Van'da sık sık yaşanan elektrik kesintisi ve voltaj düşüklüğü, vatandaşı jeneratör ve regülatör alımına yöneltti.  Kış aylarının gelmesiyle başlayan elektrik kesintileri kamuoyundan tepki almaya devam ederken VEDAŞ’ın en büyük savunması ise yüzde 50’yi aşan kaçak elektrik...

 

Van halkının Van’ın iklimini tanımlarken kullandığı “3 ay yaz 9 ay kış” şeklindeki tanımlamanın 9 aylık diliminde kentin çilesi de katlanarak sürüyor. Yaz ayının bitmesiyle birlikte kalitesiz kömür kaynaklı hava kirliliği, elektrik çilesi, kar çilesi, açılmayan kapalı yollar, akmayan sular derken kent sakinleri aylarca çeşitli sorunlarla mücadele ediyor. Hiç şüphesiz kentin en önemli sorunlarından birisi ise elektrik kesintileri olarak ön plana çıkıyor. Zira altyapısı yetersiz olan ve yıllardır bir türlü kökten çözülemeyen elektrik kesintileri özelleşmeden sonra da sürüyor. Kimi zaman programlı kimi zaman ‘aniden’ kesilen elektrik halkı kimi zaman isyan ettirirken halk çözülemeyen sorun yüzünden artık jeneratörlere yönleniyor. Yüklenici özel firma kesintileri her fırsatta yüzde Van’da 50’lerin üzerinde olan kaçak elektriğe bağlarken halkı neredeyse ‘kullanıyorsanız bari az kullanın’ şeklinde uyarı yapmaya kadar getirdi. Fakat her şeye rağmen ansızın gelen kesintiler halkın koşulsuz şartsız tepkisini alıyor. Sadece vatandaş değil iş adamları, kuruluşlar, STK’lar bile çoğu zaman kesinti konusunda ‘üst düzey’ bir çözüm için çağrıda bulunurken son olarak Van TSO başkanı Necdet Takva, kesintileri geçtimiğiz günlerde verdiği ironik bir mesajla eleştirmişti. Takva, yeni meclis başkanının seçildiği günün genelinde elektriksiz kalan kent için: “Van'ın elektrik sorunu çözülmüş olsa ben de yeni Meclis Başkan'ını tebrik edecem ama Van'da elektrik yok ve bende Vedaş'ı tebrik ediyorum!” demişti.

 

JENERATÖR VE REGÜLATÖR SATIŞLARI ARTTI

Elektrik kesintilerinden dolayı Van'da yaşanan durum karşısında vatandaşlar, çeşitli alternatifler bulmaya çalışıyor. Kesintiler yüzünden birçok esnaf iş yapamaz duruma gelirken, voltaj düşüklüğü nedeniyle cihazların yanacağı korkusu ise jeneratör ve regülatör satışlarında patlama neden oldu. Jeneratör satışı yapan mağaza yetkililerinden kimileri satışlarının durgunluğundan bahsederken, kimileri de satışlardan duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Karoğlu Pazarlama firmasının sahibi Tamer Karoğlu, jeneratör ve regülatör satın almaya gelen vatandaşın sayısının çok fazla olduğunu dile getirdi. Vatandaşın alım gücünün olmamasından dolayı satışların normal seviyede olduğunu belirten Karoğlu, Van'ın geçmiş yıllara oranla nüfusunun çok fazla arttığını, yeni binaların yapılmasıyla birlikte eski hatların halen kullanıldığını, bunun çok ciddi sıkıntı oluşturduğunu anlattı.

 

KESİNTİDEN MEMNUN OLAN TEK SEKTÖR!

Güven Teknik Ticaret'in sahibi Yunus Karslıoğlu ise, satışlarının durgun olduğunu belirterek, özellikle voltaj düşüklüğü yüzünden regülatör alımlarının revaçta olduğunu belirtti. Van'ın elektrik konusunda büyük sıkıntısının bulunduğunu aktaran Karslıoğlu, kış aylarının gelmesiyle birlikte artan kesintilerin vatandaşı canından bezdirdiğini anlattı. Halkın çareyi özellikle jeneratör alımında bulduğunu aktaran Karslıoğlu, ilin kanayan yarası haline gelen sorunun bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi. Kimi jeneratör satıcıları ise, satışlarının gayet iyi olduğunu belirterek, jeneratörden çok regülatörlerin satılmakta olduğunu kaydetti. Elektriklerin gidip gelmesinden dolayı cihazının yandığını, bu yüzden jeneratör almaya geldiğini belirten Murat Yıldız isimli vatandaş ise, başka cihazının yanmasına izin vermeyeceğini kaydetti. Soruna çözüm üretmemesinin halkı zarara uğrattığını anlatan Yıldız, bu sıkıntıdan kurtulmak istediklerini söyledi.

 

SORUN BİLİNMEZSE JENERATÖR LOBİSİ VAR SANILACAK!

Van’daki uzun yıllardan bu yana bitmeyen kesintiler hem devlet idaresi hem de özel idare bünyesinde iken de bitmek bilmedi. Elektrik ile ilgili bu gerçek yıllardır bilinmesine rağmen özelleşmeden sonra çözüm adına oluşan umutlar da karşılık bulmadı. Halkın tepkilerinin yanı sıra bir çok kurum, kuruluş, STK, işadamı bu kesintiler için ses yükseltip tepkisini dile getirirken, yüklenici şirketin savunması ise genellikle ‘kaçak’ elektrik oldu. Programlı kesintileri önceden bildiren ve bu konuda olumlu tepkiler alan VEDAŞ’ın buna rağmen programsız kesintileri en büyük tepkiyi alırken, bu konunu çözümü için kentin önde gelenleri ise devlet ve hükümet düzeyinde müdahalelerin olması gerektiğini belirtiyor.

 

ÇOK ŞÜKÜR ELEKTRİĞİMİZ KESİLDİ!

Konuyu gündeme getiren önemli STK’lardan birisi olan Van TSO bu konuda kurumsal tepki ile beraber yönetim kurulu başkanı Necdet Takva ile de kesintileri eleştiriyor. Van TSO Başkanı Takva, sosyal medyada yazdığı mesajlarda ironik mesajlar ile kesintileri sık sık eleştiriyor. Geçtiğimiz günlerde yapılan meclis başkanı seçimlerinde gün boyu elektriksiz kalan Van’daki kesintiyi eleştiren: “Van'ın elektrik sorunu çözülmüş olsa ben de yeni Meclis Başkan'ını tebrik edeceğim ama Van'da elektrik yok ve bende Vedaş'ı tebrik ediyorum!” demişti. Takva sosyal medyadan bir de konu ile ilgili anket yapmış ve 8 milletvekilinin sorunu çözüp çözemeyeceği ile ilgili sonuçları paylaşmıştı.

 

KAÇAĞI BARİ İNSAFLI KULLANIN!

Van’daki elektrik sıkıntılarının zaman içinde çözüleceğini her fırsatta dile getiren ama bunun için önce kaçak elektrik sorunun bitmesi gerektiğini belirten VEDAŞ yetkilileri neredeyse Van’ı daha az kaçak kullanmaya davet ediyor.  Daha önce konu ile alakalı defalarca basın ile bir araya gelen ve eleştirileri cevaplayan şirket yetkilileri bir demecinde ise şu ifadeleri kullanmıştı: Biz üstelik kayıp kaçağın arkasına da sığınmıyoruz. Bu artık bölgenin bir gerçeği. Biz bunu neredeyse normal göreceğiz. Bakın artık biz şirket olarak gittiğimizde nerdeyse “Biraz insaflı olun, bari az tüketin” diye vatandaştan ricada bulunuyoruz. Kaçak elektrik kullanırken bile insanlardan insaflı olmasını demeye başladık artık. Bu denilecek laf mı kaçak ile mücadele etmeye çalışırken? Diğer illere bakıyorsunuz yüzde 7 civarında kayıp kaçak yüzde 100 tahsilat varken, Van’daki ve bölgedeki durum çok farklı!”


ŞEHRİVAN HABER: VEYSEL İZGİ

Editör: TE Bilisim