Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Ziraat Fakültesi Zeootekni Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Cemal Budağ, normal toprağa göre ürünleri 15 kat daha hızlı büyüten bir toprak çeşidi üretti. Evsel ve şehirsel atıklar ve kayaçlardan ürettiği toprağın Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklendiğini de belirten Budağ, bunun çiftçilere büyük katkılar sunacağını söyledi.


YYÜ Ziraat Fakültesi Zeootekni Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Cemal Budağ, yardımcısı Kübra Polat ile birlikte 1 yıldan bu yana sürdürdükleri çalışmalarını tamamladı. Torf, hayvan gübreleri, evsel ve şehirsel organik atıklar ile kayaçlardan yararlanarak yeni bir toprak çeşidi üreten Budağ, bu çalışmasını da Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na proje olarak sundu. Bakanlık tarafından desteklenmeye değer görülen bu yeni toprak türünü YYÜ Tekno Kent A.Ş. bünyesinde üretmeye başladı. YYÜ'de bulunan seralarda deneme üretimi yapan Budağ, sebzelerin normal toprak çeşidine göre 15 kat daha hızlı büyüdüğünü gözlemledi.

 

NORMAL TOPRAKTAN 15 KAT DAHA FAZLA VERİM

Ürettikleri toprağı almak ve piyasaya sürmek isteyen bir çok firmanın kendilerine teklif getirdiğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Budağ, “Toprağımız sebze ve meyveleri 15 kat daha hızla büyütüyor. Şu ana kadar da yaptığımız tüm çalışmalar bunun kanıtı. Bu toprak çeşidi ile YYÜ serasında domates, salatalık, patlıcan kabak gibi sebzeler yetiştirdik. Bu işlemi yaparken de normal toprakla da kıyaslama yaptık. Normal toprağa ekilen sebzeler, filizlenirken, ürettiğimiz toprakta aynı zaman içerisinde ekilen bitkiler ise sebze vermeye başladı. Gözle görülebilir oranda hızlı büyüme var. Bu toprak, hem seralarda, hem de tarlalarda rahatlıkla kullanıla bilinir. Bu toprağımızın çiftçilerimize büyük katkı sağlayacağına inanıyorum.” Dedi.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ORHAN AŞAN

Editör: TE Bilisim