Türk Silahlı Kuvvetlerinin en seçkin birliklerinden komandolar, en zorlu arazi ve hava koşullarında dahi verilen görevleri yerine getirebilme kabiliyetini, Kars'ın Sarıkamış ilçesinde yapılan tatbikatla ortaya koydu.

 

Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki Derin Kar ve Şiddetli Soğuklarda Muharebe Merkezi Komutanlığında düzenlenen eğitimlere katılan 9. Komando Tugay Komutanlığı 57. Komando Taburu, askeri kayakçılık, çığ ve çığda arama kurtarma, taktik harekat becerilerini icra etikleri tatbikatla gözler önüne serdi.

 

"Parslar" olarak adlandırılan Sarıkamış'ta konuşlu 57. Komanda Taburu'nun, kar kalınlığının yer yer 1 metreyi bulduğu zorlu arazi şartlarında, gece ve gündüz gerçekleştirdiği tatbikat, AA ekibince görüntülendi. Aldıkları emri "komando andı" içerek icra etmeye başlayan birlikler, çıktıkları operasyonda kendi yol emniyetlerini güzergah boyunca mayın arama köpeği "Arel" inde katılımıyla patlayıcı araması yaparak ve her türlü saldırıya karşı hazır bir şekilde ilerledi.

 

HELİKOPTERLE İNDİRME HAREKÂTI

Helikopterle indirme harekatının da gerçekleştirildiği tatbikatta, verilen emir doğrultusunda kritik tepe noktalara helikopterle inen komando birliği, bölgede arama, tarama çalışması yaparak kısa sürede bölgede alan kontrolü sağladı. Karla kaplı arazide mevzilenen komandolar, belirlenen hedefleri otomatik silahlarla ate altına aldı.

 

Zorlu kış koşullarında görev yapan komandolar, kontrol altına aldıkları bölgede, gece de sıfırın altında 20 dereceye düşen sıcaklıkta mevzilerde tuttukları nöbetler ve gece görüş sistemleriyle yaptıkları gözetlemelerle bir an olsun bile bölgenin kontrolünü elden bırakmadı.

 

SALDIRILARA KARŞI TEK YÜREK OLUYORLAR

Farklı senaryoların icra edildiği tatbikatta, verilen emir doğrultusunda üstün Türk yapımı zırhlı personel taşıyıcı "kirpi" araçlarıyla hızla görev bölgelerine intikal eden komandoların en büyük gücü ise tüm görevlerde tek yürek olabilmeleri. Karlı zeminde gerçekleştirilen zorlu intikalde tek bir iz oluşturarak ilerleyen birlikler, kar kamuflajlarıya doğayı kendilerine siper ederek, en zor şartlarda harekat gerçekleştirebilme becerilerini ortaya koydu. Zorlu doğa koşullarında her türlü görevi yerine getirebilme becerisine sahip komando birlikleri, aldıkları eğitimle kış koşullarını, yaşam için bir araca çevirebiliyor. Komandolar, kardan yaptıkları iglolar ile soğuktan korunma imkanı buldu. Komandolar, dondurucu soğuktan karın sağladığı koruyuculukla içerisini tek bir mum ile ısıtarak hayatta kalmasını bildi.

 

ZORDA KALANIN DA İMDADINA ONLAR YETİŞİYOR

Çığda arama kurtarma eğitimi de alan komandolar, çığ düşmesi sonucu arazide yaşamı tehlikeye girenlerin de yardımına koşuyor. Çığ altında kalanların olduğu bilgisi üzerine olay yerinde arama kurtarma faaliyeti yapan komandolar, arama kurtarma köpeği "Alcan" ile yaptıkları aramada, çığ düşmesi kar yığını altında kalan bir kişiyi başarıyla kurtardı. Arama kurtarma faaliyetini, karda sonda çubuklarıyla sürdüren komandolar, çığ altındaki ikinci kişiyi de kurtarmayı böylece başardı. Derin Kar ve Şiddetli Soğuklarda Muharebe Merkezi Komutanlığında, askeri kayak da öğrenen komandolar, gerektiğinde kayak takımlarıyla da üstün bir hareket ve muharebe gücüne sahip. Karlı dağlardan kayak takımlarıyla silah ve teçhizatlı olarak iniş yapan komandolar, hareket halindeyken dahi belirlenen hedefleri tam isabet vurarak, etkisiz hale getirmesini bildi.

 

KIŞ MUHAREBESİNDE TANKLARIN ETKİLEYİCİ ATEŞ GÜCÜ

Sarıkamış'taki 9. Komando Tugayı bünyesindeki tank taburunun da modernize M48A5T2 tanklarla katıldığı tatbikatta, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin mevsim koşulları ne olursa olsun üstün vurucu gücü ortaya çıktı. M48 tanklarının en modern versiyonu olan gece görüş sistemli tankların, karlı arazide taaruza geçtiği tatbikatta, gerektiğinde sisileme yaparak kendi gizleyen tanklar, belirlenen hedefleri teker teker tam isabet vuruşlarla imha etti. 

Editör: TE Bilisim