Orhan AŞAN - Şehrivan


İki yıl öncesine kadar yılın 8 ayı kar yüzünden dünya ile irtibatı kesilen ve bu sebeple ‘9. Gezegen’ diye anılan Van’ın Bahçesaray ilçesinin karla imtihanı başladı. Önceki gün Van genelinde başlayan kar yağışı, Van-Bahçesaray karayolunu trafiğe kapattı. Yolda kalan araçlar Karayolları ekipleri tarafından kurtarılırken, bazı vatandaşlar karayolları ekipleri gelinceye kadar çocuklarıyla birlikte yürümek zorunda kaldı.

Van’ın Bahçesaray ilçesi, her sene kardan dolayı uzun süre kapalı kalan yollarıyla gündeme geliyor. Bahçesaray'ın, Van Merkez ile ulaşımını sağlayan 110 kilometrelik yolun 44 kilometresi, coğrafi şartlar ve çetin kış koşulları dolayısıyla yılın 8 ayı ulaşıma kapanıyordu. Ancak, Van-Bahçesaray yolunun 2 bin 985 metre rakımlı Karabet geçidindeki kurp iyileştirilmesi ve yol genişletme çalışmaları sayesinde bu yolun kapalı kalma süresi 1,5 aya kadar düşürüldü.

ÇOCUKLARIYLA MAHSUR KALDILAR

Bu yılın bölgeye ilk karıyla birlikte ilçenin Van merkezle irtibatı yine kesildi. Bahçesaray'dan Van'a, Van'dan Bahçesaray'a giden araçlar ve içindeki yolcular bölgede mahsur kalınca, karayolları ekipleri yardımlarına yetişti. Kar kalınlığının yer yer yarım metreyi bulduğu bölgede, karayolları ekipleri yolu temizledi, ardından da yolda kalan araçları çekerek kurtardı. Araçları yolda kalan bazı vatandaşlar kucaklarındaki bebeklerle yürüyerek yolun açık olduğu bölgeye ulaştı. Kurtulan yolcular kış mevsimi boyunca Karabet Geçidi bölgesine zaman zaman yoğun kar yağdığını ve yollarının kapanması ile bu sıkıntılar ile karşılaştıklarını anlattı.

ÇIĞ TÜNELLERİYLE KAR ÇİLESİ SONA ERECEK

Kış aylarında, Van ile Bahçesaray ulaşımı sağlayan 3 bin 200 metre yükseklikteki Karabet Geçidi'nde etkili olan yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle yolu sürekli ulaşıma kapanan Bahçesaray ilçesi, son yıllarda yapılan çalışmalarla makus talihini yenmeye çalışıyor. Yol yapım çalışmalarının tamamlanmasının ardından 2013 yılında ‘Çığ Tüneli’ inşasına başlayan Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü ekipleri, 2 kilometre uzunluğunda tünelin bitmesiyle ile Karabet Geçidi'nin ve ilçe yolunun 12 ay açık kalmasını sağlayacak. Çığ Tüneli Projesi, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye'de ilk kez Bahçesaray'da uygulanıyor.

Editör: TE Bilisim