MERAL YILDIZ - ŞEHRİVAN

Son dönemlerde vaka sayısını ciddi artış gösterdiği Van’da, hasta sayısı ile birlikte tedbirler de artmaya devam ediyor. Genel ve yerel tedbirlerin uygulandığı Van’da her hafta kentin üst düzey yöneticileri sokağa inerek denetimlere iştirak ediyor. Bu anlamda vaka sayısının düşürülmesi çabası sürerken Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, son denetimde yaptığı açıklamada Van’da düğünlerin vaka sayısının artışında en büyük sebep olduğunu söyledi.

İçişleri Bakanlığının valiliklere gönderdiği "Koronavirüs Denetimleri" genelgesi kapsamında ülke genelinde 2’inci defa kapsamlı denetimler yapıldı. Van’da da Vali Mehmet Emin Bilmez, Emniyet Müdürü Ali Karabağ, İl Jandarma Komutanı Yüksel Yiğit’in katılımıyla Van’ın en işlek cadde ve sokaklarında denetimler yapıldı. Korona Virüsle mücadele kapsamında bir süre önce başlatılan normalleşme sürecinin ardından vatandaşların rehavete kapılmasının ardından pozitif vaka sayısından artış yaşandı. Artan pozitif vakalara karşı Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, esnafı gezerek korona virüsle mücadele kapsamında tedbirlere uyulması konusunda uyarlarda bulundu.

EKİPÇE DENETİM

İçişleri Bakanlığının valiliklere gönderdiği “Koronavirüs Denetimleri” genelgesi kapsamında ülke genelinde pazarlar, iş yerleri, marketler, toplu taşıma araçları, alışveriş alanları, lokantalar, kafeteryalar ve taksilerde denetimler yapıldı. Ülke genelinde İl Jandarma Komutanlıklarına bağlı ekipler, polis ve zabıta denetimlere birebir katıldı. Ekipler, vatandaşların güvenli seyahat edebilmeleri ve koronavirüs önlemlerine ilişkin genelgelerde belirtilen hususlar ile İl Hıfzıssıhha Kurulunca alınan kararlar gereği, sosyal mesafe kuralına ve maske kullanımı zorunluluğuna uyulup uyulmadığını denetledi.

KALABALIK BİR HEYET İLE GEZDİLER

Van’da ise sabah saatlerinden itibaren polis ve jandarma ekipleri kent genelinde tedbirleri artırırken, ses yayın araçları ise vatandaşları mesafe ve maske konusunda gün boyu uyardı. Gün boyu denetimlerin sürdüğü kentte, Vali Bilmez, Emniyet Müdürü Ali Karabağ, İl Jandarma Komutanı Yüksel Yiğit’in katılımıyla Van’ın en işlek cadde ve sokaklarında yapılan denetimlere katıldı. Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, beraberindeki İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit, İl Emniyet Müdürü Ali Karabağ ve Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (VAN ESOB) Başkanı İsa Berge ile çarşı merkezindeki denetimlere katıldı.

BİLMEZ, SALGINA KARŞI UYARDI

İş yerini ziyaret eden Vali Bilmez, esnafı maske, sosyal mesafe ve temizlik konularında uyararak, vatandaşların tedbirli olmalarını istedi. Bilmez, gazetecilere yaptığı açıklamada, kent ve ilçelerin tamamında ekiplerin denetimler yaparak vatandaşları salgına karşı uyardığını söyledi.

VİRÜS VAN’DA EN ÇOK DÜĞÜNLERDE BULAŞIYOR!

Kentte düğünlerin sadece nikah töreni şeklinde yapılabileceğini anımsatan Bilmez, şunları kaydetti: "Düğün törenlere müsaade edilmiyor. Nikah törenleri de iki saatte tamamlanmak zorunda. Tüm düğünlere gözlemci gönderiyoruz. Bulaş en çok düğünlerde olmakta. Bu konuda bir duyarlılık bekliyoruz. Sağlık İl Müdürlüğü bünyesinde bir kriz merkezi oluşturduk. 24 saat esasına göre nöbet tutuluyor. Pozitif vakaları hastane acillerinde beklemelerini istemiyoruz. Vatandaşlarımız bu kriz merkezini aradıklarında sağlık ekiplerimiz evde muayene yapıyor. Burada numuneler alını, laboratuvar ortamında testi yapılıyor. 128 mobil ekip oluşturuldu. Her ekipte bir doktor var.”

VAN’DA YOĞUN BAKIM HASTA SAYISI YÜKSEK!
 

Zaman zaman Van’daki hasta durumu ile ilgili bilgilendirmeler de paylaşan Vali Bilmez, geçtiğimiz günlerdeki yoğun bakımdaki hastasa sayısının çokluğunu bir kez daha yineledi. Vali Bilmez, geçtiğimiz aylara oranla bu sayının yüksek olduğunu belirterek, “Yoğun bakımda yatan hasta sayımızda artış var. Yer konusunda herhangi bir sıkıntı yok. Hastane doluluk oranımız çok fazla değil. Yatak sayısı yeterli.”

VAN’A DÜĞÜN ÇAĞRISI! YENİ DÖNEM BAŞLADI…

Öte yandan İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge göre, daha önce İstanbul ve 14 ilde izin verilmeyen sokak/köy düğünü, sünnet düğünü, kına gecesi, nişan vb. etkinliklere müsaade edilmemesi ile ilgili uygulama da start almış oldu. Uygulamanın başlangıcı için 4 Eylül Cuma gününü işaret eden açıklama sonrası Valilik de konuyla ilgili duyuru yaptı. Van Valiliğinin İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun 03.09.2020 tarih ve 2020/94 sayılı kararı ile yapılan duyuruda. “İlimiz sınırları içerisinde sokak/mahalle düğünü, sünnet düğünü, kına gecesi, nişan …vb. etkinlikler yapılmayacaktır. ancak nikah merasimi şeklinde yapılabilecek olan düğünler ile nikahlar en fazla 1 saat içerisinde tamamlanacaktır. Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur.”

Editör: TE Bilisim