İpekyolu Belediyesi Ağustos ayı meclis toplantısında yaşanan çatışmalı ortamın bir an önce son bulması ve barış sürecinin devam etmesi gerektiği mesajı verildi. Yapılan konuşmalarda halk tarafından seçilmeyen geçici hükümetin savaş kararı alması halkların zararına olduğunu ve Türkiye barışı için Abdullah Öcalan ile görüşmelerin tekrar başlanması gerektiğinin altı çizildi.

 

İpekyolu Belediyesi Ağustos Ayı Meclis toplantısının ilk oturumu Van TSO toplantı salonunda gerçekleştirdi. Toplantı İpekyolu Belediye Eşbaşkanları  Aygül Bidav, Veysel Keser, DBP’li ve AKP’li belediye meclis üyelerin katılımıyla başladı. Mecliste görüşülmek üzere tek tek gündemler alındı. Görüşülen başlıca gündemler şöyle: “Kobanê’li çocukları için park yapmak üzere Suruç'a giden ve bombalı saldırıda yaşamını yitiren Yunus Emre Şen’in ismi, yapımı devam eden bir parka verilmesi. Topraklı boş evlerin tespitinin yapılması ve iş marinalarıyla temizlenmesi. Belediye bünyesinde spor kulübünün kurulması, görüntü kirliliğine karşı binaların dış cephelerin kaplanması ve 16 imar dosyası görüşülmesi.”

 

Meclis gündemlerinin ardından parti grup başkanları birer konuşma yaptı. BDP Gurubu adına söz alan Cevdet Altındağ, Şengal katliamının yıl dönümü nedeniyle katliamda yaşamlarını yitirenleri saygıyla andı. Altındağ, Barış yerine savaş kararı alan AKP hükümetini kınadı. AKP grup başkan Şevket  Zorkul ise demokrasinin ve barışın olmadığı yerde huzurun olmadığını belirtti. Zorkul, yaşanan acıların ortak acıları olduğunu ve barış için ellerinde geleni yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini kaydetti. İpekyolu Belediye Eşbaşkanı Veysel Keser ise ülkenin bir kaos ortamına sürüklendiğini belirtti. Savaş uçaklarının sivil insan katletmeye devam ettiğini belirten Keser, “Bizlerin bir an önce aklıselim barış ortamına ve müzakere masasına geri dönmemiz gerekiyor. Türkiye halklarının tek çıkış yolu ve çıkar yolu barıştır. Dünya tarihinde gördüğümüz gibi er yada geç kim barışta ısrar etmişse zafer onun olmuştur. Adı üzerinde geçici AKP hükümetinin ülkenin kaderini olumsuz olarak belirleyecek çok tehlikeli adımlar atmaktadır. Halk tarafında seçilmeyen bir hükümetin halk adına savaşa girmesi doğru değil ve meşru değildir. Ehliyeti olmayan bir hükümetin kendi başına savaş kararı alması Türkiye halklarının çıkarı değil, aksine zarar vermektedir.” Diye konuştu.

 

'BARIŞ İÇİN SAYIN ÖCALAN'LA TEKRAR GÖRÜŞMELER BAŞLAMALI'

İpekyolu Belediye Eşbaşkanı Aygül Bidav, PKK Lideri Abdullah Öcalan tarafında 2013 yılında başlatılan çatışmasızlık ortamının hükümet kararıyla tekrar çatışmalı sürece geçilmesine  ilişkin konuştu. Bidav, “Çatışmalı sürecin bitmesi için üyesi olduğum Türkiye Barış Meclisi olarak gereken çağrıyı yaptık. Tekrar, Cumhurbaşkanı ve Başbakanının savaşı durdurması çağrısında bulunuyoruz. Sayın Abudullah Öcalan üzerindeki tecridin kalkması ve tekrar görüşmelerin başlaması gerekiyor.  Çatışmalı ortamın son bulması için tüm sivil toplum kuruluşları ve kendine insanım diyen herkesin akıtılan kanı durdurmamız lazım. Asker, polis, gerilla hepsi bizim evladımızdır. Yaşamını yitirenler hepsi yoksul ve mazlum halkların çocuklarıdır. Çatışmalara bir tane bürokratın çocuğunun gitmediğini herkes biliyor.” Şeklinde konuştu. YPG’lilere ait 13 cenazenin 9 gündür habur sınır kapısında Türkiye’ye girilmesine izin verilmediğine dikkat çeken Eşbaşkan Bidav, “9 gündür aileler çocuklarının cenazelerini almak için sınırda bekliyorlar. Bu durum hiçbir dine inanca sığmaz ve hükümetin bu tutumunu kınıyoruz.” Dedi. Bidav, Belediye meclis üyelerine başlayan savaş ortamında barış için göstermiş oldukları duyarlılıktan dolayı teşekkür etti. 

Editör: TE Bilisim