Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2014 Aralık ayına ait Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) rakamlarını açıkladı.

TÜİK Van Bölge Müdürü Özer Coşğun tarafından yapılan açıklamaya göre TÜFE bir önceki aya göre yüzde 0,44 düşüş, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 8,17 oranında artış gösterdi. TRB2 (Van, Muş, Bitlis, Hakkâri) Bölgesine ait TÜFE’de ise bir önceki aya göre yüzde 0,23’lük bir düşüş olurken, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 8,25 oranında artış meydana geldi. Ana harcama grupları itibariyle aylık olarak en yüksek artış ülke genelinde yüzde 0,79’luk oran ile çeşitli mal ve hizmetler ürün grubunda olurken, en fazla düşüş gösteren grup ise yüzde 3,71 ile giyim ve ayakkabı oldu. TRB2 Bölgesinde ise ana harcama grupları itibariyle aylık en yüksek artış yüzde 1,07‘lik oranla çeşitli mal ve hizmetler, en çok düşüş ise yüzde 1,98‘lik oranla ulaştırmada olmuştur.

ARALIK AYININ ZAM ŞAMPİYONU PATLICAN OLDU

Coşğun’un verdiği bilgilere göre, madde bazlı değerlendirme yapılırsa yurt genelinde salatalık yüzde 20,16 ve patlıcan yüzde 18,65 ile fiyatı en çok artan maddeler olurken, Van İlinin de dâhil olduğu TRB2 Bölgesinde ise patlıcan yüzde 32,27 ile en çok zamlanan ürün iken, onu yüzde 20,88 oranlık artışla salatalık takip etti. Portakal ise yüzde 28,76’ lık bir oranda değer kaybederek Aralık ayında TRB2 Bölgesinin fiyatı en çok düşen ürünü oldu. Türkiye genelinde de yüzde 21,26 oranında değer kaybeden karnabahar en fazla ucuzlayan ürün oldu.

Öte yandan Yurt İçi ÜFE’de bir önceki aya göre yüzde 0,76’lık bir düşüş gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre ise 6,36 oranında artış oldu. Sektörel bazda aylık olarak elektrik ve gaz sektöründe yüzde 2,92 düşüş, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,52 düşüş, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 1,55’lik düşüş, su sektöründe ise yüzde 0,17 artış meydana geldi. Ana sanayi gruplarında en yüksek aylık artış yüzde 1,10’luk oranla dayanıklı tüketim mallarında, en yüksek yıllık artış ise yüzde 13,82’lik oranla dayanıksız tüketim mallarında gerçekleşti.


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim