Erzincan'ın Kemaliye ilçesinde evlerin üst kısmındaki yamaçta yer alan ve düşme riskine karşı tedbir amacıyla zincirle bağlandığı için "Zincirli Kaya" olarak adlandırılan dev kaya, vatandaşların uğrak yeri oldu.

 

İlçenin Taşdibi Mahallesi'nde yer alan ve ilçe merkezinin yanı sıra Fırat Nehri'nin bir kolunun da gözlenebildiği bir yamaçta yer alan dev kayanın bulunduğu alan, yöreye gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri oluyor. Düşme riski sebebiyle tedbir amacıyla etrafı zincirlenerek yere monte edildiği için "zincirli kaya" olarak bilinen dev kaya, ilçeye gelenlerin ilgisini çekiyor.

 

Dev kayanın bulunduğu alana gelen turistler, hem fotoğraf çektiriyor hem de ilçeyi ve nehri izleme fırsatı buluyor. Kemaliye Belediye Başkanı Mustafa Haznedar, yaptığı açıklamada, 18. yüzyıl başlarında ilçe nüfusunun yoğunlaştığını ve zincirli kayanın bulunduğu alanın alt kısmında büyük bir mahalle oluşturulduğunu söyledi. O dönemde mahalleye zarar vermemesi için kayanın altının duvarla örüldüğünü anlatan Haznedar, demirci ustalarınca 15 günün sonunda kayanın etrafının zincirlendiğini ve yere monte edildiğini ifade etti.

 

Haznedar, daha sonra kayanın etrafındaki zincirlerin yenilendiğini belirterek, "Dev kaya, o tarihten günümüze kadar kalıyor ancak zincirlerin bir kısmı çürüyüp düştüğü için onları yenileriyle değiştirdik. Dev kaya, aşıkların, ilçeye gelenlerin sık sık ziyaret ettikleri bir yer." dedi. "Zincirli Kaya"yı ve ilçeyi yüksekten görmek için bölgeye gelen Mehmet Fezikoğlu da ilçede yüzyıllar öncesi yaşayan insanların kayanın alt kısmında yerleşim yerleri olduğu için zaman içerisinde oluşabilecek doğal afetlerden etkilenmemesi için kayanın altına duvar ördüğünü ve kayayı zincirlediğini anımsattı. Fezikoğlu kendisinin de kayanın olduğu alanı ziyaret ettiğini belirterek, "Zaman zaman gelir burada kafamı dinlerim, insanlarımız gelir buradan eski ismi Eğin olan Kemaliye'yi seyreder, zincirli kayanın heybetini gözlemler." diye konuştu. 

Editör: TE Bilisim