Gürpınar Belediyesi ise hazırladığı proje ile enerji konusunda kendisini bağımlı olmaktan kurtarmayı hedefliyor. HES ve barajların aksine, belediyenin enerji ihtiyacını karşılamak için güneş enerjisinden yararlanmayı hedefleyen Gürpınar Belediyesi kolları sıvadı. Belediye bölgede en iyi güneş enerjisinden faydalanabileceğini belirterek bu yönlü kolları sıvadı. Ağustos ayı meclis toplantısında konuyu gündemine alan meclis belediyenin kendi enerjisini üretmesini oy birliği ile onayladı.

İLK HEDEF BELEDİYENİN ENERJİ İHTİYACINI KARŞILAMAK

Meclis toplantısında konuşan Belediye Eş Başkanı Zeki Yıldız, ülke genelinde Van'ın en iyi güneş ışınlarını alan illerden bir tanesi olduğunu hatırlatarak, "Bundan en iyi şekilde faydalanmamız gerekiyor. Hükümetin ısrarla hayata geçirmeye çalıştığı HES ve güvenlik barajları enerjiyi önceleyen projeler değildir. Bu projelerle Kürdistan'ın doğal ve tarihi yapıları yok ediliyor. Biz bu projemiz ile salt var olan enerji kaynaklarına bir alternatif üretmiyoruz, hükümetin güvenlik barajı ve HES uygulamalarına da bir alternatif oluşturuyoruz. Eğer gerçekten de amaç farklı enerji kaynaklarına ulaşmak ise, burada en iyi yararlanılacak enerji kaynağı güneştir. Bu proje ile sokaklar daha iyi ve daha fazla aydınlatılacaktır. Köylerimize, mahallelerimize yeterince su verilemiyor. Kendi enerjimizi üretmeye başladığımız zaman, enerjiye aktaracağımız para azalacağından daha iyi su da verebileceğiz. Bunun yanı sıra bir de arıtma tesisimiz olacak, projelendireceğiz en kısa zamanda. Buranın da yüksek miktarda enerji gideri olacak. 160 Watlık elektrik üretilecek ve bunun maliyetinin ise 700 bin lira olacaktır. Projemizi hazırlıyoruz. Kredi de çekebiliriz, hibe kredilerine de başvurabiliriz. Belediyemiz açısından hangisi daha olumlu olacaksa onu esas alacağız. Fakat hangisi olursa olsun her halükarda belediyemiz kazançlı olacak. Çünkü kendi enerjimizi üretmiş olacağız" dedi. Yıldız, ileriye dönük asıl hedeflerinin, ilçe genelinin enerji ihtiyacını karşılamak olduğunu söyledi.

İLÇEYE PAZAR YERİ HAZIRLIĞI

Ağustos Ayı meclis toplantısında ele alınan diğer önemli bir konu ise ilçeye pazar yeri kurulması talebiydi. Konuyu ele alan belediye meclisi, Mecit Donat Caddesi, Maliye Lojmanlarının yanında bulunan arsanın kiralanmasına oy birliği ile karar verirken, bu arsa hem pazar alanı olarak, hem de toplu taşıma araçlarının park alanı olarak kullanılacağı belirtildi. Böylelikle toplu taşıma araçlarının kent merkezinde gelişi güzel park etmesi de engellenmiş olacak. 

Editör: TE Bilisim