ŞEHRİVAN HABER: MEHMET ALİ EKİNCİ-NECMETTİN DURSUN

Dijital dönüşümün hız kesmeden devam ettiği, gazeteciliğin farklı bir yöne evrildiği süreçte Yerel Medya’nın en büyük destekçisi olan Basın İlan Kurumu Van’da önemli bir toplantı düzenledi. Ev sahipliğini Van’ın yaptığı toplantı ile yerel medyanın dijital dönüşüm süreçleri ve daha birçok konuyu masaya yatırıldı.

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı ile birlikte Van'da iki gün sürecek bir toplantının startını veren Basın İlan Kurumu bölge gazetecilerini kentte bir araya getirdi. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Rıdvan Duran, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdür Yardımcısı Cavit Erkılınç, BİK Servis müdürleri ve BİK Van Şube Müdürlüğü ile yerel basın temsilcilerinin katılımıyla başlatılan program dün start aldı.  Yerel medya buluşmasında Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray açılış konuşmalarını yaptı. Program kapsamında Bitlis, Hakkâri ve Muş’tan gelen basın temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşirken açılış konuşmalarında yerel medyanın önemine, kentlerdeki pozisyonuna ve bu rolün dijital dönüşüm ile internet ortamına da taşınmasına değinildi.

ULUÇAMLIBEL: BÖLGEDEKİ TECRÜBELER OLDUKÇA ÖNEMLİ

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı ve Basın İlan Kurumu’nun birlikte organize ettiği Yerel Basın Buluşması, Yapısal ve Dijital Dönüşüm Sürecinde Yerel Gazeteler adlı buluşma Van’da start aldı. Van ve bölge illerinden gazetelerin katıldığı ve içerisinde eğitimlerin de yer aldığı programın startı dün itibariyle verildi. Programın açılış konuşmasına Basın İlan Kurumu Van Şube Müdürü Mevlüt Uluçamlıbel yaptı. Konuşmasında bu programın önemine değinen Uluçamlıbel, “Müdürlüğümüz bu bölgeye büyük önem veriyor. Bölgedeki gazetecilerin en az tecrübeye sahip isminin bile 10-15 yıllık bir tecrübesi var. Bu tecrübenin Türkiye genelinde çok etkili olması gerektiğini düşünüyorum. Gazetecilerle de bu noktada sürekli istişarelerde bulunduk. Bu sürecin sonunda da DAKA ile böylesi bir program organize ettik.” Dedi.

GÜRAY: VAN BİR ASKI AŞKIN BİR YEREL BASIN TECRÜBESİNE SAHİP

Ardından konuşan toplantının paydaşlarından Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray ise yerel gazetelerin önemine vurgu yaptı. “2009 yılından bu yana bölgemizde faaliyet gösteren DAKA olarak birçok alanda bölgemizin sorunları çözmek için projeler ürettik, üretmeye de devam ediyoruz. Bu kapsamda bölgedeki beşeri sermayenin geliştirilmesi amacıyla BİK ile yürüttüğümüz bu programın yerel basın için hayırlı olmasını diliyorum.” Diyen Güray, ardından gazeteciliğin önemine şu sözler ile değindi: “Bilindiği gibi basın kuruluşları sadece haber veren kuruluşlar değildir. Yerel unsur ve sorunları öne çıkaran, haberleri ile kurumları öne çıkan, kamuoyu oluşturan, katılımcı demokrasinin gelişmesine katkı sağlayan iletişim araçlardır. Bugünkü toplantıya ev sahipliği yapan Van, bir asrı aşkın bir yerel basın tecrübesine sahiptir. Hepinizin bildiği gibi teknoloji her geçen gün gelişiyor. Bu gelişmenin en bariz örneği dünyadaki en büyük 10 şirketten 6’sının bu süreçte ortaya çıkmış olmasıdır. Bu değişime ayak uydurmayanlar yok olmaya mahkumdur.”

GÜRAY: BU PROJEYLE YEREL BASIN DİJİTAL MECRALARDAN PAY ALACAK

“Bu gelişimle birlikte yazılı basın olumsuz etkilenmektedir. Belli başlı sorunlarla birlikte bilginin dolaşımı da yeni problemler yaratmıştır. Yazılı basın anlamındaki tiraj düşüşü yerel basın için sorun oluşturmakta. Yerel basının dijitalleşme sürecine entegre olmasını hedefleyen bu program yerel basında pay alması için planlanmıştır. Bitlis, Muş, Hakkari ve Van için geliştirilen bu kapasite geliştirme ve dijitale geçişteki sürecin oluşmasında yer aldığımız için memnuniyetlerimi dile getirmek istiyorum.”

DURAN: ŞEHİRLERİN SORUNLARINI ÜST MAKAMLARA TAŞIYAN EN ÖNEMLİ TEMSİLCİLERİ YEREL GAZETELERDİR

Güray’ın ardından Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran, bir konuşma gerçekleştirdi. Yönetimi ile birlikte Van’a kalabalık bir ekip ile gelen Duran, Van’da olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Duran, konuşmasında; “Yüzyıllarca birçok uygarlığa ve devlete ev sahipliği yapmış, kaleler şehri güzel Van’ımızda bulunmanın onurunu yaşıyorum.  Biz yerel basınımızı şehrimizin kılcal damarlarına kadar girebilen, yerel demokrasinin ana unsurları olarak görüyoruz. Haber ajansları gelişmiş olabilir fakat ulusal mecralarda bu haberlerin birçoğu ilgi görmüyor. Yerel mecralarda ilgi görüyor. İşte bu yüzden yerel medya kıymetli ve önemlidir. Şehirlerin sorunlarını üst makamlara iletecek en önemli kalemler yerel basın temsilcileridir.”

“SON 10 YILDA BÜYÜK DÖNÜŞÜMLER YAŞANDI”

Son dönemlerdeki dijital dönüşüm, pandemi gibi birçok değişime vurgu yapan Duran, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Yaşadığımız dönem, son 10 yıl teknolojinin gelişmesi, sektörleri bizim sektörü de etkiledi. Bu anlamda çok olumlu etkiler var. Fotoğraf makinelerinin çekemediği görüntüleri çeken telefonlar var. Haberi anında dönüştüren cihazlar var. Fakat beraberinde birçok sektöre olduğu gibi birtakım dönüşümler de getirdi bu süreç. Sosyal medya dediğimiz mecralar ortaya çıktı. Yerel basının temsilcileri de bu dönüşüme ayak uydurması gerekiyor. Bizler de bu programlarımızı bunun için yapıyoruz. Bunu pandemi süreci boyunca da yaptık, yapmaya da devam ediyoruz.”

YEREL GAZETELER İNTERNET MECRASINDA DA GÜÇLÜ OLMALI!

“Biz istiyoruz ki gazetelerimizin web sayfaları, haber siteleri bu şehirde en çok takip edilen siteler olsun. İnternet haberciliğinin en kötü yanı en güvensiz mecra olması. Maalesef olumsuz ve yalan haber doğru haberden daha hızlı yayılabiliyor. Ama gazetelerin kültüründe haber doğrulama var. Eğer sizin siteleriniz internet haberciliğinde de önde olursa doğru haberler, rafine haberler halka daha rahat ulaşmış olur. Bu süreçte hem gazetelerimizi çıkaracağız hem de internetteki varlığımızı da sürdürmüş olacağız.”

VALİ BİLMEZ: GAZETECİLERİN VAN’DA BULUŞMASI ÖNEMLİ

Programda konuşan son isim, Van Valisi Mehmet Emin Bilmez oldu. Toplantının Van’da düzenlenmesinin kent için önemli olduğu vurgusunu yineleyen Bilmez, şu ifadelere yer verdi: “Basın İlan Kurumu Genel Müdürü’nün bölgedeki gazetecilerle bir araya gelip onları dinlemesi, talepleri duyması bizim arzuladığımız bir şeydi. Bundan dolayı çok memnuniyet duyduğumu dile getirmek istiyorum. İnanıyorum ki bu gazetecileri de motive edecektir. Ayrıca bölge olarak birlikte hareket edebilmemiz, bir araya gelmemiz noktasında da önemlidir. Sorunlarımız da problemlerimiz de benzerdir. Bu anlamda bir ağız birliği yapmamız zorunluluğunu öne çıkıyor.”

“GAZETECİLERİN ÖNEMLİ SORUMLULUĞU VAR”

Ardından yerel gazetelerin önemine, gazeteler eliyle yaratılan algıya vurgu yapan Bilmez, “Yalan haberin alıcısı çoktur. Ama bizim kendi ayağımıza da sıkmamamız lazım. Bakın buraya bir öğretmen atandığında annesi Van’a atandığı için ağlıyordu. Biz öğretmenlerimizi ziyaret edip ailelerini getirmeleri gerektiğini söylüyorduk. Ama gelip gördükten sonra kaygılarının bertaraf olduğunu gördük. İşte bu olumsuz algıyı medyada oluşturan, bölgeyi hep problemlerle anmaya neden olan gazetecilikten vazgeçmek lazım. Gazeteciler kamunun görmeyen gözü, işiten kulağıdır. Gazetecilerin gördüklerinizi karar alıcıları aktarmada da bir sorumluluğunuz var. Bu noktada bölgedeki sorunların da farkındasınız.” Dedi.

“BÖLGEDEKİ YAPIYI GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURMAK LAZIM”

Bilmez konuşmasında son olarak bölgenin ve kentin aile ve sosyolojik yapısına da vurgu yaparak gazetecilerin hassasiyet ile davranması konusunda ricada bulundu. Bilmez konuyla ilgili olarak: “Toplumu ayrıştıran değil birleştiren kesimler olmanız lazım. Eksiklikleri dile getireceğiz ama bölgedeki feodal yapıyı, rekabet duygusuyla oluşan süreci göz önüne alacağız. Bölgede en küçük seçimden büyüğüne kadar insanları birbirine kırdırma gibi süreçler de var. Bunun da farkındayız. Van bölgeye göre bir kaliteye sahip olsa da bunu daha yukarı taşımamız lazım. Bölgenin, ülkenin menfaatini her şeyin üstünde tutmamız lazım. Bizim gibi düşünmeyen, yaşamayan herkese de saygı duymamız gerekiyor. Bu vesileyle bu toplantının kentimizde yapılması noktasında da teşekkür ediyorum. Burada çok köklü gazeteler ve gazeteciler var. Önemli isimler var. Bu toplantının burada olması, burada birtakım kararlar verilmesi biz yöneticiler için de oldukça yol gösterici olacaktır.” İfadelerine yer verdi.

DİJİTAL DÖNÜŞÜM EĞİTİMLERİ BÖLGEDEN GAZETECİLERİN KATILIMIYAL BAŞLADI

Konuşmaların ardından iki gün boyunca sürecek olan eğitimler start aldı. ‘Yapısal ve Dijital Dönüşüm Sürecinde Yerel Gazeteler’ adlı toplantıda iki gün boyunca yerel gazetelerin ekonomik sorunlarının yanı sıra yetişmiş personel azlığı, teknolojik altyapı yetersizliği, mesleki ilke ve politikaların yıpranması, niteliksiz içerik üretimi, reklam potansiyelinin diğer mecralara yönelmesi gibi yapısal birçok ortak soruna dair görüş ve çözüm önerilerini konuşulacak ve gazeteciler dijital dönüşüm sürecinde önemli isimlerin tecrübelerinden faydalanacak.

Editör: TE Bilisim