Her geçen gün daha fazla kirletilen ve en çok balık türünü barındıran Van’daki çaylarda tehlike çanları çalmaya başladı. Bu çanların çaldığı yerlerden biri de Çatak ilçesinde bulunan Çatak çayı. Yapılan çağrılara rağmen gün geçtikçe kirletilen Çatak Çayı, yok olma noktasına gelen kırmızı benekli alabalığın yaşadığı son akarsulardan da biri. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Mustafa Akkuş, dere ıslahı adı altında yapılan çalışmalar çayın fiziki yapısında büyük tahribatlara yol açtığını ifade etti. Geçtiğimiz günlerde Çatak Belediyesi tarafından dere temizliği yapıldığını söyleyen Dr. Akkuş bu çalışmayı önemli ve değerli bulduğunu aktardı.

 

Gün geçtikçe yok olmayla karşı karşıya kalan akarsular için tehlike çanları çalmaya devam ediyor. Yıllardır yapılan çağrılara rağmen kirletilmeye devam edilen çaylarda yaşayan balıklarda yok olmayla karşı karşıya. Tüm bunlara dikkat çekmek için görüştüğümüz Yüzüncü Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Mustafa Akkuş, gerekli adımların bir an önce atılması gerektiğini söyledi. Dr. Akkuş, geç kalınması durumda başta kırmızı benekli alabalık olmak üzere birçok zenginliğin geri gelmemek üzere kaybolacağını aktardı.

 

BALIK TÜRLERİ YOK OLMAK ÜZERE

Açıklamasında Çatak Çayında yaşanan olumsuzluklara dikkat çeken Dr. Mustafa Akkuş, “Çatak Çayı yalnızca bölgemizin değil aynı zamanda ülkemizin en önemli ve en temiz akarsularının başında gelmektedir. Çatak Çayı'nın kaynağına doğru gittiğinizde avuçlarınızı doldurup hiçbir çekince yaşamadan rahatlıkla su içebilirsiniz. Ülkemizde bu gün itibariyle bunu yapabileceğiniz akarsu sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Van ilinde 17 balık türü ile en fazla balık türünü barındıran Çatak Çayı bu nokta önemli bir biyo çeşitlilik kaynağıdır. Ayrıca Bahçesaray çayı ile birlikte ülkemiz akarsularında yok olma noktasında gelen kırmızı benekli alabalığın yaşadığı son akarsulardan birisidir. Fakat hepimizin bildiği gibi Çatak Çayı her geçen gün hızla kirlenmekte ve bozulmaktadır. Özellikle dere ıslahı adı altında yapılan çalışmalar çayın fiziki yapısında büyük tahribatlara yol açmış ve akarsu üzerinde balıkların yaşamadığı alanların oluşmasına neden olmuştur.” Dedi.

 

“ZENGİNLİKLERİMİZİ KAYBEDEBİLİRİZ”

Çatak çayına dökülen çöplerin de büyük tehlike oluşturduğunu söyleyen Dr. Akkuş, “Çaydaki diğer büyük bir sorun ise çaya dökülen çöplerdir. Çaya dökülen çöpler özellikle Çatak merkezde suyun azaldığı, yaz aylarında ciddi bir görüntü kirliliğine neden olmakta ve çayda yaşayan balıkları tehdit etmektedir. Bu bölgedeki gerçek zenginliğimiz ve değerlerimiz akarsularımız, dağlarımız, kuşlarımızdır, bitkilerimizi ve balıklarımızdır. Bu nedenle; Çatak Çayı'ndaki başta çöp sorunu olmak üzere diğer bütün sorunların çözümü için bir an önce harekete geçmemiz gerekmektedir. Şayet geç kalınması durumda başta kırmızı benekli alabalık olmak üzere birçok zenginliğimizi geri gelmemek üzere kaybederiz.” Dedi.

 

YETMEZ AMA EVET!

Geçtiğimiz günlerde Çatak Belediyesi tarafından atılan adımı olumlu bulduğunu ifade eden Dr. Akkuş, “Bu noktada geçen hafta Çatak Belediyesi tarafından çayda yapılan temizlik çalışması çaydaki önemli sorunlardan biri olan çöp sorununun çözülmesi adına atılmış önemli ve güzel adımlardan birisidir. Çevresel sorunlar ülkemizde ekonomik ve sosyal sorunlardan sonra üçüncü ya da dördüncü sırada yer almaktadır. Fakat ekonomik ve sosyal temelli sorunlarında aslında çevre sorunlarından kaynaklandığını görmemiz ve çevresel sorunlara bakış açımızı çok geçmeden değiştirmemiz gerekmektedir. Bu temizlik çalışması çevreye olan bakış açısının değişmeye başladığının bir göstergesidir. Çatak Çayı'nda yapılan temizlik çalışması çaydaki bütün sorunları ebetteki çözmez. Fakat çözüm adına atılmış çok önemli ve çok değerli bir adımdır. Bu noktada çayda yapılan temizlik çalışmasında emeği geçen herkese Çatak Çayı ve kırmızı benekli alabalıklar adına sonsuz teşekkürler.” Şeklinde konuştu. 


 

ŞEHRİVAN GÜNCEL: ORHAN AŞAN

Editör: TE Bilisim