Erciş'te 23 Ekim 2011'de yaşanan depremde hasar gören yapıların yenilenmesi amacıyla uygulanan kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor.

 

Depremde ağır hasar gören ilçe merkezindeki Kara Yusuf Paşa Camisinin yıkımına başlandı. Caminin altındaki pasajdan çıkarılan esnafa belediye tarafından konteyner dükkan tahsis edildi. Belediye ekiplerince Atatürk parkında oluşturulan alana taşınan 40 esnaf, oluşturulan dükkânlara yerleşti.

 

Erciş  ilçesinde,2011 yılında yaşanan depremin izleri tüm canlılığıyla varlığını koruyorken   TOKİ tarafından 44 hektar alan içerisinde yapılacak olan kentsel dönüşüm muamması aradan geçen uzun zamana rağmen sürüyor. Yıkılması beklenilen 1. Etap  kapsamında söz konusu etapta bulunan  Eski Kara Yusuf Paşa Camisi’nin  yıkımına başlanılmasıyla Cami pasajında bulunan kırka yakın esnaf kendilerine herhangi bir yer tahsis edilmeden yıllardır mesleklerini icra ettikleri pasajdan çıkarıldı. Çıkarılan esnaflar  Erciş Belediyesi  tarafından Atatürk Parkı'nda bulunan konteynır dükkanlara yerleştirilirken , bayram ağzı  kendilerine yer tahsis edilmeden çıkarılmalarına tepki göstererek desteklerinden dolayı belediye yönetimine teşekkür etti.

 

''KENTSEL DÖNÜŞÜ PROJESİ SİYASİ MALZEME HALİNE GETİRİLDİ.'' 
 
Konuyla ilgili konuşan Cami pasajı esnaflarından Harun Fakir  , 1997 yılından beri  söz konusu yerde esnaflık yaptığını belirterek 2011'de yaşanan depremden sonra yetkililerin kendilerine hiçbir şekilde  el  atmadığını söyledi. Fakir, yıllardır mesleklerini icra ettikleri pasajdan  bayram öncesi  kendilerine geçecek bir yer gösterilmeden çıkarılmalarına ise ''  Başlanacağı söylenen Kentsel Dönüşüm Projesi başlatmayarak siyasi malzeme haline getirildi. Burada mağdur edilen biz esnaflar olduk. Batıran, göç eden oldu.  Bu sene Cami pasajının yıkılacağı söylendi ve bayrama bir hafta kala bizler  pasajdan çıkarıldık. Defalarca gitmemize rağmen bize hiçbir kurumdan yardım gelmedi.'' sözleriyle tepki gösterdi. Söz konusu süreçte belediyenin kendilerine yer tahsis ederek mağduriyetlerini giderdiklerini  ifade eden Fakir, desteklerinden dolayı  belediye yönetimine teşekkür etti.

 

''ERCİŞ'E BİR ŞEY YAPILMADI'' 

Gümüş ve Saat üzerine iş yaptığını belirten  Erkan Kalkan ise yaşanan depremde Erciş'in  büyük bir hasar gördüğünü söyledi. Kalkan , '' Depremden sora her yıl bize boşaltın deyip boşalttırmadılar. Depremden bu yana Erciş'e hiçbir şey yapılmadı. TOKİ konutları bile insanlara parayla satıldı. Şehir merkezinde bir evi 85 bin TL dolaylarında bulabiliyorken dağ başında  kamu arazileri üzerine yapılan evleri depremzedelere neredeyse o fiyata sattılar. '' şeklinde konuştu. Konuşmasının devamında bayram öncesi çıkarılmalarına değinen Kalkan , '' Her yerde esnaflar iş yapıyorken bizi bayram ağzı çıkardılar. Gideceğimiz yer yoktu. Kiralar da pahalı. Son iki gün kala belediyeye gittik. Belediye  Eş başkan  vekili bizlere yardımcı olarak bu dükkanları tahsis etti bizlere. Teşekkür ederiz.'' ifadelerini kullandı. 

Son olarak konuşan pasaj esnaflarından Alim Elibol ise  tedbirsiz bir şekilde bayram öncesi çıkarıldıklarını  söyleyerek burada kalacakları süreyi bilmedikleri için sürekli olarak bir telaş içerisinde olduklarını sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim