Van'ın (Payizava) Gürpınar Belediyesi'nin ilçenin en temel sorunlarından olan istihdam sorununa çözüm üretmek amacıyla 150 bin metrekarelik alan üzerinde kurduğu açık sera alanında ekilen domatesler olgunlaşmaya başladı. Açık sera alanını ziyaret eden belediye eş başkanları Zeki Yıldız ve Yıldız Çetin yürütülen çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundular.

 

Gürpınar (Payizava) Belediyesi'nin 150 bin metrekare üzerinde kurduğu açık sera alanı ilçe halkına ilham kaynağı oldu. Yakın mahallelerden gelip serada çalışan yurttaşlar, "biz bu işin buralarda da olacağını bilmiyorduk, sadece batı illerinde olduğunu sanıyorduk. Gelecek yıl kendi tarlamı ekecek, kendi sera alanımı oluşturacağım" diyerek belediyenin başlattığı bu çalışmanın kendisine ilham kaynağı olduğunu söyledi. Sera alında çalışan kadınlar ise, çalışarak ilk kez eve ekmek götürdüklerini, hem kendi ayakları üzerinde durduklarını, hem de aile ekonomisine katkı sunduklarını hatırlatarak, belediyenin kendilerine sunduğu bu imkandan dolayı eş başkanlara teşekkürlerini illettiler. Belediye eş başkanları ise, en temel hedeflerinin alışılagelmiş belediyecilik anlayışının ötesine geçerek, halkın her sorunu ile ilgilenen, halkın kolunu kanadını kıran istihdam sorununa eğilerek kendi cephelerinden buna bir çözüm üretmek olduğunu ifade ettiler.

 

Van'ın (Payizava) Gürpınar Belediyesi'nin ilçenin en temel sorunlarından olan istihdam sorununa çözüm üretmek amacıyla 150 bin metrekarelik alan üzerinde kurduğu açık sera alanında ekilen domatesler olgunlaşmaya başladı. Açık sera alanını ziyaret eden belediye eş başkanları Zeki Yıldız ve Yıldız Çetin yürütülen çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundular. Eş başkan yıldız Çetin yaptığı açıklamalarda, ekolojik belediyeciliğin gereği olarak hem ilçedeki istihdam sorununa çözüm üretmek, hem de organik üretimin önünü açmayı hedeflediklerini belirterek, "bizim belediyecilik anlayışımızın temelini ekolojik belediyecilik oluşturuyor. Bunun bir gereği olarak ilk etapta seracılığı geliştirdik" dedi. İlçe kadınları açısından da önemli bir hizmeti geliştirdiklerini kaydeden Çetin, "ilçe kadınları ev işleri dışında başka işlerle uğraşmıyorlarken, erkekler ise genellikle batı illerine giderek çalışıyorlardı. Biz ilk adım olarak az da olsa kadınlara yönelik bir istihdam alanı oluşturduk. Aynı şekilde erkekler için de bir imkan oluşturduk. Fakat şunun altını çizmek istiyorum; bizim amacımız, her kese iş vermek, belediye bünyesinde çalıştırmak değil, bu yıl örnek teşkil edecek bir çalışmaya öncülük ettik. Edindiğimiz izlenim, gelecek yıllarda halkın da kendi tarlasında benzer çalışmalar yürüteceği, kendi sera alanlarını oluşturacakları yönündedir" dedi. Bu yıl deneme amaçlı sadece bir bölgede seracılığı geliştirdiklerini söyleyen Çetin, "gelecek yıl hem Hoşap, hem de Norduz tarafında bu çalışmanın bir benzerini hayata geçirmeyi, halkı tarım ve hayvancılığa teşvik etmeyi hedefliyoruz" dedi. Alışılagelmiş belediyeciliğin ötesine geçmenin kendileri açısından çok önemli olduğunun altını çizen Çetin, "biz her şeyi belediyede merkezileştirmeyi hedeflemiyoruz. Bu çalışmalarımızı, kuracağımız Tarım kooperatifleri ile halka devretmeyi, halka mal etmeyi hedefliyoruz" dedi.

 

YILDIZ: KENT BAHÇESİNİ OLUŞTURDUK

Eş Başkan Zeki Yıldız ise, açık sera alanı ile kent bahçesini oluşturduklarını söyleyerek, "Asıl amacımız halkı teşvik etmektir. Şuan bir tarım kooperatifi kurma çalışmamız da var. Kuracağımız tarım Kooperatifi ile bu çalışmamızı kooperatife devredecek, bunu tamamen halka bırakacağız. Böylece halk kendisi üretecek ve kendisi kazanacak. Halk ürettikçe, kazandıkça ilçemiz, kentimiz kazanacak ve kalkınacaktır" dedi. Her yıl ilçe gençlerinin batı illerine giderek çok kötü şartlarda çeşitli işlerde, özellikle inşaat işlerinde çalıştıklarını hatırlatan Yıldız, "her yıl birçok gencimiz inşaatlardan düşerek ya sakat kalıyor, yada yaşamını yitiriyor. İnanıyorum ki bu örnek çalışmamız ile artık insanlarımız batı illerine gitmek zorunda kalmayacaklar" dedi.

 

“KAPALI SERACILIĞI HEDEFLİYORUZ”

Bu yıl açık seracılığı geliştirdiklerini, bunun aynı zamanda bir deneme ve işi öğrenme amacı taşıdığını belirten Yıldız, "gelecek yıllarda kapalı seracılığı da hedefliyoruz. Biz bu işi çok ciddiye alıyoruz. Çünkü bizim ilçemizde koşullar çok uygun. Arazimiz çok uygun, suyumuz bol. İnsan emeği denilirse zaten var. En önemlisi de ilçe ekonomisinin geliştirilmesine ve istihdam olanaklarının yaratılmasına ihtiyaç var. Bundan dolayı da tarım ve hayvancılık eksenli projelerimizi çok önemsiyoruz" dedi. İstihdam olanaklarının  yetersiz olmasından kaynaklı ilçenin göç verdiğini de hatırlatan Yıldız, "böylelikle göçü de engellemiş olacağız. Birkaç gün sonra domateslerimiz yetişecek. Lahanalarımız ise 20 gün sonra tüketime hazır hale gelecek. Biz ürünlerimizi mümkün mertebe toptancılara vermeden, perakende satarak tüketmeyi hedefliyoruz. Çünkü alım gücü düşük olan insanların da bundan faydalanmasını istiyoruz. Bunun için de fiyatını piyasanın biraz altında tutma gibi bir düşüncemiz var. Hatta alım gücü olmayan ailelere ücretsiz de verebiliriz" dedi.

 

YILDIZ: İLKİN İLÇE HALKI MESAFELİ DURDU

Yaptıkları işe ilkin ilçe halkının mesafeli durduğunu söyleyen Eş Başkan Zeki Yıldız, "Bunun sonucu olacak ki tarlada çalışmak için ilk başlarda gidip Gevaş'tan çalışan getirdik. Verilen ücret de az bir ücret değildi. Ancak ilçedeki insanlarımız gelip çalışmıyorlardı. Sonradan kendileri gelip bize başvuruda bulundular. Şimdi toplamda 45 kişi çalışıyor" dedi.

 

TUNÇ: AİLE EKONOMİSİNE KATKIDA BULUNUYORUM

Çalışanlardan Hülya Tunç isimli öğrenci, üniversite öğrencisi olduğunu, burada çalışarak hem okul masraflarını karşıladığını, hem de aile ekonomisine katkıda bulunduğunu söyledi. Aynı şekilde öğrenci olan Esma Tunç ise burada çalışarak dershane masraflarını karşılamanın yanı sıra eve de katkıda bulunduğunu söyledi. Burhan isimli işçi ise, ilk kez Gürpınar'da böylesi bir çalışma ile karşılaştıklarını belirterek, "Daha öncesinden seracılığın buralarda olmayacağını, bunun sadece batı illerinde olacağını düşünüyorduk. Belediye ilk başlarda bu işi yaptığında, boşuna masraf yaptığını düşünüyor, hatta kızıyorduk. Sonradan gördük ki tıpkı batıda olduğu gibi buralarda da sebzecilik yapıla biliniyormuş. Ben şimdi bu işi yaparak hem para kazanıyorum, hem de bu işi öğreniyorum. Gelecek yıl inşallah kendi tarlamda bu işi yapacağım. Bu iş için bize öncülük yaptıklarından dolayı belediye başkanlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.

 

Yapılan açıklamalardan sonra belediye eş başkanları sera alanında incelemelerde bulunarak işçilerden yapılan iş pakında bilgi aldılar.

Editör: TE Bilisim