ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-MEHMET ALİ EKİNCİ

Korona virüs salgınından sonra en çok konuşulan konuların başında gelen kuraklık tehlikesi, gün geçtikçe artmaya devam ederken, Gürpınar Belediyesi de ‘Su Hayattır’ sloganıyla 3 Haziran Dünya Bisiklet Günü etkililiği düzenledi. Yüzlerce bisikletçinin katıldığı etkinlik Tarihi Şamran Kanalına can veren Başbulak su kaynağından başlayarak Gürpark Millet Bahçesi’ne kadar devam etti.   

Son zamanlarda planladığı birçok projeyi hayata geçirmeye hazırlanan Gürpınar Belediyesi, sosyal hayata da dokunmaya devam ediyor. Sosyal belediyecilik anlamında önemli çalışmaların öncüsü olmaya başlayan Gürpınar Belediyesi tarihi mekanlarının da önemine dikkat çeken çalışmalara da imza atıyor. Bu anlamda hem Urartu mirası Şamram Kanalına hem de kuraklık sorununa dikkat çekmek isteyen belediye, 3 Haziran Dünya Bisiklet Günü etkinliği düzenlenirken, yüzlerce bisikletçi de 5 kilometrelik yolu pedalladı. Başlangıç noktasının Tarihi Şamran Kanalına can veren Başbulak su kaynağı olarak belirlenen etkinliğin varış yeri ise Gürpark Millet Bahçesi oldu. 5 kilometrelik yolun pedallandığı etkinliğe yüzlerce bisikletçi katıldı. Kuraklık ve Dünya Bisiklet Günü’nün yanı sıra ‘Arabadan İn Bisiklete Bin’ sloganıyla da trafik sorununa da dikkat çekildi. Güzel görüntülerin yer aldığı etkinliğe kentteki yöneticilerin yanı sıra birçok bisiklet grubu, aktivist ve bisiklet sevdalısı katıldı. Güzel görüntülerin yer aldığı etkinliğe Gürpınar Belediye Başkanı Hayrullah Tanış, Van Gençlik ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç, Van Gölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, Van Pedalşör Kulüp Başkanı Yalçın Şahin’nin yanı sıra birçok bisiklet grubu ve bisiklet sevdalısı katıldı. Öte yandan bitiş noktasına varan bisikletçilere müzik eşliğinde karşılama düzenlenerek ayran aşı dağıtıldı.

3 HAZİRAN DÜNYA BİSİKLET GÜNÜ’NDE KURAKLIK MESAJI!

Gürpınar Belediye Başkanı Hayrullah Tanış, dünya bisiklet gününde küresel çapta yaşanan kuraklık ve susuzluğa karşı farkındalık oluşturmak amacıyla etkinlik düzenlediklerini kaydederek şunları dile getirdi: “Suyun başkenti Şehr-i Ab’da bisiklet severlerle birlikte dünyaya bir mesaj verdik. 3 Haziran Dünya Bisiklet Günü, bugün vesilesiyle su hayattır pedallıyoruz adı altında Gürpınar belediyesi olarak bir etkinlik düzenledik. Yaklaşık 200 bisiklet severimizin katılımıyla Başbulak mesire alanından Gürpark’a kadar pedalladılar. Bu önemli güne ithafen en önemli konumuz, suyun azalması, kuraklığın baş göstermesi aynı zamanda pandemi sürecinin başlaması ile beraber, dünya bir krize doğru gidiyor. Küresel ısınmayla birlikte tüm dünya büyük bir sorunla karşı karşıyadır. Dünyada kısıtlı olan içilebilir su kaynaklarımızın önemli bir bölümünde azalma var. Bu kaynaklarımızı koruyarak gelecek nesillere daha sağlıklı bir dünya bırakabiliriz. Tüm canlıların ihtiyacı olan suyun israf edilmemesi ve tasarruflu kullanılmasına dikkat çekmek amacıyla Dünya Bisiklet Gününde suyun başkenti Gürpınar’dan mesaj vermek istedik.”

TANIŞ, “52 KİLOMETRELİK YENİ BİSİKLET YOLU İNŞA EDECEĞİZ”

Bisiklet severlere bir müjde veren Başkan Tanış, Edremit Belediyesi ile işbirliği içerisine girerek, Edremit ile Gürpınar arasında tarihi Şamran kanalı boyunca 52 kilometrelik alan içerisinde bisiklet yolu çalışması yapılacağını duyurdu. Güzergah boyunca üç istasyonun olacağını söyleyen Başkan Tanış, “Edremit Belediyemizle birlikte tarihi şamran kanalı boyunca uzanan bir proje çalışmamız var. Yaklaşık üç bin yıllık bu tarihi kanalı tanınır kılacak projemizi hayata geçirmek için kurumlarımızla iş birliğimizi sürdüreceğiz. İnşallah yakın zamanda bisiklet kullanımını ve sağlıklı yaşamı destekleyecek yeni projeler ortaya koyacağız.” Cümlelerini kullandı.

“KÜLTÜR VE SOSYAL BELEDİYECİLİK YAPIYORUZ”

Gürpınar Belediyesi olarak birçok alanda hizmetlerine devam ettiklerini ifade eden Tanış, “Belediyelerdeki mevcut alışılmış kriterlerin, tabuların dışına çıkıyoruz hem hizmet belediyeciliğini yapıyoruz hem kültür belediyeciliğini yapıyoruz hem sosyal belediyeciliğini yapıyoruz, aynı zamanda gönül belediyeciliğini yapıyoruz. Hoşap Projemiz var, bize göre kültür alanında bölgenin en büyük projesidir. Osmanlı’dan bize kalan bir yadigâr olan 500-600 yıllık bir şato kalemiz var. Ne yazık ki etrafındaki metruk yapılar kalenin ciddiyetini düşürüyordu. Gürpınar Belediyesi olarak bir proje geliştirdik. Yaklaşık 30 milyon tutarında bir proje. Birinci etabına başladık, önümüzdeki hafta 2. Etabının ihalesi hazırlanıyor, 3. Etabını da yasal izinler çıktığı gibi bu yıl her 3 etaba da başlanacak. 2022 yılında inşalarımızın kullanımına açacağız. Sadece işyerleri ve konutlar değil aynı zamanda peyzaj alanları, yeşil alanları ve bunları yaparken tamamen Selçuklu ve Osmanlı mimarisini esas alarak yapıyoruz.” Diye konuştu.

GÜRPINAR BELEDİYESİ’NİN DAHA BİRÇOK PROJEMİZ VAR!

Yeni istihdam alanlarını oluşturduklarını sözlerine ekleyen Tanış, sözlerine şöyle devam etti: “Herkes hayal dedi ama biz hayaller gerçekleştirmek içindir dedik. İstihdam merkezimiz 15 gün sonra faaliyete geçecektir. 2021 yılı içerisinde 400 kardeşimiz işe alınacak. 2022 yılının yarısına kadar bu sayı 600’e çıkacaktır. Projelerimiz devam edecek. Şehirleri inşa edebilirsiniz ama insanları ihya etmediğiniz zaman, ihya edemediğiniz insanlarınız inşa ettiğiniz şehirleri başınıza yıkacaktır. Bu bilinçle hareket ediyoruz ve insanlara nasihatten çok önce iş imkanı sağlıyoruz. Buna benzer birçok projemiz var. Norduz projemiz var, köye dönüş projelerimiz var. Pandemiden dolayı yapamadığımız birçok kültürel etkinliğimizi de yakın zamanda yapacağımızı ümit ediyorum. Birçok projemiz var, Van’da yeni bir belediyecilik anlayışını oturttuk, oturtmaya devam ediyoruz.” İfadelerine yer verdi.

VAN GENÇLİK VE SPOR İL MÜDÜRÜ İNANÇ’TAN ETKİNLİK TEŞEKKÜRÜ!

Dünya Bisiklet Günü’ne katılan ve farkındalık açısından pedal çeviren Van Gençlik ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç, “Gürpınar Belediye Başkanı Hayrullah Tanış Beyin daveti üzerine Gürpınar’dayız. Dünya Bisiklet Günü münasebetiyle ‘Su Hayattır’ sloganıyla bir etkinlik düzenlediler. Yoğun bir katılım ile farkındalık oluşturulan gayet güzel bir etkinlik. Bu programı düzenleyen başta Gürpınar Belediye Başkanı olmak üzere emeği geçen bütün arkadaşlara ve katılımcılara teşekkürlerimi sunuyorum.” Dedi.

İNANÇ: GENÇLERİN AĞABEYİ TANIŞ’TIR

Gürpınar Belediyesi’nin gençlere yönelik çalışmalarından dolayı tebrik eden İnanç, “Gençler için önemli enstrümanlardan birisi, İstihdam, birisi spor bir diğeri de kültürel faaliyetlerdir. Bu 3 kulvarda da Belediye Başkanımızın, gençlerimize yönelik oldukça duyarlı, ilgi ve alakalı olduğunu ve aktif çalıştığını gözlemliyoruz. Yakın zamanda geçirdiği bir fabrikadaki üretim tesislerinde gençlere oluşturmuş olduğu istihdam alanı ile gençlerimizin istihdamına da alaka göstermektedir. Sportif faaliyetlere göstermiş olduğu her türlü destekle, ilçe müdürlüğümüzün her türlü taleplerini ama’sız, fakat’sız karşılayan, ciddi anlamda sporun ve sporcunun yanında bulunan bir belediye başkanımız. Bugün ki etkinlikte gördüğümüz gibi sosyal ve kültürel faaliyetlere yapmış olduğu dokunuşlarla gençlerin ağabeyi olduğunu ortaya koyuyor.” Şeklinde konuştu.

GÜRPINAR BELEDİYESİ ÖNEMLİ PROJELERE İMZA ATIYOR!

Cümlelerini sürdüren İnanç, şu ifadeleri kullandı: “Gürpınar adına, Gürpınar gençliği adına önemli bir durumdur. Belediye Başkanımızın söylediği bir müjde, bizi çok sevindirdi. Edremit ile Gürpınar arasında bir bisiklet parkuru ve istasyonundan bahsetti. Bu çok önemli bir projedir. Bunlarla beraber bugün içerisinde bulunduğumuz millet bahçesi, bisiklet etkinliği startının verildiği yeşil alanlar Gürpınar’ımıza bir can katmıştır. Bu hizmetlerin yapılıyor olması aslında işin en kolay tarafı, eski bir belediyeci olarak bunları rahatlıkla gözlemliyoruz, bu hizmetlerin yapılışı kolay, zor olan tarafı, bu hizmetlerin canlı tutulması, devamlılığının sağlanması, korunması ve bakımıdır. Bunu da çok rahat gözlemliyoruz, bu tesisler çok iyi bakılıp, korunmuş. Bu güzel etkinliğin ev sahibi Gürpınar Belediyesini ve belediye başkanımıza teşekkürlerimi iletiyorum.”

“SUYU EKONOMİK KULLANMAK, SUYU İSRAF ETMEMEK ADINA DUYARLI OLMAYA DAVET EDİYORUM”

Suyun kullanımın ve korunmasının gerekliliğine değinen İnanç, “Dünya Bisiklet Gününe yönelik bir etkinlik olmakla beraber, Belediye Başkanımız ‘Su Hayattır’ sloganı ile suya farkındalık oluşturmaya çalışmış. Dinlediğim kadarıyla suyun başkenti olan Gürpınar’da su sıkıntısı baş göstermeye başlamış. Bu önemli bir sorundur, bu konuda halkın bilinçlenmesi, suyun israfına yönelik tedbirlerin alınması, şebeke suyunun sulamada kullanılmaması gibi konular önemlidir. Bende bu konuya dikkat çekmek istiyorum gerek Gürpınar halkına gerekse de tüm insanlığa, suyu ekonomik kullanmak, suyu israf etmemek adına duyarlı olmaya davet ediyorum.” Diye konuştu.

VAN GÖLÜ AKTİVİSTLERİ BAŞKANI ÖZEL, “YÜZLERCE BİSİKLETLİ GENCİ BURADA GÖRMEMİZ BİZİ MUTLU ETTİ”

Van Gölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel de şunları belirtti: “Dünya Bisiklet Günü dolayısıyla Gürpınar ilçemizde bir etkinlik düzenlendi ve ‘Su Hayattır’ temasıyla, yaşanan iklim krizi ve kuraklığa dikkat çekilmek istenilmiş. Gerçekten su cenneti olan bölgemizde yansıdığını gözlemliyoruz. Aynı şekilde Van Gölümüzde de suyun gerilediğini gözlemliyoruz. Bu anlamda ‘Su Hayattır’ etkinliğinin olması anlamlıdır. Yüzlerce bisikletli genci burada görmemiz bizi mutlu etti. Bölgemiz gittikçe bisiklet sporuna ilgi gösteriyor. Bisikletin bu şekilde gençlerin arasında bu şekilde yayılması sevindiricidir. Van Gölü Aktivistleri olarak da bu anlamlı etkinliğe katılım gösterdik. Buradan bütün doğa severlere seslenmek istiyoruz, ‘arabadan inin bisiklete binin’ sloganını kendi aramızda geliştirmemiz lazım. Dünyadaki kuraklığa dikkat çekmemiz gerekiyor, suyun sonsuz olmadığını ve artık petrolden de daha kıymetli olduğunun bilinciyle suyumuza sahip çıkmamız gerekiyor. Ülkemiz ve bölgemiz bu anlamda çok zengindir. Bu etkinliği düzenleyen Gürpınar Belediye Başkanımıza teşekkür ediyoruz.”

VAN PEDALŞÖR KULÜP BAŞKANI ŞAHİN,“VAN’DA BU GİBİ ETKİNLİKLERİN ARTMASINI İSTİYORUZ”

Bisiklet kulüplerinin yoğun katılımının olduğu etkinlikte konuşan Van Pedalşör Kulüp Başkanı Yalçın Şahin, “Gürpınar etkinliğinden bahsedildiğinde, çok hoşumuza gitti ve Van’da bu gibi etkinliklerin artmasını istiyoruz. Gürpınar Belediyesi’ne bu anlamda çok teşekkür ediyoruz ve Belediye başkanımızın müjdesini verdiği projeler için de tebrik ediyoruz. Projeler arasında şamran kanalı etrafında bir bisiklet yolu projesi bulunmakta. Bu projelerin hayata geçeceği ve şamran kanalı etrafında bisiklet süreceğimiz günleri bekliyoruz. Emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz.” İfadelerini kullandı.

“BİZLER DE FARKINDALIK OLUŞTURMAK AMACIYLA ETKİNLİĞE KATILIM SAĞLADIK”

Vadi Doğa Bisiklet Grubu temsilcilerinden Eşref Yıldız, “Gürpınar’da düzenlenen etkinliğe katıldık, malum, yağışların azalması, küresel ısınma gibi nedenlerden dolayı su kaynaklarımız giderek azalmaktadır. Bizler de farkındalık oluşturmak amacıyla Vadi Doğa Bisiklet Kulübü olarak Gürpınar Belediyesi’nin düzenlediği etkinliğe katılım sağladık. Su kaynaklarımızı düzgün bir şekilde kullanmamız gerekiyor, ‘Su Hayattır’ sloganıyla hayata devam ediyoruz.” İfadelerine yer verdi

Editör: TE Bilisim