ŞEHRİVAN HABER: Her yıl onlarca canın umut yolculuğunda hayatını kaybettiği Van’da, insan kaçakçıları umut yolcularının umutlarını çalmaya devam ediyor. Son yıllarda yaşanan ölümler nedeniyle Türkiye’nin en büyük mülteci mezarlığına dönen kentte tüm mücadelelere rağmen insan kaçakçıları bir kez daha 12 kaçağın feci şekilde can vermesinin müsebbibi oldu.

Son dönemlerde mülteci ölümleri, büyük kazalar, sınırlardaki ölümler gibi haberlerle sıkça gündeme gelen Van’da önceki gün yine büyük bir kaza yaşandı. Yıllardır verilen mücadeleye rağmen İran sınırından büyük kaçak girişin yaşandığı Van’da mültecileri taşıyan bir minibüs Muradiye İlçesi yakınlarından kaza yaptı. Daha önce yaşanan diğer kazalarda olduğu gibi onlarca insanı bir minibüse dolduran gözü dönmüş kaçakçıların sebep olduğu kazada 12 kişi öldü 20 kişi yaralandı. Ölen 12 kişiden 6 mülteci feci şekilde yanarak araç içinde can verirken kazaya karışan araç kaza sonrası bir demir yumağına döndü. Yaşanan feci kaza Van Valiliği’nden de açıklama gelirken kazada kaçak geçişin organizatörlüğünü yapan şahsında da öldüğünü duyurdu. Yine onlarca cana mal olan kaza yürekleri burkarken, kaza son dönemlerde Van’daki yüksek ölümlü kazalar arasında yerini aldı. Mülteci ölümler ile sürekli gündeme gelen ölümlere rağmen Van’a İran üzerinden geçişler aralıksız sürerken özellikle Afganistan’dan Türkiye’ye ve Van’a doğru kaçışlar ülkedeki ortamın gerilmesi sonrası hız kesmeden devam ediyor.

UMUT YOLCULUĞU YİNE ÖLÜMLE BİTTİ!

Göçmen akışının hız kesmeden Van’a aktığı son yıllarda Van büyük bir kazanın daha yaşandığı yer oldu. Muradiye ilçesinde kaçak mülteci taşıyan minibüsün kaza yapması sonucu 6'sı yanarak olmak üzere 12 kişi hayatını kaybederken, 20 kişi de yaralandı. Edinilen bilgiye göre kaza, ilçeye bağlı Yumaklı Mahallesi'nde meydana geldi. Özalp istikametinden geldiği ileri sürülen 65 ER 186 plakalı minibüs, Yumaklı Mahallesi'ne geldiğinde sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu şarampole yuvarlanması yanmaya başladı. Mahalle sakinlerinin haber vermesi üzerine jandarma, 112 Acil Servis, Van Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), Ulusal Medikal Kurtarmak Ekibi (UMKE) ve Van Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Bakanlığı'na bağlı Muradiye İlçe Grup Amirliği ekipleri sevk edildi.

12 KİŞİNİN 6’SI FECİ ŞEKİLDE YANARAK CAN VERDİ!

Jandarma, bölgede geniş güvenlik önlemleri alırken, itfaiye bir taraftan yangına müdahale ederken, sağlık ekipleri de bir taraftan yaralılara müdahale etti. Kazada 6'sı yanarak can verirken toplam 12 kişi hayatını kaybetti. Kazada yaralanan 20 kişi ise Van, Muradiye ve Erciş ilçesinde tedavi altına alınırken, minibüs hurda yığınına döndü. Kaza ihbarını alan Van İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit, Muradiye Kaymakamı Erkan Savar ve Muradiye İlçe Jandarma Komutanı Yarbay Evren Kaptan olay yerine gelerek görevlilerden bilgi aldı. Olayla ilgili geniş çaplı soruşturma başlatıldı.

ORGANİZATÖR DE KAZADA HAYATINI KAYBETTİ!

Kaza kentte büyük yankı oluştururken kazadan sonraki gün Van Valiliği’nden olayla ilgili açıklama geldi. Düzensiz göçmenleri taşıyan minibüsle ilgili açıklama yapan Van Valiliği, ilçeye bağlı Yumaklı Mahallesi sınırları içinde şüpheli S.A. adına kayıtlı 65 ER 186 plakalı minibüsün, seyir halindeyken sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu yoldan çıkarak takla attığı belirtildi. Kaza sonrasında yanan araca ekiplerin müdahale ettiği ve yangının söndürüldüğü aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi: “Araç içerisinde ve hastanelerde yapılan kontrollerde aracın düzensiz göçmenleri taşıdığı, kazada organizatör Cüneyit Avar ile birlikte 11 düzensiz göçmenin vefat ettiği tespit edilmiştir. Kazada yaralanan 26 düzensiz göçmenin ambulanslarla çeşitli hastanelere sevki gerçekleştirilmiştir. Kaza yapan 65 ER 186 plakalı aracın adına kayıtlı olduğu tespit edilen S.A. gözaltına alınmıştır. Olayla ilgili soruşturma çok yönlü sürdürülmektedir.”

Editör: TE Bilisim