Market fiyatlarında zam oranlarının detayları ortaya çıkıyor. Yazışmalara göre tedarikçiler aracılığı ile zincir marketlerdeki fi yatlar ve zamlar için birlikte hareket edilmiş. Bir yağ tedarikçisi çalışanının zincir marketlerle yazışmasında fiyat etiketleri konusunda sık sık 'organize olalım', 'birlikte hareket edelim' sözleri dikkat çekti.

"PİYASA YÜKSELİRSE SORUN YOK"

Akşam gazetesinin haberine göre; WhatsApp grubunda yağ tedarikçisi bir firmanın çalışanı bir market yöneticisine "Cuma gününe organize oluyoruz biz fiyat geçişinde. Sen (….) market ve diğer tarafları organize eder misin? Cuma rafa yansıyacak" diye yazıyor. "Tamamdır" yanıtı alan tedarikçi piyasaya sürekli müdahale ediyor. WhatsApp yazışmalarında 5 litrelik ayçiçek yağının reyonda 35 lira olarak görülen etiket görselinin paylaşılması üzerine zincir market çalışanı "Güzel abi piyasa yükselirse sorun yok. Bu arada raf fiyatları salı günü itibarıyla yükselecek. Pazartesi organize olup herkesin salı gününe geçmesi gerekiyor" sözleri yer alıyor.

"YARDIMINI RİCA EDİYORUM KARDEŞİM"

Bunun üzerine tedarikçi çalışanı "Pazartesi 39.95 TL raf fiyatına geçiyoruz. Pazartesi sabah mail göndereceğiz size" diyor. Bunun üzerine market çalışanı "Okey salı günü itibarıyla geçmiş oluruz" derken bu yazışmadan üç gün sonra başka bir market zincirini kastederek tedarikçiye "(…) market fiyatları geçmemiş" diyor. Tedarikçi ise bu mesaja yanıt olarak "1 lt var onu da geçecek merak etme" sözlerine yer veriyor. Aynı yazışmanın devamında bu kez (…) marketteki etiket fiyatları paylaşılıyor ve başka bir marketteki 1 litre yağın rafta yarın 10.95 TL olacağı belirtilerek "Yarın siz de geçin lütfen. Yöneticiye onaylattık. Sıkıntı çıkmayacak. Yardımını rica ediyorum kardeşim" deniliyor.

Bir market zinciri çalışanı ile tedarikçi arasında geçen konuşmada ise;

-Market çalışanı: Fiyatı bozuyoruz. Geri geldiğimiz tutar fark.

-Tedarikçi: Hayır sakın yapmayın. Çok sıkıntı olur. Acil 24.95 ikili fiyata çıkalım.

-Market çalışanı: Sıkıntıyı yapan (…) market biz değiliz. Biz toplantıda net ifade ettik. Bu oyunda yokuz.

-Tedarikçi: Ama dahil oluyorsunuz. Beraber hareket etmemiz gerekiyor. Onlar gel gel yapıyor siz oyuna giriyorsunuz. Yapmayın.

-Market çalışanı: 11,95 yaptığında problem yok. Biz eşit olmayacağız.

MARKETLERE VERİLEN CEZALAR

BİM Birleşik Mağazalar A.Ş.'ye 958.129.194,39 TL;

CarrefourSA Carrefour Sabancı Ticaret Merkezi A.Ş.'ye 142.469.772,07 TL

Migros Ticaret A.Ş.'ye 517.672.762,75 TL;

Savola Gıda ve San. Tic. A.Ş.'ye (Yudum, Sırma ve Egemden) 22.210.998,63 TL;

Şok Marketler Ticaret A.Ş.'ye 384.369.037,15 TL;

Yeni Mağazacılık A.Ş.'ye (A101) 646.582.329,39 TL

Editör: TE Bilisim