Geçtiğimiz haftalarda yayınlanan Valiler Kararnamesi ile Van’a gönderilen Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu Van’a geldi. Pazar günü Van’a gelen ve gelir gelmez ayağının tozuyla PKK’nın şehit ettiği Aydın Ahi’nin taziyesine katılan Vali Zorluoğlu, dün itibariyle göreve başladı. Zorluoğlu, Van’daki ilk gününde hemen gazetecilerin karşısına geçip Van’a dair önemli açıklamalar yaptı. Van’a, çalışma tarzına ve yapacaklarına dair değerlendirmeleri ile ‘hızlı’ bir tempo ile çalışacağının işaretini veren Vali Zorluoğlu Van’ın bekleyen konuları için de ‘işler devam edecek’ dedi. Van’ın sorunları için dersine iyi çalışan Zorluoğlu sorunları tek tek sıraladı, “Önceden başlanmış ve yürütülmekte olan çalışmaların aynı titizlikle takip edileceğini de ifade etmek isterim. Bu kapsamda; İlimizin gündeminde olan; Van Çevre Yolu, OSB Lojistik Üssü, Yeni Şehir Stadyumu, Atıksu Arıtma Tesisi, Kent İçi Ulaşım Mastır Palanı ve Hafif Raylı Sistem, Mevcut Katı Atık Tesisinin Rehabilitasyonu ve Yeni Katı Atık Tesisi Yapımı. Yeni Hükümet Konakları ve Emniyet Hizmet Binaları Yapımı, Cazibe Merkezi Programı Kapsamında Başlayacak Yeni Yatırımlar, il merkez ve ilçelerimizin yol, kanalizasyon vb. alt yapı eksiklikleri gibi çalışmaları başlatmak ve başlamış olanları da süratle tamamlamak için var gücümüzle çalışacağız.”

 

Geçtiğimiz haftalarda yayınlanan Kararname ile Van'a atanan Elazığ eski Valisi Murat Zorluoğlu bugün itibariyle resmen göreve başladı. Göreve başlar başlamaz gazeteciler ile bir araya gelen Zorluoğu önemli değerlendirmelerde bulundu. Van’la ilgili dersine iyi çalışan Zorluoğlu Van’da uzun zamandır çözülmeyi bekleyen sorunları sıraladı. Projelerin hayata geçirilmesi için, “Ben Karadenizli bir idareci olarak bürokrasinin yavaş hareket etmesini seven biri değilim” dedi ve söz verdi. Önceki Vali İbrahim Taşyhapan’a nazaran Van basını ile sürekli görüşeceğini söyleyen Zorluoğlu şunları söyledi: “İletişim konusunda hiçbir sorun olmayacak. Basın mensuplarımız ile aylık toplantılar yapacağız.”

 

 

ZORLUOĞLU: MÜCADELE DEVAM EDECEK

Valilik önünde vali yardımcıları, ilçe kaymakamları ve kurum amirlerince karşılanan Zorluoğlu daha sonra Valilik Toplantı Salonun basın mensuplarıyla bir araya geldi. Burada konuşan Vali Zorluoğlu ilk olarak şunları söyledi: “Sözlerimin başında, alçak bir terör saldırısı neticesinde şehit olan ve dün ebediyete uğurladığımız Özalp İlçesi AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı Aydın Ahi kardeşime Allah’tan rahmet, ailesine ve milletimize başsağlığı diliyorum. Bu vesileyle başta PKK ve FETÖ olmak üzere,  terör örgütleri ve teröristlerle mücadelenin öncelikli görev alanlarımızın başında olacağını ve halkımızın huzur ve güvenini tesis etmek amacıyla ilimizde tek bir terörist kalmayıncaya kadar da bu mücadelenin kararlılıkla devam edeceğini buradan ifade etmek istiyorum.”

 

 

GAKKOŞLAR’DAN VAN’A SELAM GETİRDİ

Elazığ’dan selam getirdiğini söyleyen Zorluoğlu, “Yine, bir önceki görev yerim olan Elazığ’dan Gakkoşların Vanlı Gardaşlarına gönderdikleri selam ve muhabbetlerini sizlerin vasıtasıyla Vanlı kardeşlerime iletiyorum. Ülkemizin önemli merkezlerinden biri olan, bölgesinin lideri kadim şehir Van’a Vali olarak atanmaktan çok büyük onur duyuyorum. Bu vesileyle beni bu göreve layık gören başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımız olmak üzere, Hükümetimize şahsıma duydukları güven için şükranlarımı sunuyorum. Yeni görevimin ilimiz ve şahsım için hayırlara vesile olmasını Yüce Mevla’dan niyaz ediyorum.” İfadelerini kullandı.

 

 

“GÜLER YÜZLÜ BİR YÖNETİM OLACAK”

“Millete hizmet etmek,  büyük bir onurla birlikte çok önemli sorumlulukları da beraberinde getirmektedir.” Diyen Zorluoğlu konuşmasına şöyle devam etti: “Bu sorumlulukların bilincinde olarak, yönetimde temel yaklaşımımız eşrefi mahlûkat olan insanı merkeze alan, hukuk, adalet ve hakkaniyet ölçülerine sıkı sıkıya bağlı, hesap verebilen, katılıma açık, toplumumuzun bütün kesimlerini kucaklayan, güler yüzlü bir yönetim olacaktır. Yönetim geleneğimizin önemli bir unsuru olan istişareye açık olacak, sorunları mutlaka taraflarıyla konuşarak, görüşerek çözme gayreti içerisinde olacağız.”

 

 

ZORLUOĞLU: MAKAMDA OTURAN DEĞİL...

Makamda ve koltukta oturan bir vali olmayacağını söyleyen Zorluoğlu, “Makamda oturan değil, daha çok alanda, sahada,  vatandaşımızın arasında olmaya özel önem vereceğiz. Özellikle devletin desteğine ve şefkatine daha çok ihtiyaç duyan şehit aileleri ve gazilerimiz, fakir vatandaşlarımız, kimsesiz-yetim çocuklarımız, biçare kadınlarımız, , engellilerimiz ve yaşlı insanlarımızla bizleri daha çok bir arada göreceksiniz. Ayrıca, nüfusunun büyük bölümü gençlerden oluşan ilimizde, çocuklarımız ve gençlerimiz için özel projeler hayata geçirecek ve onların geleceğe daha umutlu ve güvenle bakmalarına destek olacağız.” Dedi.

 

 

“VAN’I 2023 BİRLİKTE HAZIRLAYACAĞIZ”

“Van’ı 2023 Türkiye’sine birlikte hazırlayacağız” diyen Zorluoğlu şöyle devam etti: “Eğitimden sağlığa; güvenlikten ulaşıma; altyapıdan tarıma, ekonomik büyümeye; gençlik hizmetleri ve spordan turizme; sosyal yardım ve hizmetten çevrenin korunması ve sürdürülebilir kalkınmaya kadar tüm alanlarda Van ilinin daha ileriye taşınması için var gücümüzle atanmış gibi değil adanmış gibi çalışacağız. Bölgesinin lideri olan ilimizi daha yaşanabilir bir marka şehir yapma yolunda sayın milletvekillerimiz başta olmak üzere belediyeler, adli ve askeri kuruluşlar, üniversite,  meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, kanaat önderleri ve basın ve medya kuruluşları sürekli beraber çalışacak ve Van’ı 2023 Türkiye’sine birlikte hazırlayacağız.”

 

 

YENİ VALİ VAN DERSİNE İYİ ÇALIŞTI

Van’ın sorunları için dersine iyi çalışan Zorluoğlu sorunları tek tek sıraladı, “Önceden başlanmış ve yürütülmekte olan çalışmaların aynı titizlikle takip edileceğini de ifade etmek isterim. Bu kapsamda; İlimizin gündeminde olan; Van Çevre Yolu, OSB Lojistik Üssü, Yeni Şehir Stadyumu, Atıksu Arıtma Tesisi, Kent İçi Ulaşım Mastır Palanı ve Hafif Raylı Sistem, Mevcut Katı Atık Tesisinin Rehabilitasyonu ve Yeni Katı Atık Tesisi Yapımı. Yeni Hükümet Konakları ve Emniyet Hizmet Binaları Yapımı, Cazibe Merkezi Programı Kapsamında Başlayacak Yeni Yatırımlar, il merkez ve ilçelerimizin yol, kanalizasyon vb. alt yapı eksiklikleri gibi çalışmaları başlatmak ve başlamış olanları da süratle tamamlamak için var gücümüzle çalışacağız. Bunlara ilaveten ilimizin güçlü olduğu alanları öne çıkararak, yerel ve bölgesel kalkınma perspektifiyle her alanda yeni ve uygulanabilir projeler hazırlayıp uygulama gayreti içerisinde olacağız.”

 

 

ZORLUOĞLU: VAHİM BİR HADİSEDİR

Açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zorluoğlu ilk olarak Özalp’te yaşanan saldırıyla ilgili soruyu cevapladı. Zorluoğlu, “Biliyorsunuz Özalp’te şehit olan kardeşimizi dün bir törenle rahmeti rahmana uğurladık. Sayın İçişleri Bakanımızda camideki cenaze namazına ve akabinde defin, taziye bölümüne katıldılar. Vahim bir hadisedir. Sivil vatandaşlara yönelik olması bu olayın vahimiyetini daha da arttırmaktadır. Az önce de söyledim Terörle mücadele, teröristle mücadelede buradaki görev süremiz içinde en öncelikli konularımızdan bir tanesidir. Halkımızın gerek şehirde gerekse mahallelerimizde gerekse de kırsal ve mezralarımızda huzur ve güven içerisinde yaşamasını tesis etmek devlet olarak bizim en öncelikli görevimizdir. Bu görevi yerine getirme konusunda da üzerimize düşen her türlü görevi yerine getireceğiz.” Şeklinde konuştu.

 

 

“FAİLLERİ ADALET ÖNÜNE ÇIKARACAĞIZ”

Saldırının faillerini adalet önüne çıkaracaklarını söyleyen Zorluoğlu şunları söyledi: “O menfur saldırı da Aydın Ahi kardeşimiz hayatını kaybetti. Kendisine bir kez daha rahmet diliyoruz. Olayın faillerinin yakalanması için gerek emniyet gerek jandarma birliklerimiz yoğun bir çaba içerisindeler. Bu tür saldırıları gerçekleştirenlere bunun mutlaka hesabı sorulacak ve sorulmuştur. Geçmişte olduğu gibi bugünde bu devam edecek. Biz kısa zamanda failleri yakalayıp adalet önüne çıkaracağız.”

 

 

“BÖLGEYİ TERÖR BELASINDAN KURTARACAĞIZ”

Çaldıran saldırısı ve bölgede sorunlarla ilgili konuşan Zorluoğlu, “Çaldıran’da dün gece maalesef terörle mücadele de 2 güvenlik korucumuz yaralandı. Bunlardan bir tanesi hastaneye kaldırılması ve tüm müdahalelere rağmen şehit olmuştur. Kendisine Allah’tan rahmet ailesine ve milletimize başsağlığı diliyoruz. Diğer yaralı kardeşimizin tedavisi devam ediyor. Biraz sonra kendisini hastane de ziyaret edeceğiz. Terörle mücadele şehit ve gazi verme kaçınılmaz oluyor zaman zaman. İnşallah bundan sonra da olmaz. Allah’ın izni ve kahraman güvelik korumalarımızın ve korucularımızın çabalarıyla inşallah bu ülkeyi, bu bölgeyi terör belasından kurtaracağız.” Dedi.

 

 

ELAZIĞ’DA GAKKOŞ, VAN’DA GARDAŞ

Elazığ ile Van’ın kardeş şehirler olduğunu söyleyen Vali Zorluoğlu şöyle devam etti: “Doğusuyla Batısıyla memleket bizim. Bu topraklar hepimizin ortak malı. Biz bu topraklarda kadimden beri yaşıyoruz. Gerçekten ülkemiz batısıyla doğusuyla bir kardeşlik hukuku içerisinde devam edecektir. Bu bakımdan Elazığ’da, Van’da aynı bölgenin 2 ilidir. Arada 500 kilometrelik bir mesafe var ama bu 2 şehir 2 kardeş şehirdir. Ben buna vurgu yaparak sosyal medya bir mesaj yayınlamıştır. Gakkoş’ta Gardaş demektir esasında. Elazığlılar kendilerini Gakkoş olarak tanımlıyorlar, Vanlılar ise kendini Gardaş olarak tanımlıyorlar. O ilde çalışmış ve bugünde bu ilde olan bir kardeşiniz olarak Gakkoşlar ile Gardaşları bu mana da özdeşleştirdim. Ben Van’da da çok güzel insanların olduğunu biliyorum. İnşallah burada da Vanlı gardaşlarımızla beraber huzurlu ve onların hayatlarını kolaylaştıracak çalışmalara imza atarak yolumuza devam edeceğiz.”

 

 

ZORLUOĞLU İLK İŞ VAN’I GEZDİ

İlk kez Van’a geldiğini söyleyen Zorluoğlu aracıyla Van’ı gezdi. İlk görüşünde Van’la ilgili gözlemlerini paylaşan Zorluoğlu, “Van’ı dün akşam gezdim. Şehir merkezi ve Edremit’i dün akşam gezme imkânım oldu. Benim bölgede hizmetim çok. Ben Bingöl’de kaymakamken de görev yaptı. Genç tarihinde en fazla görev yapan kaymakam olarak halen kayıtlarda duruyorum. Van’ı dün sabah gördüm. Akşamda araçla bir gezdik. Sosyal yaşamı ve vatandaşların durumunu bu şekilde gözlemleme durumumum oldu. İnşallah daha yakından tanıyacağız. Van çok güzel bir şehir. Uçaktan gelirken şehri yukardan görme imkânımda oldu. Vangölü Van’a çok olumlu bir görüntü katıyor. İlk görüşüm bu oldu. Eşimin ve çocuklarımla birlikte buraya geldik. İnşallah bu birlikteliğimiz daha da gelişerek büyür.” İfadelerini kullandı.

 

“YEREL YÖNETİCİLİĞE UZAK DEĞİLİM”

Van’a Vali olarak atanan Zorluoğlu ayıca Van Büyükşehir Belediyesi’ne de başkan vekilliği yapacak. Başkan Vekilliğiyle ilgili de konuşan Zorluoğlu şunları dile getirdi: “Van Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekilliğine de İçişleri Bakanlığımız tarafından görevlendirildik. Ben mesleki kariyerime yaklaşık 9 yıl içişleri bakanlığı mali idareler genel müdürlüğünde şube müdürlüğünde başlayarak çeşitli görevlerde yaptı. Yerel yönetim mevzuatının 2004 yılında 2012 yılına kadar hazırlanma süresinin içine aktif bir şekilde katıldım. Dolayısıyla yerel yöneticilik ve belediyecilik hizmetlerini o mana da yabancısı değilim. Yine 2012 yılı ile 2015 yılları arasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığında birkaç görevde bulundum. İnşallah hem mülki idare meslekinin kazandırdığı deneyim hem de az önce bahsettiğim bakanlıklardaki görevlerin neticesinde elde ettiğim bilgi ve deneyimlerimi burada siz değerli Vanlı hemşerilerim için kullanma arzusu içindeyim.”

 

 

ZORLUOĞLU’NDAN VANSPOR’A DESTEK SÖZÜ

Vanspor’a destek olacağını söyleyen Zorluoğlu, “İlimizin demografik yapısına bakıldığında genç nüfusun yüksek oranda olduğunu görüyoruz. Gerçekten Türkiye ortalamasının çok üzerinde olan bir genç nüfus var. Genç nüfus denildiği zaman akla ilk olarak spor geliyor. Spora yabancı değiliz. Ben kendimde sporu seven ve aktif spor yapan bir kişiyim. Daha önce görev yaptığımız ilde de Elazığspor’la 2 yıl boyunca yakından ilgilenmeye gayret ettim. Tabi profesyonel futbol doğrudan devletin destekleyeceği bir alan değil. Ancak bunun birlikte hiçbir vali ve belediye başkanının ben burayla ilgilenmiyorum deme lüksü yok. Elbette ki Van Büyükşehir Belediyespor ile de yakında ilgileneceğiz. İnşallah kısa sürede yönetimi bizi ziyarete gelir. Futbol takımları illerin sosyal hayatı ve gençleri için önemlidir. Bende bunu çok önemsiyorum. İnşallah bu anlamda elimizden geleni yapacağız. Van Belediyespor’un yanında olacağımızı söylemek isterim.” Dedi.

 

ZORLUOĞLU: VAN İLE GURUR DUYDUM

Van’ın güzel bir şehir olduğunu söyleyen Vali Zorluoğlu, “Ben bir kere yapılanların hakkını teslim etmekten yanayım. Van şehrine dışardan gelmiş birisi olarak, Doğu Anadolu Bölgesi’nde Van gibi bir şehrin olmasından ben gurur duydum. Devlet depremden sonra buraya yatırımlar yaptı. Van’da çok önemli yatırımlar yapılmış. Burada emeği geçenlere teşekkür ederim. Bardağın dolu tarafından bir bakmamız gerekiyor. Sonra boş tarafından da görmemiz gerekiyor. Eksiklikler var mı? Var. Bu eksikler bitecek mi? Bu bitmez. Van’da bahsedilen projeler biter. Ancak bunlar bittikten sonra sürekli gelişim olduğu için yeni projeler istenir.” Sözlerine yer verdi.

 

“YAVAŞ HAREKET ETMESİNİ SEVMEM”

Yapılacak ve yapılması planlanan projelerde hızlı davranacağını dile getiren Zorluoğlu şöyle devam etti: “Projelerde gecikme olmuş olabilir. Bunlar büyük projelerdir. Hemen bugün ya da yarın olabilecek projeler değil. Biraz sabretmek gerekiyor. Ben size şunun garantisini verebilirim. Van’ın faydasına olacak bu tür projelerin hayata geçmesi için hem siyasi anlamda hem bürokratik anlamda atılması gereken adımları kısa sürede atarız. Ben Karadenizli bir idareci olarak bürokrasinin yavaş hareket etmesini seven biri değilim. Her şey inşallah daha çabuk olur ve bu hızla projelere inşallah yansımış olur.”

 

 

ZORLUOĞLU: BASINLA BİR ARAYA GELECEĞİZ

Basın mensuplarıyla bir araya gelmesi sorusunu da cevaplayan Zorluoğlu, “Ben Elazığ’daki usulümü burada devam ettireceğim. Biz Elazığ’da 1 ya da 2 ayda bir basın temsilcileri ile bir araya geliyorduk. Böyle toplantı salonlarından ziyade daha rahat ortamlarda bir araya geliyorduk. Akşam yemeği ya da kahvaltı ortamlarında bir araya geliyor ve şehrin sorunlarını konuşuyorduk. Yapabildiklerimizi anlatıyor yapamadıklarımızı sizlerden dinliyorduk. Eleştiriye açığız. Netice de sizler kamuoyu adına görev yapıyorsunuz. Dolayısıyla basının iyi takip etmesi gerekiyor. Hakkaniyetli eleştiri ben en çok sevdiğim eleştiri tarzıdır. Yapabileceklerimiz ve çeşitli nedenlerden dolayı yapamayacaklarımız olacak. Yapabildiklerimizi görmenizi rica ederim. Yapamadıklarımızı eleştirebilirsiniz bizde neden yapamadığımızı size anlatırız.” Dedi.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL / MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim