Çatak ilçesinde arıcılık birçok kişiye iş imkanı sağlarken, bölge ekonomisine de önemli katkı sunuyor.   

 

Zengin bitki çeşitliliği ve coğrafi yapısı sayesinde arıcılığın 20 bin kovanla yoğun şekilde yürütüldüğü 22 bin nüfuslu ilçede kişi başına neredeyse bir kovan düşüyor. İlçede aktif olarak arıcılıkla uğraşmayan vatandaşlar da evlerinin bulunduğu bölgede birkaç kovanla kendi bal ihtiyaçlarını organik yöntemlerle karşılıyor. Halk Eğitim Merkezi bünyesinde açılan kurslarda arıcılıkla uğraşan ve bu işe yönelmek isteyen vatandaşlara da eğitim veriliyor. İlkbaharda yüksek rakımlı yaylalarda doğaya bırakılan kovanlar, havaların soğumaya başlamasıyla toplanıyor. Geçen yıl 280 ton balın üretildiği ilçede bu miktar bu yıl 320 tona yükselerek ekonomiye önemli katkı sağlandı.

 

"ÇATAK BALI'NIN PATENTİNİ ALMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Kaymakam Hacı Asım Akgül, ilçenin dağlık yapıya sahip olması, yaylaları ve bitki çeşitliliğinin çok olmasından kaynaklı arıcılık faaliyetlerine uygun olduğunu anlattı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının arıcılara başta kovan olmak üzere çeşitli konularda destek verdiğini kaydeden Akgül, şöyle konuştu: "Bakanlığın verdiği destek sayesinde ilçede bin 200 olan kovan sayısı 20 bin civarına kadar yükselirken neredeyse kişi başına bir kovan düşmekte. Bu rakamı daha yükseltmek istiyoruz. İlçede üretilen balların kalitesi çok yüksek. Balımız isim yaptığı için bazıları da bu ismi kullanarak bal satabiliyor. Şimdi bunların önüne geçmek amacıyla Çatak balının patentini almaya çalışıyoruz. Bu patentle balımızı tüm ülkeye tanıtmak istiyoruz."

 

"İlçede bin 200 olan kovan sayısı 10 yılda 20 bin civarına yükseldi. İlçede yaklaşık 370 arıcımız bulunurken yıllık bal üretim kapasitesi 320 ton civarında" diyen Akgül, "Miktar olarak az görünebilir ama bal değerli bir ürün. 20 bin kovandan ancak 320 ton bal elde edebiliyoruz. İnşallah bunu arttırarak daha da iyi bir noktaya getireceğiz" ifadesini kullandı.

 

"ÇATAK'TA ARICILIĞI DAHA DA İYİ BİR NOKTAYA GETİRMEK İSTİYORUZ"

Çatak balının istenilen değere ulaşması için Arıcılar Birliği ile koordineli çalıştıklarını vurgulayan Akgül, şöyle devam etti: "Dağlık bölgelerde nüfusu tutmak çok zor. Bu faaliyetleri geliştirmezsek insanlar barınamayıp, şehir merkezlerine göç etmek zorunda kalıyor. Biz de bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnşallah Çatak'ta arıcılığı daha da iyi bir noktaya getirmek istiyoruz. Halk eğitim aracılığıyla açtığımız kurslarda vatandaşlarımızı bilinçlendiriyoruz. Arıcılık yapmak isteyen vatandaşlarımıza da elimizden gelen her türlü desteği sunuyoruz. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından ilçede ve tüm mahallelerde anket yapılıp, arıcılık ile ilgili eğitim almak isteyen kursiyer sayısı 12 kişi olduğunda hemen kurs açılıyor. Son 10 yılın istatistiklerine göre 341 kişi kursu bitirip sertifika almış."

 

Çatak Arıcılar Birliği Başkanı Aslan Semo da ilçenin dağlık yapısı nedeniyle tarım arazisinin az olmasının vatandaşları farklı alternatiflere yönlendirdiğini dile getirdi. Piyasadaki ucuz ballar nedeniyle Çatak Balı'nı değerinde satamadıklarını kaydeden Semo, "İstenilen düzeyde gerekli pazar ortamını da sağlayabilirsek bu işten geçim sağlayan kişi sayısında da artış olacağına inanıyorum" diye konuştu. 

Editör: TE Bilisim