Kobanê'de IŞİD çeteleri ile girilen çatışmada yaşamını yitiren YPJ savaşçısı Benazir Sönmez'in (Ruken Wan) cenazesi, kadınlar tarafından Yeni Mahalle mezarlığında toprağa verildi. Cenaze töreninde konuşan baba Niyazi Sönmez, "Kızım evden çıkarken bir sevdası vardı. O sevdası için mücadele etti. Genç yaşta sevdasına kavuştuğu için gururlu ve mutluyum" dedi. 


Kobanê'nin doğusunda IŞİD çeteleri ile girilen çatışmada yaşamını yitiren YPJ savaşçısı Benazir Sönmez'in (Ruken Wan) Urfa'dan alınan cenazesi, memleketi Van'a getirildi. Van-Gevaş yol ayrımında yüzlerce araçlık konvoy ile karşılanan Sönmez'in cenazesi Yeni Mahalle Halk Meclisi önünde yüzlerce kişi tarafından karşılandı. Cenazeyi kadınlar omuzlara alarak Yeni Mahalle Şehitliği'ne doğru yürüyüşe geçildi. Yürüyüşte, PKK Lideri Abdullah Öcalan ve YPJ'li Sönmez'in posteri, PKK, KCK, YPG ile YPJ bayrakları açan kitle sık sık "Şehîd namirin" sloganı attı. Yürüyüşün ardından Sönmez'in cenazesi, dualar eşliğinde kadınlar tarafından toprağa verildi. Cenaze törenine, MEYA-DER, HDP ve DBP Van il eş başkanları, Van Büyükşehir ile ilçe belediye eş başkanları, HDP Van milletvekilleri Selami Özyaşar, Lezgin Botan'ın yanı sıra vatandaşlar katıldı.

 

SÖNMEZ: KIZIM SEVDASININ PEŞİNDEN GİTTİ

Defin işleminin ardından demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunuldu. Törende konuşan DBP İl Eş Başkanı Hamiyet Şahin, dağın çiçeği ve anasının kuzusu olan Sönmez'in Kobanê, Şengal ve Kürdistan için mücadele ederek bir yol aydınlattığını ifade ederek, “Bizler de söz veriyoruz onun aydınlattığı yolda yürümeye devam edeceğiz." Dedi. Ardından konuşan Barış Anneleri Meclisi üyesi Keve Işık da, aileye ve tüm Kürt halkına baş sağlığı dileyerek, her gün toprağa can verdiklerini söyledi. Bundan dolayı üzgün olduklarını kaydeden Işık, "Biz AKP'ye barış istiyoruz dedik. AKP bize savaşı dayatıp her gün yüreğimizi yakıyor. Yüreğimiz yansa da şehitlerimiz Kürdistan'a baharı getirdiler.” Diye belirtti. Daha sonra konuşan baba Niyazi Sönmez ise "Kızım evden çıkarken bir sevdası vardı. O sevdası için mücadele etti. Genç yaşta sevdasına kavuştuğu için gururlu ve mutluyum" diyerek, çocuğu için yazdığı şiiri okudu. Kardeşi Mizgin Sönmez de uğruna değerli mücadele verilen yolda değerli insanların canlarını feda ettiğini söyledi. 


Törenin ardından kitle mezarlıktan ayrıldı. 

Editör: TE Bilisim