Van Merkez ve bağlı ilçelerde Ramazan ayının başlamasından bu yana devam eden iftar programlarından en kalabalık ve büyük katılımlı olan haftasonu Erciş’te gerçekleşti. Meclisin tatile girmesi ile birlikte kent genelinde vatandaşlarla bir araya gelen vekillerin de katılımı ile devam eden iftarlardan bir diğeri de Van’ın Erciş Kaymakamlığı ile Erciş Belediyesi’nin birlikte organize ettiği dev iftar programına oldu. Vali Münir Karaloğlu’nun da katıldığı iftar yemeğinde milletvekili Çiftci’nin de seçim bölgesinde adeta diğer ilçelere fark atıldı.

 

Kaymakamlık ve belediyenin birlikte organize ettiği iftar yemeğine Van valisi Münir Karaloğlu, Erciş Kaymakamı Barboros Baran, AK Parti Van Milletvekili Fatih Çiftci, Erciş Belediye Başkanı Zülfükar Arapoğlu, Van İl Jandarma Alay Komutanı Pilot Kurmay Albay İrfan Kızılaslan, Van İl Emniyet Müdürü Ümit Yurdakul, Van İl Müftüsü NimettullahArvas, kamu kurum amirleri oda ve dernek temsilcileri, kanaat önderleri ile vatandaşlar katıldı. Erciş Belediye Başkanı Zülfükar Arapoğlu ile Erciş Kaymakamı Barboros Baran’ın açılış konuşmalarının ardından, kürsüye gelen AK Parti Van Milletvekili Fatih Çiftci, AK Parti hükümetinin gerek deprem öncesi gerekse deprem sonrası Erciş’e, Van’a büyük yatarımlar yaptığını söyledi. Çözüm sürecine de değinen Çiftci, birlik ve beraberliğin önemine vurgu yaptı.

 

“İFTİRALAR TUTMADI”

 

Van Valisi Münir Karaloğlu ise yaptığı konuşmada, Erciş’in bu gününün dünden iyi olduğunu, yarının da bugünden daha iyi olacağını söyledi. Bu topraklar üzerinde bin senedir aynı iftar sofrası etrafında, aynı kardeşlikle, aynı muhabbetle, aynı sevgiyle buluştuklarının anımsatan Vali Karaloğlu, 2011 yılında Van ve Erciş’te meydana gelen depremde büyük acıların yaşadığını söyledi. Kendisinin de depreme vatandaşlar ile birlikte İlde yakalandığını anlatan Karaloğlu, “Ben de sizinle beraber depremdeydim. Sıkıntılara beraber göğüs gerdik. Ama şükürler olsun ki bugün geriye baktığımızda sorunların büyük bir çoğunluğunu çözülmüş, kalanların da çözüm yolunda olduğunu görüyorum. Üzülerek ifade edeyim ki, biz halkımızla bu sıkıntıları yaşarken, biz halkımızla depremin ortaya çıkarmış olduğu sorunları çözmeye çalışırken, birileri bu kentin sorunlarıyla ilgilenmedi, taşın altına elini koymadı. Sadece ve sadece dedikodu üreterek sizin kafanızı karıştırdı. Bizim de moralimiz bozdular. Konutları yaptığımızda dediler ki, Erciş’i dağ başına taşıyorlar. Ercişliler dağ başına gider mi? dediler. Ercişliye konutlara müracaat etmeyin dediler. Baktılar ki bu tutmayacak, bu sefer de dediler ki, devlet bu konutları çok pahalıya vatandaşa satıyor. Bundan para kazanacak. Allah aşkına sevgili Ercişliler, 20 yıl vadeli faizsiz vade farksız 70 bin liraya konutun neresi pahalıydı. Bunu da baktılar Ercişliler önemsemiyor. Bu sefer dediler ki, hayır sahildeki konutları vatandaşa vermeyecekler, burayı satacak, burayı lojman yapacak. Kuralar çekildi, oralar da vatandaşa verildi. O iftira oradan da tutmadı. Ama dedikoducu dedikoduya doymuyor. En son kiracı konutlarını noter huzurunda çektik. Salon doluydu. Sizlerin huzurunda çektik. Bu sefer çirkin bir dedikodu. Falancılara verildi. Falancıların akrabalarına verildi.Sevgili Ercişliler o gün size kura çekme töreninde bir söz verdim. İlin valisi olarak Münir Karaloğlu olarak söz verdim. Dedim ki, Erciş’te 2 bin 500 vatandaş kıracı konutları için müracaat etti. Bizim ilk incelememizde bu sayı bin 700’e düştü. Bugün kutuda bin 700 vatandaşımızın isimi var. Biz 500 asil,100 yedek isim çekceğiz. Ama size söz veriyorum dedim o gün bu kurası çıkanları da tekrar teker teker inceleyeceğiz. Eğer koşulları bizim koşullarımıza uymayan, bizim genelgemize uymayan, gerçek manada Erciş’te kiracı olmayanlar varsa onları listeden çıkaracağız dedik” ifadelerini kullandı.

 

YANLIŞ BEYANDA BULUNAN 600 VATANDAŞTAN YÜZDE 30’U ELENECEK

 

Vali Karaloğlu Van ve Erciş’te kura sonucu kiracılardan belirlenenlerin yüzde 30’unun gerçek beyanda bulunmadığının tespit ettiklerini de belirterek, “Şimdi incelemelerimiz sona ermek üzere. Yaklaşık 600 vatandaşımızın yüzde 30’u maalesef üzülerek ifade ediyorum bize vermiş olduğu bilgiler, bize vermiş olduğu belgeler doğru değil. Bize sunduğu bilgiler doğru olmadığı için bizim valilik genelgesine uygun olmadığı için, onları çıkaracağız. Bununla ilgili kesin açıklamayı haftaya yapacağım. Hem Van’ı, hem Erciş’i ama üzülerek ifade ediyorum yüzde 30’unu elemek mecburiyetinde olacağız. Belki biz Erciş’te yeniden kura çekeceğiz. Kime çekeceğiz?, o bin 700 kişilik kutudan yeni vatandaşımız tespit edeciğiz. Arkadaşlar biz bu kadar hassas davranırken, bu kadar kılı kırk yararken, birileri de maalesef dedikodu ürettiler. Ben Ercişlilere teşekkür ediyorum. Ercişlilerin büyük bir çoğunluğu bu dedikodular itibar etmedi. Buna maalesef her söylenen sözün alıcısı var. Bir kısım vatandaşlarımız iyi niyetli veya aldanarak buna inanarak edenler oldu. Ama şuna emin olabilirisiniz; Biz 5 yıllık Van’daki, Erciş’teki süremezde sizleri üzecek, sizlerin haklarına helal gelecek herhangi bir yanlış yapmadık ve yapmayız. Bundan emin olabilirisiniz. 5 yıldır ben Van’dayım. Erciş’ten nerdeyse yenilenmeyen kurumuz kalmadı. Alın bu hükümet konağını, alın postanenizi, alın vergi dairenizi, alın hastanenizi, adliyenizi. Alt yapınızı, üst yapınızı, çevre yolunuzu, sahil yolunuzu. Erciş 5 senede tepeden tırnağa yenilendi sevgili Ercişliler. Bu nasıl oldu?

Bu son on yılda Türkiye’de hem idari etmek şekli değişti. Hem idareci profili değişti. Artık vatandaşının sorunuyla ilgilenen bir devlet, güçlü bir devlet, güçlü bir ekonomi ve bu güçlü ekonominin yaratığı imkanları vatandaşının lehinde kullanan, vatandaşının problemini çözmede kullanan bir devlet var.Bu devleti yöneten yöneticiler var. Onun için bu kadar sürede, bu kadar iş yapılıyor, yapıldı. İşimiz bittimi?Hayır işimiz bitmedi. İşimiz devam ediyor. İnsanlık yaşadığı sürece de problemlerimiz olacak.Biz onları çözmeye devam edeceğiz. Şunu ifade etmek lazım, Erciş’in bu günü dünden daha iyidir. Yarını da bu günden daha iyi olacak. Bundan herkes emin olsun. Bugün bölge müdürlüklerimizden, il müdürlüklerimizden arkadaşlarımızda aramızda. Geldik hem gelip sizinle iftar soframızı paylaşalım hem de, ilçenin varsa yerinde görülmesi gereken sorunları yerinde görelim diye biz bir takım çalışması yapıyoruz. Bu takımın içerisinde belediye başkanlarımız var, milletvekillerimiz var. Sizin için hizmet eden il müdürlerimiz, Ankara da elimiz kolumuz olan milletvekillerimiz var onlara teşekkür ediyorum. Şimdiden gelecek Ramazan Bayramlarınızı da kutluyorum” şeklinde konuştu. 

 

 

Editör: TE Bilisim