ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-FATMA NUR POLATCAN

Son yıllarda ciddi bir kuraklık yaşayan ve iklim değişikliği nedeniyle yağmurun en büyük gereklilik olarak öne çıktığı süreçte bir ciddi zıtlık daha yaşanıyor. Van’ın yağmura olan ihtiyacı her seferinde dile getirmesine rağmen, yağmur yağışları da kentin en büyük problemlerinden birisi haline geliyor. Kent her yağış sele teslim olurken, kentin en büyük sorunlarından biri olan altyapı eksikliği nedeniyle yağışlar kenti adeta çökertiyor. En son geçtiğimiz günlerde etkili olan yağışlardan sonra taşkınlar yaşanırken, kentte trafik kısa sürede alt üst oldu. Vatandaşlar ve sürücülere zor anlar yaşatırken, aracı olmayan insanlar da bu yağış nedeniyle ciddi sorunlar yaşadı. Bu sorunlar kentin alt yapı sorununu, en ufak yağışta bile kentin yükünü kaldıramayan ulaşım sistemini ve diğer sıkıntıları bir kez daha gün yüzüne çıkardı.

YAĞIŞLAR VAN İÇİN HEM İHTİYAÇ HEM DERT!

Son zamanlarda Van’da etkili olan sağanak yağış kentteki hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Yağmurlu havalarda altyapı konusunda eksikliği olan kentte birçok cadde ve sokak su altında kalıyor. Sağanak yağış, yeşil alanların azlığı ile dikkat çeken kent merkezinde, çarpık kentleşme ve altyapı yetersizliğinden dolayı hızla akışa geçerek sel ve taşkınlara neden oluyor. Özelikle son yıllarda art arda yapılan çok katlı binaları ve kentsel dönüşüm uygulamalarını kaldıramayan kent merkezini sel alıyor. Van merkezindeki altyapı eksikliği sadece taşkınlara yol açmıyor, trafiği de olumsuz etkiliyor. Yağan yağışla birlikte Van merkezdeki trafik adeta durma noktasına geliyor. Vatandaş ve sürücüler yağmurlu ve karlı havalarda zor anlar yaşarken, çözüm içinde çağrılar sürüyor.

VAN’IN ALTYAPI SORUNU TRAFİĞİ ETKİLİYOR!

Van’ın altyapı sorunu olduğunu belirten esnaflardan Ömer Duman, “Yaşadığımız yerlerde altyapımızın yapılmasını istiyoruz. Yeni yollarda yapılıyor ve trafik açsından rahat olacak ama bu altyapı sorununa da bir çözüm bulmaları gerekiyor. Ufak bir yağmurda gerek esnaf gerek vatandaş gerekse de sürücüler ciddi sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Trafikten zaten yoldan karşıya geçmek zor oluyor ve yağmurda yağınca hayat durma noktasına geliyor. Özellikle kent merkezinde kanalizasyon eksikliği mevcut. Olanlarda ya suyun geçiş noktasının ötesinde yapılmış ya da kapakları kapalı. Bundan dolayı yağmurlu havalarda kaza yapma oranı da artıyor. Yetkilerden bu sorunu bir çözüm aramalarını istiyoruz. Yarın öbür gün kar yağacak ve eriyen karlarda bu sorunu tekrar tetikleyecek, onun için erkenden önlem almak gerekir. Van zaten dar bir alan üzerine kurulmuş ve bu tarz sorunlarda ise mağduriyet artıyor.” dedi.

VAN’IN ALTYAPISI DA EKSİK…

Kentin altyapısını yetersiz bulduğunu ifade eden E.A. isimli esnaf, şunları söyledi: “Buradaki sorunlar sadece altyapıyla bitmiyor. Atık su, içme suyu ve yağmur yağdığında biriken su birikintileri de başlıca sorunlardır. Bu durumdan da en çok biz etkileniyoruz. Kaldırımların rastgele yapılması ve kanalizasyon kapaklarının rasgele bırakılması bizi çamur ve su birikintileriyle karşı karşıya bırakıyor. Yağmur yağdığı zamanlarda kent felç oluyor. Bir yandan trafik ve bir yandan da insanların mağduriyetleri yaşanıyor. Cadde ve sokaklarda ızgara bile yok. Diğer büyükşehirlere oranla Van’ın çok eksiği var. Öte yandan Van’ın trafiği berbat ve yağmurlu havalarda ise daha da berbat oluyor. Kötü bir altyapının sahipsiz bir kenti olunca trafik sorunu da kaçınılmaz oluyor. Taleplerimiz belediyenin buralara daha da yoğunluk vermesi ve bu sorunlara çözüm bulmasıdır.”

VATANDAŞ, VAN’IN BÜYÜK BİR SELE HAZIRLIKLI OLMADIĞINI SÖYLÜYOR

Gülpa Ambalaj Yetkilisi Veysi Akbalık, altyapı ile ilgili yaşanan sorunlara değinerek, “Van’ın sorunları var. Van’ın altyapısı merkezde yeterli değil. Yağmur yağdıktan sonra biriken sudan belli oluyor bu. Biz de bu konudan dolayı çok sıkıntı çekiyoruz biz vatandaşlar. Sokaklarda sıkıntı çekiyoruz yağmur yağdığında. Izgaralar da yetersiz” dedi. Akbalık, Van’ın büyük bir sele hazır olmadığını belirterek, “Büyük bir sel olursa çarşı merkezi ölür. Piyasa çöker. İnsanlar mallarından olur. Dışarda malları olan insanlar var. Bu konunun en kısa zamanda çözüme kavuşmasını talep ediyoruz. Trafik de yağmur yağdığında duruyor. Bu konunun da çözülmesi lazım” diye konuştu.

“TRAFİK BÜYÜK SIKINTILAR ÇIKARACAK”

Kasım Gürkan adlı vatandaş, Van’ın trafiğinin gelecek zamanda büyük sıkıntı çıkaracağını dile getirerek, “Van’da altyapının eksikliğinden dolayı sıkıntılar yaşanıyor. Özellikle yağmur yağdığında. Altyapıda yetersizlik var. Van’ın caddeleri ileriki zaman için çok ciddi sıkıntılar çıkaracak durumda. İleriki zamanda trafik bayağı sıkıntı çıkarır. Bunun etkilerini şimdiden görebiliyoruz” ifadelerini kullandı.

ESNAF ALTYAPI VE TRAFİK SORUNUNDAN MUSTARİP!

Karlı ve yağmurlu havalarda Van’ın yaşanılmaz bir kent olduğuna vurgu yapan esnaflardan Kemal Yılmaz, “Yağmur yağdığı zaman Van adeta havuza dönüşüyor. Trafik felç oluyor ve insanlar mağdur oluyor. Yağmurdan sonra da biriken sular gitmiyor, çünkü kanalizasyon eksik ve ızgaralar bir birinden uzak yerlerde yapılmış. Ufak bir yağmurda kentin her tarafında su birikintisi meydana geliyor. Kentin o kadar çok sorunu var ki, hangisinden dert yanacağımızı şaşırdık. Boşuna buraya sahipsiz kent tanımı yapmıyorlar. Mevcut tüm sorunlar için taleplerimizi iletiyoruz ama hiçbir şekilde bu taleplerimiz yerine getirilmiyor. Yetkililer yağmur ve kar zamanı bir kenti dolaşsınlar, bakalım kentin alt yapısı var mı, yok mu kendileri görmüş olur. 10 dakikalık bir yağmur yağıyor ve hayat durma noktasına geliyor” diye ekledi.

Editör: TE Bilisim