Dünyada yalnızca Van Gölü'nün sodalı suyunda yaşayan ve her yıl üreme döneminde tatlı sulara göçü sırasında uygulanan av yasağını ise martılar deliyor. 


Van Gölü'nde uygulanan İnci kefali avlanma yasağı en çok martıların işine yaradı. Yumurtalarını tatlı suya bırakmak için akarsu ağızlarına akın eden İnci kefali sürüleri martıların hücumuna uğruyor. Van Gölü'nde onlarca balıkçı teknesi, avlanma yasağı nedeniyle kıyıya demir atarken, avlanma yasağına uymayan martıların İnci kefal avı ise yasak dönemi süresince devam ediyor.
“Avlanma yasağını ise sadece martılar deliyor”


Akarsu üzerinde süzülen onlarca martı, birbirleriyle yarışarak balık avlıyor. Bir martının günlük ortalama 3 ila 5 civarında balık tükettiğini belirten uzmanlar, martıların kuluçka dönemini ise bu bölgeye yakın olan su kenarlarına daha fazla akın ederek yumurta bıraktıklarını belirtti. Martılar, sabahın ilk ışıklarıyla başladıkları balık avlama işlemini akşam karanlığına kadar sürdürüyor. Van Gölü'nün sodalı suyunda yaşayan inci kefali balığının üreme dönemine girmesi dolayısı ile 15 Nisan-15 Temmuz 2017 tarihleri arasında uygulanan avlanma yasağı devam ediyor.

Editör: TE Bilisim