ŞEHRİVAN HABER: ŞABAN BEYAZSAÇ-NECMETTİN DURSUN

VAN GÖLÜ SAHİLLERİNDEKİ BAKIMSIZLIK, İLGİSİZLİK VE EKSİKLİKLERE TEPKİ YAĞIYOR!

Kendine has biyolojik özellikleri, rengi ve eşsiz koyları Van’ın en büyük zenginliği ve değeri olan Van Gölü, bunaltıcı sıcaklarda serinlemek isteyen vatandaşların akınına uğramaya devam ediyor. Yaz boyunca dört bir yanına hem Van hem de bölge insanının akın ettiği Van Gölü sahilleri, sahip olduğu güzelliğe rağmen hala turizm kentlerinin çok uzağında bir profil sergiliyor. Sadece yerli değil her yıl binlerce yabancı turist de ağırlayan Van Gölü sahillerinin büyük çoğunluğu göle girmeye müsait olmayan, kirli ve bakımsız görüntüsü ile tepki alıyor.

BİRKAÇ PLAJ DIŞINDA TÜM SAHİLLER BAKIM VE İLGİDEN UZAK!

Edremit’teki halk plajı ve Tuşba’daki Mavi Bayraklı plaj dışında gölün neredeyse hiçbir yerinde çevre düzeni, duş kabinleri, lavabo ve giyinme odaları bulunmazken Van’ın farklı noktalarındaki alanlarda aynı zamanda kirlilik de dikkat çekiyor. Tuşba’daki Molla Kasım, Ayasın ve Amik Sahilleri, Edremit ve Gevaş’taki sahiller ve kampları gibi birçok alanda ciddi sorunlar bulunurken her yıl bu alanlara akın eden vatandaşlar imkansızlığa ve mevcut durumu büyük tepki gösteriyor. Birçoğu şahıslar ve kurumlar tarafından kapatılan, vatandaşın çok azını kullanabildiği sahillerde hiçbir çalışmanın olmaması konusu eleştiri konusu olurken Şehrivan’a değerlendirmelerde bulunan vatandaşlar, daha duyarlı olunması gerektiğini söyleyerek, eksiklikler içinde yetkilere çağrı da bulundu.

EN GÜZEL SAHİLLERİ KURUMLAR VE ŞAHISLAR KAPATIYOR, GERİYE KALANLARDA HİÇBİR ŞEY YOK!

Edremit ve Gevaş sahilleri son dönemlerdeki kirlilik nedeniyle denize girmek için daha az tercih edilen yerler haline gelirken daha çok Tuşba sahilleri Van’ın gözde sahilleri arasında yer alıyor. Vatandaşlar Mollakasım, Ayanıs, Yeşilsu, Çitören gibi alanlara akın edip buralarda göl ile buluşmaya çalışıyor fakat burada da ciddi imkansızlıklar ile karşılaşıyor. Edreimt ve Gevaş’ta kurumların vatandaşa kapattığı alanlara giremeyen vatandaşlar, Tuşba’da da yazlık bölgelerindeki evlerin kendilerince kapattığı sahilleri kullanamıyor. Mavi Bayraklı plajda tüm hizmetleri alabilen vatandaşlar, tüm kentin akın ettiği bu alan dışında diğer alanlarda ise istenmeyen manzaralar ile karşılaşıyor. Sahili kullananların bırakıp gittiği çöpler, görüntü kirliliği ile birlikte bir bakım yapılmayan sahillerde duş, lavabo, giyinme odaları gibi maliyeti düşük ama temel ihtiyaçların eksikliğini yaşayan vatandaşlar yıllardır konuyla ilgili çağrı yapmasına rağmen yerel yönetimler bu konuda zayıf kalmaya devam ediyor.

KOCA ŞEHİRDE SADECE İKİ PLAJ VAR!

Van şehrinde birisi Tuşba Belediyesi, birisi Edremit Belediyesi eliyle yapılan iki plaj dışında plaj bulunmazken vatandaşlar aileleriyle ya da misafirleriyle denizle buluşacak alan bulamıyor. İki plaj yaz aylarında haftanın 7 günü büyük ilgi görürken, bunun dışında birçok noktada deniz ile buluşacak alanların olmaması kente gelen turistlerin ve misafirlerin de şaşkınlık yaşamasına sebep oluyor. Van’a gelen bir çok turist her seferinde hem kurumlar hem de özel işletmeler eliyle idare edilen plajların olması gerektiğini vurgulamaya devam ederken vatandaş da aynı konuda ses yükseltiyor.

SAHİLLERDE LAVABO VE GİYİNME YERLERİ ŞART!

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte aynı durum bir kez daha tartışılmaya başlerken, Şehrivan’a konuşan vatandaşlar bu sorunlar için bir kez daha çağrı yaptı. Sahillerdeki eksiklerinden söz eden Yusuf Bulut, Van Gölü sahillerinde lavaboların olmamasından dert yakındı. Bulut, “Van Gölü'ne akan kirliliği yanı sıra yaz ayları ile birlikte sahillere akın eden vatandaşların yaratmış olduğu kirlilikte korkunç düzeyde. Sahillerde piknik yapan vatandaş, piknik sonrası çöplerini dağıtıyor ve olduğu gibi bırakıyor. Buraları temiz tutmak bizim elimizde ama biz sadece kirletmeyi biliyoruz. Öte yandan sahiller düzgün değil ve hiçbir yerde elbisemizi değiştirecek yer bulamıyoruz. Bu göl farklı bir yerde olmuş olsaydı yatırımlar sürekli gündeme gelirdi. Ancak Van’da olduğu için de sürekli kirlikle gündeme geliyor. Yetkililere lavabo ve giyinmek için de birkaç yerin yapılması gerektiği konusunda çağrıda bulunuyorum. İnsanların en büyük ihtiyaçları olan yerler konusunda duyarsız kalmayalım. Yine buraya pikniğe gelen vatandaşların da çöplerini toplamalarını ve kaldıkları yerleri temiz tutmalarını istiyoruz” dedi.

HER SAHİL İÇİN DERT AYNI: KİRLİ, BAKIMSIZ VE İLGİSİZ!

Gevaş Çamlık DSİ Kampının kötü halde olduğunu dile getiren Berivan Özcan, şunları söyledi: “Van’da ailece gidilecek en güzellerden birisi olan Gevaş Çamlık DSİ Kampının durumu içler acısı. Eskiden halinden eser kalmamış ve berbat bir halde. Yetkilerin bu duruma bir el atması lazım ve bu kampın eski haline geri dönmesi gerekiyor. Ailecek sürekli gittiğimiz bir yer olan kampın en kısa zamanda eski haline dönmesini temenni ediyorum.” Tuşba civarındaki plajların durumuna Tayfun Çelik, “Mangalı yakmak için alan yok, milleti küçücük bir alana yığmışlar mangal yaksınlar diye çöpleri toplayan yok. Ağaçlar açıldığı günden beri hep aynı bakım yapılmıyor. Elbise değişim yerleri içler acısı ve insanlarımız o kadar duyarlı ki giyinme yerlerini lavabo niyetine kullanmışlar. Ortamı çok kötü banyo yerlerine girilmiyor. Oraya gelen insanlar da çöplerini olduğu gibi bırakıp gidiyorlar. Kimse bu yerlere sahip çıkmıyor. Bilinçsiz bir şekilde hor kullanıyorlar” ifadelerini kullandı.

SAHİLLERİN EKSİĞİ ÇOK, VATANDAŞLAR DA DUYARSIZ

Van Gölü kadar güzel bir gölün olmadığını vurgulayan Hakan Çelik, “Göl yılladır bakımsız. Etrafında ağaçlar yok denecek kadar az. Bu kadar muhteşem bir güzelliğe sahip olmamıza rağmen değerlendiremiyoruz. Yaz aylarında yüzmek için geldiğimiz sahiller çöpten geçilmiyor. Sahil demeye bin şahit lazım. Çünkü düzen yok, tuvalet yok, duş yeri yok, sahile yakın yerlerde market yok. Elbise değiştirme yerleri yok. Her yıl binlerce insanın tatil yapmak için geldiği sahilde bu ihtiyaçların tamamlanması gerekiyor. Buraya gelen insanlar buraların sahipsiz olduğunu görünce onlarda sahiplenmiyorlar. Çöplerini bırakıp gidiyorlar. İnsanların hem çöp hem de malzeme konusunda duyarlı olmaya çağırıyorum” şeklinde konuştu.

YILLADIR VAN GÖLÜ KİRLİLİĞİ KONUŞULUYOR

Sahillerin çöpten ve kirden geçilmediğini kaydeden Necmettin Şakiroğlu, şunları söyledi: “Van Gölü’ne ve Van’a bu kirli sahiller yakışmıyor. Duyarlı insanlar yine elinden geldiğince oraları temiz tutmaya çalışıyor ama sadece bir iki insanla olacak bir iş değil. Tüm vatandaşların ve tüm kurumların bu konuda duyarlı olması lazım. Van’ı turizm açısından en iyi yerlere getirecek değerlerden biri Van Gölü’dür ama bir türlü hak eden değer verilmiyor. Yıllardır kirliliğini konuşuyoruz ve muhtemelen daha çok konuşacağız. Çünkü çözüm odaklı çalışmalar başlatılmıyor ve insanlar da Van Gölü’nü sahiplenmiyor. Tabi, kirlilik dışında da ciddi anlamda eksiklikler mevcut. Van’da sahil yok sadece Van Gölü var. Çünkü sahili olan bir göl bu halde olmaz. Hiç kimse de Van’ımızın sahili var diye övünmesin.”

“SAHİLLERDE DURUM İÇ AÇICI DEĞİL”

En büyük ihtiyaç olan lavaboların olmamasını en büyük eksiklik olarak yorumlayan Vedat Seven, “Van Gölü’ne girmek için hangi sahile gidersiniz gidin en büyük ihtiyaç olan lavabolara ulaşmakta zorluk çekiyorsunuz. İnsanların akın ettiği sahillerde bu eksiklikler giderilmediği için özellikle ailece gelen insanlar da mağdur oluyor. Kadınların üstlerini değiştirecek alanlar bulunmuyor. Çöp desen had safhada. Çöp konteynerleri eksik olduğundan dolayı toplanan çöplerde ya hayvanlardan ya da rüzgârdan dolayı tekrar dağılıyor. Bu durumun çözülmesi içinde yetkilere çağrıda bulunuyoruz. Sahillerde durum pekte iç açıcı değil.” diye ekledi.

Editör: TE Bilisim