200 istihdam, çevresel etki ve tadarikçilerle birlikte bin 500 kişilik bir istihdam etki alanı ve 10 yıllık kömür revervine sahiptir.”

Editör: TE Bilisim