Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ferzende İdiz, yılbaşında Müslümanların Noel maksadıyla kutlama yapmasının haram olduğunu söyledi. İdiz, “Ben sadece yılbaşını kutluyorum diyen Müslümanlara da bakıyorsunuz çam ağacı süslüyor, Noel Baba denilen şahsın giysileri gibi giysiler giyiyor, hindi kesiyor bunun yanında içki, kumar gibi şeyleri de ekliyor. İşte böyle yaptığı zaman bu haram oluyor.” Dedi.

Yılbaşı kutlamaları ile açıklamalarda bulunan YYÜ İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ferzende İdiz, Noel ile Yılbaşını ayırmak gerektiğini söyledi. Noel'in Hristiyanların bir dini bayramı olduğunu söyleyen İdiz, bir Müslüman’ın Noel maksadıyla bir kutlama yapmasının haram olduğunu söyledi. Yılbaşının yeni bir yılın başlangıcı olduğunu söyleyen İdiz, Müslümanların Noel ile alakası olmadan sadece 'yeni yılını kutluyorum' demesinin haram olmadığını hatta dua yerine geçtiğini söyledi.

‘MÜSLÜMAN GİBİ YAŞAMALIYIZ’

Müslümanların Müslüman gibi yaşaması gerektiğini de belirten İdiz, “Peki Müslüman ne yapmalı? Doğrusunu isterseniz her gece ne yapıyorsa onu yapmalı. Ben sadece yılbaşını kutluyorum diyen Müslümanlara da bakıyorsunuz çam ağacı süslüyor, Noel Baba denilen şahsın giysileri gibi giysiler giyiyor, hindi kesiyor bunun yanında içki, kumar gibi şeyleri de ekliyor. İşte böyle yaptığı zaman da haram oluyor. Bir Müslüman’ın birine 'yeni yıl hayırlı olsun' derse bunda bir sakınca yoktur. Çünkü bu Noel'le bir alakası olmayan yeni yılın bütün insanlığa bereket temennisidir ki dua yerine de geçer. Bir insan hem Müslüman hem de Hıristiyan olamaz. Bu insanlığa da yakışmaz. Bir insan farklı bir dine mensup olabilir hatta ataist olabilir ancak ne ise o şekilde gözükmesi insanlığın gereğidir. Dinde zorlama yoktur. Kimse kimseye neden bu dindensin dememeli. Ancak Müslüman ise Müslüman gibi yaşamalı.” Dedi.


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim