ŞEHRİVAN HABER: HAMİT KARAKUŞ/ERDAL ERBAŞ- Van Gölü'nde yaşayıp üreme döneminde suyun akışının tersine yüzerek tatlı sulara göç eden inci kefalleri, üreme dönemine girmesi dolayısıyla 15 Nisan-15 Temmuz 2020 tarihleri arasında uygulanacak ‘İnci Kefali Av Yasağı’ başladı. Dün itibariyle başlayan ve 3 ay sürecek yasak ile ilgili birçok kurum ve kuruluş çağrı yaparken, geçtiğimiz yıllarda balığın neslinin kurtarılması ve korunması duyarlılığının bu yıl daha da artması beklentisi vurgulandı.

‘İNCİ KEFALİ’ YASAK İLE BİRLİKTE HEM KARADAN HEM DE HAVADAN KORUNACAK

Van Gölü'nde yaşayıp üreme döneminde suyun akışının tersine yüzerek tatlı sulara göç eden inci kefalleri, 15 Nisan-15 Temmuz tarihlerinde yumurtalarını bırakmak için suyun tersine yüzerek görsel şölen sunan inci kefalinin korunması amacıyla ‘İnci Kefali Av Yasağı’ başladı. Göle kıyısı bulunan Van'ın İpekyolu, Edremit, Tuşba, Gevaş, Muradiye ve Erciş ilçeleri ile Bitlis'in Ahlat, Adilcevaz ve Tatvan ilçelerinde yaklaşık 15 bin insanın geçim kaynağı inci kefalinin tatlı sulara göçü başlamasıyla birlikte av yasağı süresince hem havadan hem de karadan yapılan denetimlerle korunacak. Bu tarihler arasında yumurtalarını bırakmak için suyun tersine yüzerek görsel şölen sunan inci kefalinin korunması amacıyla Valilik, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesince sıkı önlemler aldı. Ayrıca Van ve Bitlis'te bu süre içerisinde inci kefalinin avlanması, bulundurulması, satışı ve naklinin önlenmesi için göl çevresi ve akarsu yatakları sürekli gözetim altında tutularak güvenlik güçleri tarafından dronlarla göl çevresini sürekli kontrol edip uygulama noktalarında sıkı tedbirler alarak kaçak avcılığın önüne geçilmesi hedefleniyor. Yasak öncesi kentin önemli kurum ve kuruluşları da yayınladığı açıklamalar ve çağrılar ile Vanlılara “Yemeyin, yedirmeyin” dedi!

90 GÜNLÜK AV YASAĞI 15 NİSAN İTİBARİYLE BAŞLADI!

15 Nisan-15 Temmuz 2020 tarihleri arasında uygulanacak avlanma yasağına ilişkin gölde balıkçılıkla uğraşanlar son kez Van Gölü’nde ağ çekti. Özellikle Van Gölü'nde yaşayan ve son yıllardaki tedbirlerle popülasyonu artan inci kefali bölgede çok sayıda balıkçının da geçim kaynağını oluşturuyor. Van Gölü'nde yaşayan ve üreme döneminde suyun akışının tersine yüzerek tatlı sulara göç eden inci kefallerinin neslinin korunması amacıyla 15 Nisan'da başlayan av yasağı süresince akarsular havadan ve karadan sürekli denetlenecek.

DENETİMLER SIKLAŞACAK

Göle kıyısı bulunan Van'ın İpekyolu, Edremit, Tuşba, Gevaş, Muradiye ve Erciş ilçeleri ile Bitlis'in Ahlat, Adilcevaz ve Tatvan ilçelerinde yaklaşık 15 bin insanın geçim kaynağı inci kefalinin tatlı sulara göçü yarın başlayacak. 15 Nisan-15 Temmuz tarihlerinde yumurtalarını bırakmak için suyun tersine yüzerek görsel şölen sunan inci kefalinin korunması amacıyla Valilik, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesince sıkı önlemler alınacak. Van ve Bitlis'te 3 ay sürecek yasak döneminde, inci kefalinin avlanması, bulundurulması, satışı ve naklinin önlenmesi için göl çevresi ve akarsu yatakları sürekli gözetim altında tutulacak. Güvenlik güçleri de dronlarla göl çevresini sürekli kontrol edip uygulama noktalarında sıkı tedbirler alarak kaçak avcılığı önlemeye çalışacak.

GÖRENTAŞ: AV YASAĞININ BAŞLADIĞINI DUYURDU

Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, İnci Kefali’nin üreme dönemine girmesi nedeniyle 15 Nisan-15 Temmuz 2020 tarihleri arasında sürecek olan avlanma yasağının başladığını duyurdu. Konuya ilişkin yaptığı açıklamada Van İl Tarım ve Orman Müdürü Görentaş, dünyada sadece Van Gölü'nün sodalı suyunda yaşayabilen ve üreme alanı olan akarsu ve dere yataklarına göç ederek tatlı sulara yumurtalarını bırakan inci kefali balığının 15 Nisan - 15 Temmuz tarihlerinde avlanmasının, bulundurulmasının, satışının ve naklinin yasak olduğunu ve yasaklara uymayanlar hakkında idari para cezalarının uygulanacağını söyledi.

GÖRENTAŞ: 15 BİN KİŞİNİN EKMEK KAPISINI KORUMAMIZ LAZIM

Van Gölü Havzası'nda yaklaşık 15 bin kişinin ekmek kapısı olan inci kefalleri için balıkçıların son kez ağlarını çektiğini ve 3 ay boyunca Van Gölü'nde inci kefali avlayamayacaklarını dile getiren Görentaş, “Balıklar bu sürede üremek için zorlu göç yolculuğunu gerçekleştirmek için gölün tuzlu ve sodalı sularından çıkıp tatlı sulara akın edecek. Balıklar aynı zamanda bölgenin turizmine de katkı sunuyor. İnci kefali yaşamını gölde sürdürmesine rağmen her yıl nisan ve temmuz ayları geldiğinde üremek için Van Gölü etrafında bulunan akarsulara göç ediyor. Bu dönemde kaçak avcıların yoğun bir şekilde hedefi haline geliyor. Bu dönemdeki kaçak avcılığı önlememiz, Van Gölü'nden geçimini sağlayan 15 bin insanın aslında evine götüreceği ekmeği korumamız demektir” dedi.

“KAÇAK AVCILIĞA MÜSAADE EDİLMEMESİ GEREKİR”

Geçen yıl çok başarılı bir koruma dönemi geçirdiklerini söyleyen Görentaş, kaçak avcılığı önlemedeki amaçlarının müdürlük ekipleri, jandarma ve diğer kolluk kuvveti ekipleriyle koordineli bir şekilde hareket ederek balık avlanmadan canlı bir şekilde korumak olduğunu söyledi. Tüm vatandaşların yasak dönemi boyunca hassas davranması gerektiğini vurgulayan İl Müdürü Görentaş, “Van'ımızın ekonomisine büyük katkı sağlayan ve endemik bir tür olan inci kefalini korumak ve gelecek nesillere devamlılığını sağlamak için kaçak avcılığa müsaade edilmemesi gerekir” ifadelerini kullandı.

AKMAN: HERKES ÜSTÜNE DÜŞENİ YAPMASI GEREKİYOR

Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, Van Gölü havzasının ekonomisine önemli katkı sağlayan inci kefali balığının üreme dönemi boyunca korunması adına herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi. İnci kefali balığının Van Denizi’nde yaşayan endemik bir tür olduğunu belirten Başkan Akman, “Van Gölü'nde yaşayan tek balık türü olan inci kefali balığının üreme dönemine girmesi nedeniyle üç ay boyunca (15 Nisan - 15 Temmuz) sürecek olan avlanma yasağı başladı. Bu tarihlerde arasında inci kefali balığının avlanması, bulundurulması, satışı ve nakli yasaktır. Endemik bir tür olan inci kefalini korumak ve gelecek nesillere devamlılığını sağlamak için kaçak avcılığa müsaade edilmeyecektir” dedi.

AKMAN: TEDBİRLER NOKTASINDA DESTEK VERECEĞİZ

Tuşba Belediyesi olarak 15 Nisan-15 Temmuz av yasağı dönemi boyunca inci kefali balığının avlanması, satışı ve nakliyesinin engellenmesi için güvenlik güçlerin alacakları tedbirlerin yanı sıra Tuşba belediyesi Zabıta Ekipleri’nin de denetimlerini sıkılaştıracağının altını çizen Başkan Akman, “İnci kefali balığı bölgemizin ekonomisi için taşıdığı önem çok büyüktür. Bu nedenle bundan sonraki nesillerin devamını sağlamak gerekir. Bunu da yapmanın bir yolu var. O da balığın üremesinin gerçekleştiği 15 Nisan-15 Temmuz ayları arasında uygulanacak av yasağı döneminde daha hassas olmak ve yasağa uymayanlara karşı alınan tedbirleri hayata geçirmektir. Halkımızın, güvenlik kuvvetlerine ve zabıtalara her konuda olduğu gibi bu konuda da ciddi desteğini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

AKKUŞ: “ÜREME DÖNEMİNDE İNCİ KEFALİNİN KORUNMASI GEREKİYOR”

YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Akkuş, inci kefalinin hem bölge hem de ülke için önemli bir ekonomik değer olduğuna işaret etti. Yörede 15 bin kişinin geçimini sağladığı inci kefalinden yıllık 12 milyon dolar gelir elde edildiğini belirten Akkuş, "İnci kefali her yıl üremek için sürüler halinde Van Gölü'ne dökülen derelere göç ediyor. Bu dönemde inci kefalinin korunması gerekiyor çünkü üreyemeyen hiçbir canlı neslini devam ettiremez. Eğer inci kefalini koruyabilirsek, gelecek nesillere aktaracağız ve bölgedeki insanlara ekmek parası olmaya devam edecek." diye konuştu.

“GÖÇ BOYUNCA BALIKLARI İZLEYECEĞİZ”

Geçen yılki koruma çalışmalarının başarılı geçtiğini ve balığın kaçak avlanmasının büyük ölçüde engellendiğini anlatan Akkuş, güvenlik güçlerinin inci kefalinin korunması için büyük çaba sarf ettiğini dile getirdi. Kaçak avcılığın önlenmesiyle balığın hem sayısının arttığını hem de boyunun uzadığını aktaran Akkuş, şunları kaydetti: “Göç boyunca balıkları izleyeceğiz. Su sıcaklığı, balıkların toplandığı dere ağızları, göçün ilk olduğu dereleri adım adım takip edeceğiz. Çok sayıda inci kefali dere ağızlarında kutsal göçünü gerçekleştirecek. Jandarma ekipleriyle bir araya gelerek koruma çalışmalarında neler yapabileceğimizi detaylıca konuştuk. Bu sene il merkezinde polis ve zabıta ekiplerimiz görev alacak. Jandarma ekipleri dere boylarında nöbet tutacak. Kaçak avlanmanın en çok olduğu noktalar coğrafi bilgi sistemi üzerinde belirlendi ve buralara giriş çıkışlar kontrol edilecek. Erciş ve Muradiye ilçelerinde dronlar uçurulacak ve kaçak avcılıkla ilgili bilgiler elde edilecek. Kaçak avcılık yapanlar büyük cezalarla karşılaşacak” diye belirtti.

ÖZEL: VAN BALIĞI’NA SAHİP ÇIKMAMIZ GEREKİYOR

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Van Gölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, Van’ın son dönemde en önemli kültürel ve yöresel zenginliklerinden birisi haline gelen Van Gölü’ne özgü endemik canlı türü olan Van Balığı için av yasağının 15 Nisan tarihi itibariyle başladığını anımsatarak şunları kaydetti: “Her yıl yumurtalarını bırakmak için kutsal bir göçe çıkan ve zor şartlarda tersine göç ile tatlı sulara yumurtalarını bırakmaya giden Van Balıkları 3 ay boyunca av yasağı ile koruma altına alınacak. Vanlılara düşen de hem avlanmaya hem de tüketilmesine karşı çıkmaktır. Aylardır bolca tüketilen Van Balığı için av yasağı dönemi geldi çattı. Her yıl 15 Nisan – 15 Temmuz tarihleri arasında geçerli olan yasak dün itibariyle start alırken Van’ın ve Van Gölü’nün endemik canlı türü olan Van Balığı için de hassasiyet göstererek bu değere sahip çıkmamız gerekiyor” dedi.

ÖZEL: AVLAMIYORUZ, SATMIYORUZ, TÜKETMİYORUZ

15 Nisan – 15 Temmuz tarihleri arasında yumurtlama döneminde Van Balığının tatlı suya doğru göç etmesinden dolayı derelerde korunması gerektiğini hatırlatan Dernek Başkanı Özel, “Van Balığının göç esnasından korunması gerekmektedir. Özellikle son yıllarda korunması noktasında büyük başarı elde edilmiş oldu. Bu noktada kolluk kuvvetleri, tarım il müdürlüğü, üniversite ve bilinçli insanların havzada artmasıyla büyük oranda avlanması engellendi. Bu duyarlılığın devam ettirilmesi gerekmektedir. Balığımızın derelerdeki mücadelesini ve suya ters olarak yüzmesi turizm açısında büyük bir görsel şov oluşturmaktadır. Bu görsel şovu 3 ay boyunca turizm noktasında pazarlamamız gerekiyor. Bu noktada hem koruyarak hem de pazarlayarak ayrıca ilimize ve ülkemizin ekonomisine kazandırmamız lazım. Bu süreci her iki noktada da iyi değerlendirerek ilimize kazandırmamız gerekiyor. Buradan bütün vatandaşlara çağrımızdır; avlamıyoruz, satmıyoruz, tüketmiyoruz ve balığımızın devamlılığı için şimdi koruma zaman diyoruz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim