ŞEHRİVAN ÖZEL: ORHAN SAĞLAM-ERDAL ERBAŞ

Van’ın yıllardır çözüme kavuşmadığı sorunlarla boğuşurken, kente gelen siyasi partilerin genel başkalarından da çözüm önerileri ve çağrılar devam ediyor. Birçok siyasi parti liderinden sonra çeşitli programla katılmak üzere Van’a gelen HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, hem Şehrivan TV’nin stüdyo konuğu olduğu hem de kentteki basın mensupları ile bir araya geldiği toplantılarda çok çarpıcı tespitler paylaştı. Kentin net bir röntgenini çeken Yapıcıoğlu iki günlük ziyarette net ve tüm sorunları ile tahlil edilmiş bir Van tablosunu ortaya koyarken Van’ın geçen zaman içinde büyüyen bir köy haline geldiğini benzetmesini yaptı. Şehrivan TV’nin yayınında gazetecilerin sorunlarını yanıtlayıp ülke, bölge ve kent gündemi gibi birçok önemli konuya da değinen Yapıcıoğlu, Van’daki insanları dinledikten sonra tüm bu sorunların yanında kent insanında ayrıca bir “Ümitsizlik” gördüğü yorumunu da yaptı. Kentteki gazetecilerle buluşmasında da yine birçok konuya değinen Yapıcıoğlu, ülkeyi ilgilendiren önemli konularda da net ifadeler ve yorumlar yaptı.

YAPICIOĞLU İKİ GÜNDE KENTİN RÖNTGENİNİ ÇEKTİ

HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu çeşitli programlara katılmak üzere Van’a geldi. Başkan Yapıcıoğlu, kentteki iki günlük ziyaretlerinin ardından düzenlenen bir programda yerel ve ulusal basınla bir araya gelerek, kentle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Van’ın kronikleşmiş sorunlarına değinen Yapıcıoğlu, başta işsizlik olmak üzere Çevre yolu gibi çözüm bekleyen problemleri bir kez daha gündeme taşıdı. Pandemi salgınıyla mücadele kapsamında kapatılan ve halen de açılmayan Kapıköy sorununu da gündemine alarak, açılması yönünde çağrıda bulundu. İki günlük ziyaretlerinde esnafları dolaşan Yapıcıoğlu, esnafların en büyük sorununun yüksek kira olduğunu söyledi. Van’daki konuşmasında kentin özel sorunlarını değerlendiren Yapıcıoğlu, son zamanlarda ülkede sıkça gündeme gelen Kürt sorununa ise ayrı parantez açtı. Programa HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Mahmut İrtem, GİK Üyeleri Cengiz Akkaya, Ferhat Aköz, Van İl Başkanı Rasim Saygın ve kentteki yerel ve ulusal basın mensupları katıldı.

İŞTE YAPICIOĞLU’NUN VAN TESPİTLERİ

Düzenlenen programda basınla bir araya gelen HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, 2 gündür Van'da bazı temaslarda bulunduklarını belirterek şunları anlattı: “Bu temaslarımız neticesinde yapmış olduğumuz tespitler ve ülke gündemi ile ilgili bazı açıklamalarda bulunacağım. Bu ziyaretlerimiz aslında 20 Temmuz'dan bu yana yoğun bir şekilde devam ediyor. Yaklaşık 30 yere gittik, bugün buradayız. Buradaki temaslarımız bugün tamamlayıp inşallah yarın Ağrı'ya oradan da Iğdır'a geçeceğiz. Hedefimiz önümüzdeki 4 ve 5 aylık süre içerisinde ülkenin her tarafına, her bölgesine gitmek. Bu kapsamda Van'da sivil toplum kuruluşlarıyla, odalarla, ekonomik konseyle, basın mensuplarıyla, vatandaşlarla ve esnaflarla sohbet etme imkanı bulduk.”

YAPIOĞLU: VAN’IN İŞSİZLİK, ESNAFININ DA CİDDİ BİR KİRA SORUNU VAR

Kentteki sorunları dinlediklerini ifade eden Yapıcıoğlu, “Yerelde çözülmesi gereken sorunların bir kısmını dün Vali beye aktarma imkânı bulduk. İnşallah Ankara'da çözülmesi gereken sorunlarla ilgili olarak da yine talep ve istekle işin takipçisi olma anlamında orada da girişimlerimiz olacak ve bize bildirilen sorunların takipçisi olacağız. Van’ın sorunları ile ilgili hususlara geçmeden önce Türkiye'nin gündeminde aslında sabit olan bazı şeyler var. Bunlar Van'ın da gündeminde. Bir tanesi ekonomik sıkıntılar. Hem sanayi ve ticaret erbabı hem esnafla hem de vatandaşlarla bir araya geldiğimizde bu ekonomik sıkıntılar sıklıkla dile getirilmektedir. Mesela Van'da esnafın özellikle bu salgın hastalık nedeniyle kapanma dolayısıyla zorluk yaşadığı bir dönem inşallah geride kalmıştır diye ümit ediyoruz. Ama halen de etkileri devam ediyor. Kiralar ile ilgili ciddi bir sıkıntı var. İşsizlik ülkenin gündeminde. Van'ın da gündeminde aynı zamanda.” Dedi

“İŞSİZLİK AÇIKLANANIN İKİ KATI!”

Van’ın yaş ortalamasına dikkat çeken Yapıcıoğlu, Türkiye ortalamasının epey altında olduğunu söyledi. Yapıcıoğlu, kentin genç nüfusuna işaret ederek, şunları belirtti: “Malumunuz işsizlikle ilgili rakamlar dönem dönem TÜİK tarafından açıklanıyor ama bu rakamlar da sıklıkla eleştiriliyor. Bu rakamların gerçek rakamlar olmadığı yönünde yaygın bir kanaat var. Ama şu bir gerçek ki açıklanan rakamlar doğru bile olsa özellikle genç işsizlik ülkedeki ortalama işsizin yaklaşık 2 katı durumdadır ve Van da bunlardan bir tanesidir. Yaklaşık olarak iki gençten birisi işsiz, işsizdir, iş bulamıyor. Ama öte taraftan bazı esnaf veya yerel sektör temsilcileri de eleman aralıklarında kalifiye eleman bulamamaktan şikayet ediyorlar.”

“VAN ÇOK PLANSIZ BİR ŞEHİR”

Van'a her geldiğinde biraz daha büyümüş bir kent ile karşılaştıklarını kaydeden Yapıcıoğlu, Van her gün biraz da büyüyen bir köy eleştirisinde bulundu. Cümlelerini sürdüren Yapıcıoğlu, “Büyükşehir demeye bin şahit lazım. Çok plansız bir şehir. Belki 50 yıl veya 100 yıl sonrası planlayacak şekilde yeniden yapılmalıdır. Ve Van bu görüntüden, bu halden kurtulmalıdır. Çevre yolu ile ilgili çok uzun süren bir süreç var ve bu anlamda 18'inci madde uygulamasıyla ilgili yoğun şikayetler var. Bunların hepsini not aldık. Dediğim gibi sayın valiye bir kısmını aktardık. Diğer bir kısmı da Ankara ile ilgili olan kısımları inşallah orada takipçisi olmak suretiyle çözümü için çaba sarf edeceğiz.” Cümlelerini kullandı.

KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK VAR AMA YÜN VE DERİ FABRİKASI YOK

Kentteki hayvancılık sektörüne değinen Yapıcıoğlu, Van Tuşba Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanıyla görüştüğünü söyleyerek sorunlarla ilgili yazılı olarak bir rapor sunduklarını açıkladı. Hayvancılık ile ilgili sıkıntıların altını çizen Yapıcıoğlu, “Van'da bir küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinden dolayı yün ve deri işletme sanayisini bulunmaması büyük bir eksiklik. Bu nedenle burada. Milyonlarca küçükbaş hayvan yetiştiği halde bunların derilerini de yönlerini burada işlememesi bir eksikliktir. Mutlaka merkezi hükümet bu konuda ön ayak olmak suretiyle bu yönde yapılacak olan işletmeleri teşvik edici bazı adımlar atmalıdır.” İfadelerine yer verdi.

“TÜRKİYENİN EN AĞIR SORUNU KÜRT MESELESİDİR”

Genel Başkan Yapıcıoğlu, ülke ve bölge gündemindeki Kürt meselesine yönelik değerlendirmelerde bulundu. Başkan Yapıcıoğlu, şunları kaydetti: “Biliyorsunuz yakın geçmişte Cumhuriyet Halk Partisi liderinin Kürt meselesinin çözümüyle ilgili bir açıklaması oldu. Bu vesileyle bir kez daha gündeme geldi ve HDP eski Eş Genel Başkanı Sezai Temel vermiş olduğu cevap çerçevesinde tartışmalar yürüdü. Hükümet cenahından da böyle bir meselenin olmadığı dillendirildi. Bize göre Kürt meselesi vardır. Kürt meselesi çözülmemiş değil, devam ediyor ve mutlak suretle çözülmesi gereken Türkiye'nin en ağır sorunlarından bir tanesidir. Eğer Türkiye bu meseleyi çözerse, kendi iç meselesini çözerse o zaman belki bölgeyle ilgili bölgesel güç olma ile ilgili iddiasında biraz daha emin adımlarla yol alabilir. Aksi takdirde kendi iç sorunlarını çözemeyen bir ülkenin bölgedeki diğer meselelere müdahil olabilmesi veya o konularda söylediklerinin yankı bulması, sonuç getirmesi zor olacaktır.”

YAPIOĞLUN’DAN KAPIKÖY ÇAĞRISI!

Kapıköy’ün halen kapanmasına yönelik açıklamalarda bulunan Yapıcıoğlu, “Esnaf sıkıntılarının bu denli büyük olmasını sınır kapısıyla ilgili bir bağlantısı var diye düşünüyorum. Haklı olarak vatandaş şunu soruyor; Türkiye dışarıdan gelen yabancı ülke vatandaşlarını kabul ediyor. Bu ülkelerden bir tanesi de İran, İranlılar uçakla Ankara'ya, İstanbul'a gidebilirler ama neden kara sınır kapısından Van'a rahat şekilde giremiyorlar. Van'dan sizler aracılığıyla bir kez daha bütün Türkiye kamuoyuna ve yetkililere buradan duyurmuş olalım. Böyle bir beklenti var bir an önce. Sınır kapısındaki geçişlerin normale dönmesi Van esnafını da rahatlatacaktır. Çünkü Van'ın ekonomisinin yüzde 60'ından fazlası hizmet sektörü ve bu hizmet sektörü de büyük oranda sınır kapısının kapalı olmasından olumsuz yönde etkilenmiş durumda.” Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim