Kış hazırlıklarını tamamlayan Karayolları Van 11. Bölge Müdürlüğü, bölgede etkili olan kar sonrası kar temizleme ve yollardaki buzlanmayı önleme çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

 

Günün 24 saati çift vardiya olarak karla mücadele çalışmaları yürüten Karayolları Van 11. Bölge Müdürlüğü, kentte 560 kilometre devlet, 561 kilometre de il yolu olmak üzere toplam bin 121 kilometrelik yol ağında, kar ve buzla mücadele çalışması yapıyor. Karayolları Van 11. Bölge Müdürü Ahmet Turan Gülhaş, yaptığı açıklamada, kente çok ciddi ulaşım yatırımları yapıldığını söyledi.

 

Bundan karla mücadele ekiplerinin de payını aldığını belirten Gülhaş, kar ve buzla mücadelede kullanılmak üzere, 2 bin 600 ton tuz, 5 bin 200 ton tuz agregası, 150 ton buz önleyici ve çözücü solüsyon temin edilerek depolandığını kaydetti. Yine kış hazırlıkları kapsamında yol boylarına bin 600 reflektörlü kar direğini diktiklerini de ifade eden Gülhaş, şöyle konuştu: "Özellikle Van sınırlarında bulunan Van-Bahçesaray yolundaki Karapet Geçidi, Van-Hakkari yolundaki Kurubaş ile Güzeldere geçitleri, Van-Ağrı yolundaki Tendürek Geçidi geçişleri yüksek rakıma sahip. Bu kesimlerde zaman zaman yoğun kar, tipi ve aşırı buzlanma olmakta. Bu güzergahlarda yola çıkacak sürücülerin yola çıkmadan önce 159 nolu Yol Danışma Hattından bilgi alması ve sonra yola çıkması gerekmekte. Ayrıca sürücülerin araçlarında zincir ile çekme halatı bulundurmaları, karayolu uyarılarına da riayet etmeleri, can ve mal güvenliği açısından önem arz etmekte."

 

"YOLLAR BİTTİĞİNDE ULAŞIM GÜVENLİ HALE GELECEK"

Kentte devam eden yol çalışmalarının bitmesiyle yolların daha güvenli hale geleceğini belirten Gülhaş, 2002 yılı öncesi 36 kilometre olan bölünmüş yolların, 2003-2015 yıllarında 497 kilometreye çıkarıldığını ifade etti. Kentte bölünmüş yolların 523 kilometreye ulaştığını dile getiren Gülhaş, şunları kaydetti: "Van'dan Bitlis'e doğru 70. kilometreden başlayıp 80. kilometre de biten 2 bin 306 metre uzunluğundaki Kuskunkıran Tüneli, 2012 yılında tamamlandı. İkinci tüpe ait ihale çalışmaları genel müdürlüğümüzce yürütülmektedir. Van-Hakkari yolunun 76. kilometresindeki 2 bin 730 metre rakımlı Güzeldere Geçidinde yapılacak 3 bin 200 metre uzunluğundaki tünelin yapımı çift tüpte devam etmekte. Van-Bahçesaray yolunun 3 bin 10 metre rakımlı Karapet Geçişinde ise bin 800 metre uzunluğunda prefabrik kar tünelinin yapımı sürüyor." Tünellerin bitirilmesi ve trafiğe açılmasıyla vatandaşların kış aylarında sürekli, konforlu ve daha güvenli ulaşım sağlayacağını anlatan Gülhaş, böylece vatandaşın yakıttan, zamandan ve amortisman giderlerinden tasarruf sağlayacağını sözlerine ekledi. 

Editör: TE Bilisim