IŞİD çeteleri tarafından saldırılara maruz kalarak kentlerini terk etmek zorunda kalan ve Urfa'nın Suruç kentine gelen binlerce insanın yaşadığı drama ortak olmak amacıyla Erciş Belediyesi Eş Başkanları Diba Keskin ve Abdurrahman Çağan duyarlılık çağrısında bulundu. Erciş Belediyesi Evlendirme Dairesi'nde köy ve mahalle muhtarları ile çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile bir araya gelen Keskin ve Çağan, önümüzde ki Kurban Bayramı'nda kesilecek kurbanların Kobanê halkına bağışlanması gerektiğini dile getirdi. Keskin ve Çağan'ın beraberinde DBP Erciş İlçe Eş Başkanı Ahmet Akmaz ve DBP Erciş ilçe Yönetim Kurulu Üyesi Necmettin Açık'ın da bulunduğu toplantıda yapılacak bağışların, Keskin ve Çağan'ın Kobanê ziyaretinde mağdur halklara teslim edileceği bildirildi.

Yaklaşık bir hafta önce Türkiye ile Suriye arasında ki sınırından Suruç'a geçerek mağdur halkları ziyarete giden heyetin içerisinde bulunan Erciş DBP İlçe Eş Başkanı Ahmet Akmaz, tanık olduklarını dile getirdi. Akmaz, halkların ciddi bir trajedi yaşadığını aktararak, bu sorunun yalnızca Rojava'nın değil bütün Ortadoğu ülkelerinin ortak sorunu olduğunu dile getirdi. IŞİD'in yarattığı savaş ortamının dünyayı etkileyen bir savaş olduğunu kaydeden Akmaz, "Ortadoğu'da yeni bir Sevr Antlaşması'nın imzalanması söz konusudur. Gerçekleştirdiği vahşetler ve katliamlarla kendi kafasına göre bir Ortadoğu yaratmaya çalışan karanlık bir çete ile boğuşmak zorundayız. Bu savaş, zihni karanlık bir terör örgütü yapılan bir onur savaşıdır. Hepinizin bildiği gibi her savaşın bir onuru vardır fakat bu savaşta kadın, çocuk, yaşlı denmeden insanlar katlediliyor. Rakka'da, Musul'da ve Şengal'de yapılan bu katliamlar şimdi de IŞİD eliyle Kobane'de yapılmak isteniyor. Bizde Erciş DBP ilçe örgütü olarak, partimizin öncülüğünde Suruç'a gelen halklarımızı ziyarete gittik. Ben insanım ve onurluyum diyen herkes ordaydı. Fakat orada ki drama ortak olmak istememize rağmen polisin, askerin saldırısına uğradık. Amacımız o mağdur halklara destek olmaktı. Otuz bin insan gelmişti ve Suruç bunu kaldıracak düzeyde değil" dedi.

AKMAZ: ŞİMDİ ERCİŞ'İN YARDIM ETME ZAMANI

Akmaz, konuşmalarının devamında 2011 yılında yaşanan deprem felaketini hatırlatarak, birçok yerden Erciş'e yardım geldiğini dile getirdi. Bu yardımların şimdi Erciş halkı tarafından yapılması gerektiğini özellikle vurgulayan Akmaz, "Deprem felaketinde Türkiye'nin her tarafından duyarlı insanlar yardımlarda bulundu. Şimdi o yardımları yapma sırası Erciş halkındadır. Erciş'i temsilen sizler buradasınız ve sizin önerileriniz ile neler yapabileceğimizi tartışacağız. Biz diyoruz ki, Erciş halkı olarak sizin yanınızdayız. Elinde suyu, ekmeği, battaniyesi olan herkes yardımda bulundu. Önemli olan yardımın miktarı değildir, maneviyattır" şeklinde konuştu.

ÇAĞAN: DİN VE MİLLİYET ADINA KATLİAMLAR YAPILIYOR

Erciş Belediyesi Eş Başkanı Abdurrahman Çağan ise bu savaşın geldiği noktaya değindi. Çağan, Ortadoğu'nun büyük bir insanlık acısına tanık olduğunu belirterek, "Bu sorun, Ortadoğu'nun sorunudur. Din ve milliyet adına katliamlar yapılıyor fakat bu katliamların her ikisiyle de alakası yoktur. İslamiyet'i ortadan kaldırmak için misyonerlik çalışmaları yapıldı, herhangi bir sonuç elde edilemedi. Şimdi de farklı inanç gruplarını İslamiyet'e düşman etmeye çalışıyorlar. Her dini inancı birbirine düşmen ediyorlar. Bu katliamlar ister Rakka'da, ister Türkiye'de, ister Irak'ta ve isterse de İran'da yapılsın, kardeşlerimiz katledilirken bizim burada rahat bir bayram geçirmemiz mümkün değil. Kim ne kadar yardımda bulunabiliyorsa, bulunsun" dedi.

KESKİN: İNSANLIK, HER ŞEYDEN ÜSTÜNDÜR

Belediye Eş Başkanı Diba Keskin ise, insanları etkileyen durumların milliyet kavramlarından büyük olduğunu ve insanlığın esas konu olduğunu belirterek, Rojava'da yapılan katliamların Ortaçağ katliamları olduğunu söyledi. Keskin, “İnsanlar savaşın koşulları, güneş altında yatıp kalkmaktan değil kimsesizlikten kavruluyor. Biz önümüzde k, Kurban Bayramı'nda onlarla olmak istedik. Dostluk ve kardeşlik elini uzatarak, yanlarında olmaya ve bunun için de sizinle neler yapabileceğimiz konusunda fikir alış verişinde bulunmak istedik. Var olan bir yardım kampanyası olmasına rağmen, bunu daha çok büyütmeliyiz" şeklinde ifade etti.

“YARDIM İÇİN GELDİ, YAŞAMINI YİTİRDİ”

Erciş'te yaşanan deprem felaketinin en elzem olduğu dönemlerde Japon bir doktorun depremzede insanlara yardım etmek amacıyla geldiğini hatırlatan Keskin, "Bundan üç yıl önce Van ve Erciş'te deprem oldu, binlerce kilo metre öteden bir Japon doktor, insanlık için geldi ve burada yaşamını yitirdi. Bizde IŞİD terör örgütü tarafından katledilen insanlara, Japon doktorun bize yardım elini uzatması gibi biz de elimizi uzatacağız. Erciş'te bir seferberlik başlatarak olabildiğince çok yardım toplayalım. Yardımlarımızla onları ziyaret ederek biz de yanınızdayız diyelim. Yapacağınız az ya da çok olacak olan yardımlar, başımızın gözümüzün üstüne" diyerek Kobanêli halkların bu acı gününde onların yanında olmanın bir gereklilik olduğunu belirtti.

Editör: TE Bilisim