Van Yüzüncü Yıl Üniversitesine ait çok amaçlı kongre merkezinin modernize edilerek, medya ve iletişim alanında eğitim gören öğrencilerin mesleki gelişimlerine katkı sunacak bir uygulama alanına dönüştürülmesini sağlayacak projenin üniversitede gerçekleştirilen imza törenine, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli ve DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray katıldı. Projenin toplam bütçesi 2.664.000 TL olan ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin yürütücüsü olduğu projenin 2.364.000 TL’lik kısmı Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından hibe olarak verilecek. Üniversitede mevcut kongre merkezinin tadilatı yapılarak modernize edilerek televizyon, ses kayıt, radyo, multimedya yayın, kurgu ve fotoğraf stüdyoları olmak üzere çağın gerektirdiği yenilikçi mekânlar oluşturulacak. Proje kapsamında son dijital teknolojik yeniliklerle donatılmış stüdyolar ile Van’da iletişim alanında eğitim gören öğrencilerin bu merkezdeki imkânları kullanarak daha donanımlı şekilde yetişmeleri sağlanacak. Konuyla ilgili açıklama yapan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, “Bu projeyle üniversitemizde fiziki olarak yetersiz ve düzgün olmayan Prof. Dr. Cengiz Andinç Konferans Salonu’nu TRT stüdyosu haline getireceğiz.” Dedi. DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray ise “Üniversitedeki bu proje kente önemli katkılar sağlayacaktır.” İfadelerine yer verdi.

300 ÜNİVERSİTE VE 200 LİSE ÖĞRENCİSİNE UYGULAMALI EĞİTİM

Bölgenin Basın-Yayın ve Reklam sektörlerinin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün yetişmesine katkı sağlayacak merkez ile istihdama dâhil olmakta güçlük çeken gençlerin uygulamalı eğitimlerle daha donanımlı yetişmesi sağlanarak, istihdama dâhil olmaları kolaylaştırılacak ayrıca Van’daki liselerde medya ve iletişim alanında eğitim gören öğrencilerin kariyer hedeflerine yönelik uygulamalar yapmalarına imkan tanınacak.

CANLI TV YAYINLARI DA YAPILACAK!

Medya ve İletişim Merkezi bölgenin büyük oranda ihtiyaç duyduğu İnternet/TV Yayını ve Canlı Yayın faaliyetlerinin yürütülmesini sağlayacak. Proje ile ayrıca bölgede kendi projelerini/eserlerini üretmek isteyenlere fiziki mekân, araç-gereç ve gerekli imkanları sunulacak. Öğrencilerin gelişimine katkı sağlayacak proje aynı zamanda üniversite bünyesinde medya, iletişim ve görsel sanatlar alanlarında eğitim veren; ancak çeşitli imkanlardan yoksun olan akademik personele bu imkanları sunarak akademisyenlerin daha etkin çalışmalar yapmalarına olanak sağlayacak.

REKTÖR ŞEVLİ: “VAN YYÜ İÇİN ÇOK ANLAMLI BİR PROJE”

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, “Cazibe merkezlerini destekleme kapsamında 2020 yılındaki bu destekten ve bize yakın iş birliğinden dolayı Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray’a teşekkür ederim. Hakikaten üniversitemiz için çok anlamlı bir projedir. Malumunuz Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde Güzel Sanatlar Fakültesi’ne bağlı 4 yıllık Sinema ve Televizyon Bölümü lisans programı ve yine Van Meslek Yüksek Okulu’nda Görsel, İşitsel, Teknikler Medya ve Yapımcılığı Bölümü’ne bağlı Radyo ve Televizyon Programcılığı ön lisans programları bulunmaktadır. Bu projeyle üniversitemizde hakikaten fiziki olarak yetersiz ve düzgün olmayan Prof. Dr. Cengiz Andinç Konferans Salonu’nu TRT stüdyosu haline getireceğiz.” Dedi.  

“ŞEHİR İLE ÜNİVERSİTE BÜTÜNLEŞECEKTİR”

Cümlelerini sürdüren Rektör Şevli, canlı yayın araçları ve kamerasından tutun ne gerekli ise tamamlayıp profesyonel bir stüdyo oluşturacaklarını söyledi. Şevli, “Bu stüdyo hem üniversitedeki öğrencilerin eğitimlerine fayda sağlayacak hem de bizim için çok önemli olan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile şehrin bütünleşmesi ve şehirle olan kopukluğun giderilmesi adına bir köprü vazifesi kuracaktır. Çünkü bu stüdyolarımızı şehre açacağız. Şehirdeki etkinlikler, konferansalar, paneller ve konserler burada yapılmış olacak. Üniversitemizin kurmuş olduğu Youtube canlı yayın kanalıyla ve diğer sosyal medya canlı yayın kanallarıyla biz burada yapılan etkinlikleri tüm dünyaya duyurmuş olacağız. Hem üniversitemizin tanıtımı açısından güzel olacak hem de şehrimizin tanıtımı açısından güzel olacaktır. Bundan sonra medya araştırmaları merkezi ile daha güçlü bir Van YYÜ göreceksiniz.” Şeklinde konuştu.

DESTEK VARSA İMKÂNDA VAR!

Bundan sonra Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi daha görünür olacağının altını çizen Rektör Şevli, “Dünya basınında zaman zaman kedi evimizdeki bir fotoğraf uluslararası basında günün en iyi fotoğrafı olarak yayınlanabiliyor. Öte yandan Çavuş Tepe’de yaptığımız kazılar dünyanın en iyi resimleri arasında yer alabiliyor. Fakat bunlar kısıtlı, hâlbuki imkânlarımız hem Van şehrinin tarihi, kültürel doğal zenginliklerinden kaynaklanan hem de üniversitemizdeki araştırmacılarımızın yapmış olduğu etkinliklerden kaynaklanan çok fazla potansiyelimiz var. Ciddi manada elimizde materyal var, inşallah DAKA desteği, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı desteği ile bu merkezimizin yakın zamanda projeleri hazırlandı ve gerekli binaların düzenlemeleri yapılacak inşallah yeni dönemde bu projeler bitmiş olacaktır. Gelecek öğrencilerimizi daha güzel bir ortamda onları karşılamış olacağız.  Yine Ferit Melen Kütüphanesi’nin yanında yapılan konferans salonu binasını da projelerde hazırladık onu da inşallah Eylül ayına yetiştirmeye çalışacağız.” İfadelerini kullandı.

“VAN’IN DOĞRU TANITIM EKSİKLİĞİ GİDERİLECEK”

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, “Van, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının uygulamakta olduğu Cazibe Merkezlerin Destekleme Programı kapsamındaki 14 ilden bir tanesi olduğunu kaydederek şunları anlattı: “Biz her sene bu kapsamda kente önemli projeleri hayata geçiriyoruz. Üniversitemizde hali hazırda destekleme programı kapsamında yürüyen ve tamamlanma aşamasına çok yakın olan İnnovan Girişimcilik ve Kuluçka Merkezi projemiz devam ediyor. Bu projenin uygulanacağı Prof. Dr. Cengiz Andinç Konferans Salonu’nun yanındaki binadır. Oranın faaliyete geçmesiyle birlikte DAKA’da da bir ofisimiz olacaktır. Plan ve hedefimizde her gün bir arkadaşımızı görevlendirerek sürekli bir iletişim halinde olmaktır. Gerek hocalar gerekse öğrenci kardeşlerimiz ile daha etkili iletişim içinde olmaktır.”

KENTİN ÖNEMLİ BİR EKSİKLİĞİ GİDERİLMİŞ OLACAK!

Bu projeyle birlikte biz bu sene Sanayi Teknoloji Bakanlığına dört tane proje onaylattık. Hepsi de desteklenmeye hak kazandı. Van Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tekstil kent ikinci etap projesi, Van Erciş’te Jeotermal seracılık için sondaj çalışmaların projesi, Gürpınar’daki ayakkabı fabrikası ve son olarak da Van YYÜ’de Medya İletişim Merkezi sözleşmesi imzaladık. Üniversitedeki bu proje kente önemli katkılar sağlayacak ve ilimizin yıllardır sıkıntısını çektiği doğru tanıtım eksikliği anlamında da önemli katkılar sağlayacaktır.”

Editör: TE Bilisim