Yılın tamamına yakınını karlar altında geçiren Bahçesaray’da hayvancılıkla uğraşan köylüler yem ve arpanın pahalı olmasından dolayı hayvanlarını mağarada barındırıyor. Uzun çalılıklarda hayvanları otlatmaya çalışan köylüler, soğuğun artmasıyla birlikte oldukça zorluk çekiyor.

Türkiye de 9’ncu gezegen olarak bilinen Van’ın Bahçesaray ilçesinde bazı köyler, 6 aya yakın kapanan yollar nedeniyle merkez ile iletişime geçemiyor. Dünya ile iletişimi kopan köylülerin çoğunun hayvancılıkla uğraşması yaşam şartlarını da etkiliyor. Özellikle köylüler, yem ve arpanın pahalı olmasından dolayı hayvanlarını dağların yüksek kesimlerinde otlatmaya çalışıyor. Yüksek çalılıklarda hayvanları otlatmaya çalışan köylüler akşam saatlerinde koyunlarını mağarada barındırıyor.

HAYVANLARI MAĞARADA BEKLETİYORLAR

Evlerine gidemeyen ve mağarada kalan köylüler ateş yakarak ısınmaya çalışıyor. Gün ağarıncaya kadar değişimli olarak nöbet tutan köylülere öğle vakti olunca çocukları yemek getiriyor. Kış ayları boyunca hayvanlarının dağlarda olduğunu belirten Fikri Yılmaz. İsimli vatandaş, “Yaklaşık 60 gündür mağarada yaşıyorum. Sonbahar’da kış mevsimi yaklaşınca koyunlarımızı mağaralara yerleştiriyoruz. Kar yağdığı zaman hayvanlarımızın üşümemesi için mecburen mağaralara yerleştiriyoruz. Sabah 4’te kalkıyoruz hayvanlarımızı dışarı çıkarıyoruz. Akşam 7’de tekrar mağaraya dönüyoruz. Hayvanların üşümemesi için mağaranın ön tarafını çadırla kapatıyoruz. 5 günde bir değişimli olarak bu işi yapıyoruz. Biz de istiyoruz hayvanlarımızı ahıra koyalım ama maddi durumumuz iyi değil. Bir de 7 ay boyunca bu hayvanlara sürekli yem veremiyoruz. Ondan dolayı kış boyunca burada dışarı çıkarıp besliyoruz.” Dedi.

TEHLİKEYE MEYDAN OKUYORLAR

Kış ayları boyunca evlerine ayda bir nöbetleşe giden köylüler, birçok tehlike ile karşı karşıya kalıyor. Özellikle kurt tehlikesinden ve çığdan dolayı çocukların okula gidemediğine de değinen Mehmet Taş, “Kışın sadece hayvanlar değil, biz de çok zorluk çekiyoruz. Özellikle çok kar yağdığı zaman çığ düşme tehlikesi olduğu için her ev kendine 20 çuval un, 5 torba şeker alıyor. Yollar kapanıyor. Çocuklarımız okula gidemiyor, mahsur kalıyor çığ tehlikesinden dolayı. Ayrıca kurt tehlikesi de var. Bundan dolayı çocuklar derslerinden geri kalıyor. Hayvanları mağarada barındırıyoruz. Arpa çok pahalı, imkanlarımız da kısıtlı olduğu için böyle yapıyoruz. Ayrıca burada kış çok uzun sürüyor. Eğer hayvanları mağaraya getirmezsek bu maliyetin altından kalkamayız” Şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilisim