Yıllardır siyasetçilerin hüküm sürdüğü vatandaşın sözünün geçmediği meclise gönderdiklerimizin bizim ‘vekilimiz’ olduğunu unutup ağa olduklarını sananların devri kapanmıştır.

 

Hem Türkiye hem Van için yeni bir dönemdir artık.

 

Vekiller Bakanlık peşinde koşmayacak işi vekillik bu yüzdendir ki kabine dışardan seçiliyor sayın Cumhur‘başkan’ı tarafından.

 

Vatandaş artık bilinçli ve en ufak hatada parti ayrımı yapmaksızın cezasını kesebiliyor. Partilerin de, siyasetçilerin de!

 

Malumunuz. Yeni süreçte partilerim vekil sayısı da değişti: HDP 5 Ak Parti 3 vekil ile temsil edecek Van’ı. İki parti için de 1 vekilin ne kadar önemli olduğunu gördükten sonra öyle 5-3 deyip geçmeyecek bir temsiliyet dağılımıdır bu.

 

***

 

Konuya dönecek olursak... Seçimden sonra oy oranlarıyla partiler ile alakalı birçok kişi ve yazar süreci baştan sona yorumladı, bizim bunu konuşmamıza gerek yok.

 

İki partinin de ciddi bir öz eleştiri yapması gerekiyor ve ‘kibri’ artık bir köşe koymaları gerekiyor. Ha yapmak istemez iseler kendileri bilir vatandaş gerekeni yapar.

 

İki partinin kendi ideolojilerinin siyasetlerinin genelde yapmaları gayet normal ve tabiidir. Ama Van’ı ve hizmeti unutmamak şartıyla...

 

Tabi öncelik Van olmalıdır vekiller için.

 

HDP eş genel başkanını Van’dan seçtiriyor ise sayın Temelli’nin en baş görevi Van ve sorunlarıyla ilgilenmek olmalı. Ha keza HDP’nin 5 vekili içinde geçerlidir bu. Muhalefet partisi deyip topu iktidara atmamalılar. Van’a hizmet noktasında hem Ak Parti’yi hemde Van’da vekillerini sürekli harekete geçirmek zorundalar.

 

Ak Parti tarafına gelecek olursak... Epey süre sonra 3 vekil alınabildi Van’da. Bunu iyi değerlendirmeli ve sürekli ekip hainde Van için gerekli olan hizmetleri ve yatırımları getirmek için çabalamalılar.

 

Tam bu noktada işte iktidarın gücünden faydalanmak gerekiyor. İnsanlara iktidarın bir memlekete neler kazandırabileceğini ve nimetlerini göstermeliler ki yerel seçimlerde tablonun farklı olmasının sağlayabilsinler.

 

Ankara’daha daha güçlü bir etki sağlamak için bir öneri daha: Yeni dönem vekilleri ile Ak Parti’nin geçmiş dönem vekilleriyle beraber bir istişare heyeti kurulmalı. Malum... Her dönemde farklı bağlantılar gerçekleşiyor ve bu bağlantılar vekil isimleri değişince kaybolup gidiyor.

 

Bu kurulacak olan istişare heyeti ile büyük bir birliktelik ve güç birliği oluşturulmalıdır. Buradan da ciddi işler çıkacağı şüphesizdir.

 

Oluşturulacak böylesi bir heyete katkı sunmayacak önceki dönem vekiller yoktur, olsa bile bunu Van kamuoyu ile paylaşıp Van’a katkı sunmak istemediğini açıkça beyan eder iseler bir daha böyle isimlerin ne Van’a gelmeye ne de siyaset yapmaya yüzleri olmayacaktır. Bundan şüphe yok!

 

Bunun adı ifşa oluyorsa, olsun. Kabul. Ama Memleket faydası için bunları yapmak gerekiyor.

 

“Lobimiz yok” diye yıllardır çırpınıyoruz. Aslında olağan ve doğal gelişen bir lobimiz zaten var. Geçmiş dönem vekilleri, bürokratlar, iş adamlar, bir ayağı Van’da olan Vanlı isimler var ki var. Bu isimleri şu ana dek bir araya getirebilen tek süreç, seçim önceleri adaylık süreçleri oluyor. Onun dışında kimse yok.

 

Memleket sevdalısı mı, koltuk sevdalısı mı buna da siz karar verin.

 

Bu oluşuma Van’ın şu an bir numarası olan Osman Nuri Gülaçar’ın start vermesi gerekiyor. Tüm Vanlıları tek çatı altında toplamalı ve en kısa sürede bu heyetle basın önüne çıkılmalı.

 

Destek veren ve vermeyen herkesin ismi birer birer lanse edilmeli ki vatandaş gerçek memleket sevdalısı ile koltuk ‘aşıklarını’ ayırabilsin.

 

***

 

Önceki dönem milletvekili Beşir Atalay’ın yaptığı “Güç Birliği” projesi sahiplenilerek hatta daha üst bir perdede yeniden tasarlanarak daha işlevli bir hale getirilmeli. Adı da çok zor değil “VAN BİRLİĞİ”. Bu husus önemli çünkü geçtiğimiz dönem Güç Birliği’nde önemli konular konuşuldu, önemli meselelerde mesafe alındı. Ama bu buluşmalar burada bitmemeli. Vanlı olmayan bir siyasetçinin kurduğu bu birliktelik ekipte sadece ‘Vanlılar’ kalınca bitmemeli. Güç Birliği’ni bağlayan resmi bir çerçeve yok.

 

Vanlı isimler, yetkisi ve etkisi güçlü isimler ile bu dönem mevcut vekillerin öncülüğünde bu işi zaman kaybetmeden başlatabilirler. Geçmişte görev yapmış tüm vekiller de bu işin bir sac ayağı olabilir örneğin.

 

Bu öneri göz önünde bulundurup yapar iseler memleket adına faydalı ve işleyişi hızlı bir platform olur.

 

Ha yok yine “Biz ego yarıştıracağız” diyor iseniz: Sizin yapamadığınız ‘VAN BİRLİĞİ’ seçimde sizlere birlik beraberlik vurgusunu tekrar hatırlatır Vesselam…

Editör: TE Bilisim