Kentin her noktasına hizmet götürmek için geceli gündüzlü çalışan VASKİ, kırsal mahallelerin yıllardır kronikleşmiş sorunlarını tek tek çözüme kavuşturuyor. Bu kapsamda yaklaşık 50 yıldır içme suyu sıkıntısı yaşayan 20 haneli Kartal Mahallesine su hattı çekildi. VASKİ’ye bağlı ekipler, zorlu bir coğrafyaya sahip olan bölgede yürüttüğü çalışmalar sayesinde 6 kilometre öteden susuz mahalleye su getirdi. Taşıma suyu ile idare eden mahalleliler şebeke suyuna kavuştukları için büyük sevinç yaşadı. Van kent merkezine yaklaşık olarak 133 kilometre uzaklıkta bulunan Kartal mahallesini ziyaret eden Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez’e İl Emniyet Müdürü Ali Karabağ, İl Jandarma Komutanı Yüksel Yiğit, VASKİ Genel Müdürü Ülker Cem Kaplan, Bahçesaray Kaymakamı Muhammet Öztabak, Belediye Başkanı Meki Arvas AK Parti ilçe Başkanı Cumali Sabırlı ve ilçedeki kurum müdürleri eşlik etti.

İlçe merkezindeki ziyaretlerinin ardından Kartal mahallesine geçen Vali Bilmez, Feqiyê Teyran'ın türbesi ve evini ziyaret ederek, Kartal İlkokulu’na geçti. Burada öğrencilere çeşitli hediyeler veren Vali Bilmez, mahalle sakinleriyle de bir araya geldi.

‘1 KİLOMETRELİK ALAN KAZMA KÜREK İLE KAZILDI’

Burada konuşan Vali Mehmet Emin Bilmez, Kartal köyünün bölgedeki en eski köylerden biri olduğunu ve şair, tasavvuf Feqiye Teyran’ın da köyü olduğunu hatırlatarak, “Bu bölgede maalesef geçmişte birkaç girişim olmuş fakat su bulunamamıştı. Su sorunu da bir türlü çözülemiyordu. VASKİ ekibimiz muhtarımız, vatandaşlarımızla el ele vererek yürüttükleri titiz çalışmayla 6 kilometre uzaktan su getirdiler. Bu suyun geldiği bir noktada iş makinelerinin de çalışmaları mümkün değildi, kayalık bir alandı. O noktada da personelimiz ve vatandaşlarımız kazma kürekle yaklaşık 1 kilometrelik alanı kazdı. Burası 20 haneli bir köyümüz. Dışarıya çok göç vermiş. Fakat ziyaretçisi bakımından da en zengin köylerimizden biri. Hem mahallemizi hem de buraya ziyarete gelenlerin içebileceği, abdest alabileceği bir suyu köyümüze kavuşturduk. Emeği geçen tüm mesai arkadaşlarıma ve işin takipçisi olan önceki dönem Milletvekilimiz Gülşen Orhan’a da teşekkür ediyorum” dedi.

‘EMEĞİ GEÇEN HERKESTEN ALLAH RAZI OLSUN’

Mahallesinde yürütülen çalışmaların ardından mutlu sona ulaştıklarını ifade eden Kartal Mahalle Muhtarı Ali Oktatar, yıllardır taşıma suyla ihtiyaçlarını gidermeye çalıştıklarını vurguladı. Emeği geçen herkese teşekkür eden mahalle muhtarı Oktatar, “Bu çalışma ile hem çok sayıda ziyaretçiyi ağırladığımız Feqiye Teyran’ın türbesi suya kavuştu. Hem de mahallemiz tarihinde ilk defa şebeke suyuna kavuştu. Ben Sayın Valimiz başta olmak üzere emeği geçen herkesten Allah razı olsun” şeklinde konuştu.

‘BİZLERE BU MUTLULUĞU YAŞATANLARA TEŞEKKÜR EDİYORUZ’

Mahallede 3 yıldır öğretmenlik yapan Ayşe Ülkü ise her fırsatta suyun önemini çocuklara anlattıklarını fakat pratikte uygulamaya geçemediklerini anlatarak bu noktada birçok sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

Öğretmen Ülkü, “Şuan ben diğer öğretmen arkadaşlarımız çok mutluyuz. Çocuklarımızın ellerini artık yıkayabiliyoruz. Özellikle şuan içerisinde bulunduğumuz, suya en çok ihtiyacımız olan pandemi döneminde suya kavuşmak bizleri ayrıca mutlu etti. Bizler artık daha hijyenik bir okul ve mahalleye kavuştuk. Bizlere bu mutluluğu yaşatanlara teşekkür ediyoruz” dedi.

‘SUYUN BİR MUSLUĞUN UCUNDA OLMASI EN ÇOK BİZLERİ MEMNUN ETTİ’

Kış aylarında taşıma suyun daha zor olduğunu anlatan mahalle sakinlerinden Müzeyyen Oktatar ise “Mahallemiz dağlık bir alanda kurulduğu için taşıma su çok zordur. Ben de su taşırken çoğu defa kayıp düşmüşüm. Çamaşır, bulaşık gibi ihtiyaçlarımız tam bir çileye dönüşmüştü. Şimdi suyun bir musluğun ucunda olması en çok da kadınlar olarak bizleri memnun etti” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim